Nadškof Dr. Franc Kramberger: »Prvič v zgodovini Katoliške cerkve je mariborska katoliška stolnica, zahvaljujoč Radetu Bakračeviću, gostila razstavo pravoslavnih ikon«.

NADŠKOFIJA MARIBOR – SPOMINI

Nadškof Dr. Franc Kramberger: »Prvič v zgodovini Katoliške cerkve je mariborska katoliška stolnica, zahvaljujoč Radetu Bakračeviću, gostila razstavo pravoslavnih ikon«.

Navzoči so bili: mariborski nadškof metropolit Dr. Franc Kramberger, celjski škof Stanislav Lipovšek, evangeličanska duhovnica Vladimira Mesarič, binkoštni pastor Srečko Krajnc, Paroh Savo Kosojević in veliko število vernikov vseh 4 cerkva.


Razstava je bila postavljena v najsvetejšem delu stolnice – prezbiteriju in je vsebovala dela pravoslavnega akademskega umetnika Dušana Neškovića iz Šabca, specialista za ikonografijo. Umetniško vsebino razstave je na otvoritvi predstavil Rade Bakračević, avtor razstave, predsednik pravoslavnega kulturnega društva Štajerska skupnost, ki je glavni organizator razstave. Kot je dejal, večina ikon je posvečena tematiki Kristusovega obličja, ki s svojim pogledom nenehno zre v človeka – opazovalca in sicer tako, da z enim očesom izraža usmiljenje Kristusa kot odrešenika, z drugim pa pravičnost Kristusa kot sodnika. Ostale ikone so predstavljale nekatere svetnike, nadangele in »Bogorodico« – božjo Mati Marijo.


Stolni župnik dr. Stanislav Lipovšek je ob otvoritvi povabil vse ljudi dobre volje na Štajerskem, da se čim več medsebojno povezujejo. Ob tem je poudaril, da je bila razstava ikon del tega medsebojnega zbliževanja v tednu krščanske edinosti. Vse je povabil naj pomagajo pri graditvi Pravoslavne cerkve v Mariboru. Ikone so bile v mariborski stolnici razstavljene samo 3 dni, dogodek pa bo kljub temu ostal zapisan v zgodovini slovenskega ekumenskega dialoga kot pomenljiv korak naprej pri zbliževanju dveh bratskih cerkva.