SVE VEĆA PAŽNJA DIJASPORI

Ministar Nikola Selaković: Sve veća pažnja dijaspori

      Posetom Bosni i Hercegovini i razgovorima sa Biserom Turković srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković otpočeo je diplomatsku turneju po regionalnim zemljama.

       Kako je najavljeno iz Ministarstva spoljnih poslova, šef srpske diplomatije sastaće se u Istočnom Sarajevu i sa Željkom Cvijanović,  predsednicom Republike Srpske, kao i sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Sutra će ministar Selaković u Sarajevu razovarati sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

       Na kraju dvodnevne posete BiH, ministar Nikola Selaković će posetiti Drvar, gde će razgovarati sa predstavnicima opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, kao i sa srpskim zastupnicima u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

     Naime, kako nezvanično saznajemo ministar Selaković će posle BiH, posetiti Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku.

Pored privrednih i diplomatskih tema Selaković će u Sarajevu, Bukureštu, Budimpeši i Zagrebu razgovarati i o položaju i probelmima srpskog naroda u ovim zemljama regiona.

      Tokom godine ministar Selaković će posetiti srpsku dijasporu u zapadnim državama Evrope. Već je bio u Nemačkoj i u Berlinu razgovarao o našem narodu u ovoj zemlji.

       Nikola Selaković je u više javnih nastupa istakao kao poseban prioritet u radu Ministarstva spoljnih poslova Srbije – briga o sunarodnicima u regionu i dijaspori. 

       “Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi”, izjavio je jednom prilikom Selaković.

        Trenutno se u Ministarstvu spoljnih poslova uveliko radi na formiranju plana pojačanih aktivnosti prema našim ljudima u rasejanju i njihovim organizacijama. U prvom planu je program očuvanja i jačanja srpskih škola, kao i negovanje tradicije korišćena srpskog jezika i ćiriličnog pisma u rasejanju.

        Zatim se planira da se ukine sistem sufinansiranja malih projekata preko Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. I da se oformi budžet za sufinansiranje kapitalnih projekata iz dijaspore i regiona, koji značajno dopirnose razvoju naše kulture u zemljama rasejanja.

          Razmišlja se i o tome kako da se oživi Skupština dijaspore Srbije, odnosno kako izbarati odgovorne ličnosti u rasejanju, koji će biti delegati iz dijaspore i regiona.     

        Posebno se radi na tome kako da dijaspora postane vidljivija i van granica Srbije i u samoj matici.

       “Svaki čovek u dijaspori je potrencijalni lobista za interese naše zemlje i naroda i treba da nađemo pravi način da to iskoristimo”, ističe  Nikola Selaković, koji kao ministar spoljnih poslova poklanja sve veću pažnju srpskom rasejanju.

        U tome će, verovatno, najvažniju ulogu imati naša diplomatsko-konzularna predstavništva u svetu, koja će da predlože prave ljude da budu ambasadori naše zemlje i srpske dijaspore u stranim državama.

Marko Lopušina