Dr Dejan Ilić doveo Korejance u Smederevsku Palanku

Dr Dejan Ilić doveo Korejance u Smederevsku Palanku

        Kada naredne subote u Smederesvoj Palanci bude svečano otvaranje južnokorejanske fabrike „Kyungshin Cable Europe”  za proizvodnju kablova i delova za  mikrobaterije, pored Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, na svečanoj bini stajaće i dr profesor Dejan Ilić iz Nemačke.  Zvanično profesor Ilić je savetnik predsednika opštine Nikole Vučena na ovom projektu. A nezvanično profesor Ilić, vlasnik fabrike mikro baterija „Varta“ i fabrike kamera i tv opreme  „Arri“ u Nemačkoj, proizvođač najmanje baterije na svetu je „čovek koji je doveo Korejance u Srbiju“.

        Kako nam je sam dr Ilić objasnio, sve se dogodilo sponatno, kada su se srela dvojica poslovnih ljudi i brzo i lako dogovorili posao u Smederevskoj Palanci.

       „Sve je počelo pre tri godine kada smo se u fabrikama automobila „Folcvagen“ u Minhenu sreli gospodin Vong, vlasnik južnokorejanske fabrike „Kyungshin Cable Europe”. Razgovarali smo tada o upotrebi baterija iz mojih fabrika „Varta“ i „Arri“ u proizvodnji kablova i opreme za elektromobile. Dotakli smo se i problema proizvodnje specijalnih kablova za baterija i čipove u Evropi, pa sam ja predložio g. Vongu da ih prave u Srbiji“, priča nam dr Dejan Ilić.

         U svetu tržište kablova za motorna vozila, a posebno za elektromobile je u punom razvoju. Kompanija „Kyungshin Cable” iz Južne Koreje je jedan od retkih i specijalnih proizvođača tih kablova. Profesor Ilić nam je stručno objasnio vrednosti tih kablova na tržištu i u industriji za prozivodnju svih vrsta vozila.

         „ Ma koliko zvučalo prosto kada se kaže kablovi i žice u automobilu, u moderno doba ovi delovi vozila postali su strašno važan elemenat. U proseku svaki običan automobil ima kablove u ukupnoj dužini od dva kilometra, a novi elektromobil ih ima mnogo više.

         Običan automobil ima 22 baterije, a elektormobil 44 baterije. One napajaju strujom, šalju impulse i signale motoru, ali i čipovima i softverima u elektromobilu. Da ne bi stvarali indukciju ili elektricitet kablovi moraju da su induktivni. Za njihovu proizvodnju koristi se specijalni materijali, koje proizvode samo četiri zemlje na svetu – SAD, Nemačka, Kina, Japan i Južna Koreja“, istakao nam je dr Dejan Ilić.

         Njemu lično, kao čoveku iz palanačkog zavičaja bilo je stalo da taj svetski gigant u prozvodnji kablova i opreme za mikro automobilske baterije, dođe u Smederevsku Palanku. Ilić je rođen u selu Selevac 1957. godine. Njegova majka Olga je bila logoped, a otac Predrag učitelj.

        „ Moji roditelji nikada od mene nisu tražili da budem najbolji đak. Nisam bio najbolji, ali ni najgori. Učio je samo ono što me je interesovalo, pre svega fiziku i matematiku“, seća se Ilić.

        Odrastao i školovao se u Smederevskoj Palanci. Bio je odbojkaš OK „Partizana“ u  Beogradu i bivši reprezentazivac u odbojci. Kao igrač nastupao je u inostranim timovima OK „Medon“, Italija, OK „Bajern 04“, Leverkuzen i OK „Elvangen“.

           Diplomirao je fizičku hemiju na BU (1981), magistrirao na Medon univerzitetu u Francuskoj (1982), a doktorirao u Drezdenu (1985). Radio je kao docent na Univerzitetu Karlsruhe (1986).  Tokom studija upoznao je Angelu Merkel u Istočnoj Nemačkoj.

Bio je glavni inženjer (1992) za istraživanja i razvoj u kompaniji „Varta“. Vlasnik firme „Varta mikrobateri“ u Elvengenu.

        Potom je radio kao profesor neorganske hemijske tehonologije u Gracu (1999). Profesor je na univerzitetima u Nju Džersiju, Parizu, Londonu, Gracu i u Beogradu. Mentor je doktorantima na tri svetska univerziteta iz oblasti elektornike i baterijskog napajanja strujom. Kao naučnik i istraživač ima autorska dela iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike i optike.

          Bio je direktor (2007) nemačke firme “Arri”, svetskog lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Kompaniju “Arri” preuzeo je na poziv Mihaila Glosa, nemačkog ministra za privredu.

       Iz poslovnih i naučnih razloga izumeo više od 600 proizvoda, uglavnom mikrobaterija (1989) i smart kartica. Doprineo je revoluciji u proizvodnji mini baterija za mobilne telefone, laptopove, automobile, podmornice, avione i medicinske uređaje. Ilić u svojoj fabrici proizvodi najtanju bateriju za elektromobile na svetu od samo 0,5 mm debljina i snage od 2,5 volta.

        Bio je u prozivodnji mikro baterija za računare saradnik Stiva Džobsa i saradnik je kancelarke Angele Merkel na projektu elektromobila i elekto-puteva u Nemačkoj.

         Dr Dejan Ilić je dobitnik tehničkog Oskara, nagrade u Holivudu  za inovacije „Flex“ kamera za snimanje filmova. Više puta je proglašavan naučnikom i menadžerom godine (2005. i 2007) u Nemačkoj. Član je Njujorške akademije nauka. Dobitnik je nagrade “Nikola Tesla” Ministarstva za dijasporu (2010) za nauku i pronalazaštvo, dobitnik je nagrade životno delo Svetskog udruženja hemičara. Godine 2018. odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge od države Srbije.  

         Svetski je  biznismen i putnik. Za poslednjih godinu dana 30 puta je vadio PS test na koronu virus da bi putovao i završavao svoje poslove. I da bi došao svojoj kući u selo Selevac, gde gaji šljive i pomaže razvoj privrede u opštini.  Sa prijateljima će da napiše i objavi knjigu memoara pod radnim naslovom “Tesla iz Selevca”.

        U razgovoru sa gospodinom Vongom, vlasnikom kompanije „Kyungshin Cable Europe” iz Južne Koreje ubedio ga je u Minhenu da investira u našu zemlju:

       „Srbija nije članica EU, ali ima moderne evropske zakone u industirji i ima vrlo povoljne uslove za investiranje stranog kapitala. Imamo dugu industrijsku tradiciju i kvalitetnu radnu snagu“, rekao je tada profesor Dejan Ilić ovom južnokorejanskom biznismenu.

        Kada je gospodin Vong pokazao interesovanje za investiranje u fabriku kablova u Srbiji, čitav projekat je prebačen na političko-diplomatski nivo.

         „Tada je glavnu ulogu odigrao Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i  fabrika je stigla u Smederevsku Palanku“, kaže dr Ilić.

         Kompanija „Kyungshin Cable Europe” u Smederevskoj Palanci je danas specijalni proizvođač najkvalitetnijih kablova za vozila na svetu. Proizvodiće i specijalne kablove za trkaće automobile iz serije „formula 1“.

           „Treći bitan čovek u ovom projektu u Smederevskoj Palanci bio je Nikola Vučen, predsednik opštine koji je vodio bitku da Korejanci ne napuste Srbiju, otkriva nam dr Ilić.

          I objašnjava:

         „ Kada je pandemija korone virusa uzela maha u Srbiji, izgradnja fabrike kablova i opreme za baterije je posustala. Pauza je trajala oko tri meseca. Korejanci su počeli da govore da žele da se vrate kući. Mi smo se svi zabrinuli, jer, ako se oni vrate u Južnu Koreju, fabrika neće biti završena i neće početi sa radom. Mladi predsednik opštine Nikola Vučen je to shvatio i uložio mnogo truda da Korejance zadrži u Smederevskoj Palanci. Obezbedio im je odlične uslove života. Mladu direktorku fabrike je, na primer, vodio širom zemlje da upozna Srbiju, pa i da upozna njegovu porodicu, da bude što manje usamljena i da smanji nostalgiju prema svom korejanskom zavičaju. I uspeo je, Korejanci su ostali u Srbiji i završili fabriku!“, zadovoljan je profesor Dejan Ilić.

           Južnokorejanska kompanija „Kyungshin Cable Europe”je sa ovom svojom fabrikom izgradila sebi put za ulazak na evropsko tržište, a opština Smederevska Palanka je pronašla izlaz iz privredne krize. Njena proizvodnja i izvoz će 2024. godine biti 800 miliona evra. Profesor Ilić veruje da će se poslovna saradnja sa gospodinom Vongom iz Južne Koreje nastaviti na novim projektima i novim fabrikama u Srbiji.

Marko Lopušina