POMURSKI SEJEM – KONFERENCA ZA TISK

ZA KAKOVOST NI TVEGANj.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Gornja Radgona – 22. april: Zaradi epidemiološke situacije je moral Pomurski sejem poleg vseh lanskih prestaviti v prihodnost tudi sejme, ki so bili napovedani za letošnjo pomlad. Uspešno pa pripravlja ocenjevanja kakovosti pod okriljem sejma AGRA in sam sejem, ki bo to kakovost predstavil v Gornji Radgoni letos od 21. do 26. avgusta. Ravno tako uspešno potekajo priprave na Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja SOBRA ter Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL, ki bosta sočasno potekala od 23. do 25. septembra. Kot podporo sejmom v realnem času in prostoru pa pripravlja Pomurski sejem tudi novosti na področju digitalizacije.

AGRA je blagovna znamka z več kot pol stoletno uspešno tradicijo trženja in promocije na področju kmetijstva in živilstva. Pomurski sejem je od njegovih začetkov dopolnjeval Mednarodni kmetijsko-živilski sejem z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti vin, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, embalaže, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin iz ekološko pridelanega grozdja, tramincev, medu, medenih pijač ter kmetijske mehanizacije in opreme. Priznanja sejma AGRA so tudi v času epidemije dosegla svoj namen in se izkazala za nepogrešljiva pri informiranju javnosti in kupcev.

POMEN PRIZNANJ

Medalje ocenjevanj pod okriljem sejma AGRA, s katerimi proizvajalci označujejo svoje izdelke v oglaševanju in na trgovskih policah, se vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za potrošnike. Ocene strokovnih, neodvisnih komisij certificiranih in izkušenih preizkuševalcev prinašajo udeležencem ocenjevanj potrditev tradicionalne odličnosti, preizkus kakovosti novih izdelkov ter hkrati odlično usmeritev za nadaljnje delo. Prejemnikom posebnih priznanj in najvišjih odličij pomenijo orodje za uspešno trženje ter verodostojno in stroškovno dosegljivo promocijo. Prinašajo jim večjo prepoznavnost, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke. Obstoječim in bodočim kupcem omogočajo javno objavljene strokovne ocene preverjeno kakovosten nakup po realni tržni ceni.

VSE ŠIRŠI KROG SODELUJOČIH

Ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA se poleg predstavnikov največje industrije udeležuje tudi vse več manjših proizvajalcev, ki se v kakovosti enakovredno kosajo z velikimi. Mnogi izmed njih so skozi večletno sodelovanje na ocenjevanjih pokazali znatno rast. Poiskali so svoje tržne niše, ponovno odkrili že pozabljene izdelke, ustvarili nove ali se usmerili na posebne ciljne skupine potrošnikov. Objektivne ocene so jih pri rasti usmerjale in spodbujale. Ni toliko pomembno ali so začeli ustvarjati uspešno tržno tradicijo pred pol stoletja ali jo začenjajo danes. Tako tradicionalne kot tudi novejše uveljavljene blagovne znamke dokazujejo, da je za uspeh vedno potrebno trdo delo, vztrajnost, kakovost, doslednost in objektivno komuniciranje s partnerji in potrošniki. In to objektivno komunikacijo jim omogočajo ravno strokovne ocene in priznanja AGRA.

KDO OCENJUJE

Izdelke na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti prehranskih izdelkov in vina ocenjujejo strokovne, neodvisne komisije certificiranih in izkušenih preizkuševalcev iz Slovenije in držav, iz katerih prihajajo vzorci. Ocenjevalci prihajajo iz fakultet biotehniške usmeritve, veterinarstva, vinarstva, inštitutov za kakovost mleka… Pri nekaterih ocenjevanjih sodelujejo tudi tehnologi prehranskih podjetij ter pri ocenjevanju vina vinarji. Pogoj pa je, da imajo za ocenjevanje opravljena dodatna usposabljanja, so pridobili ustrezne certifikate in imajo na področju ocenjevanj kakovosti dobre, tudi mednarodne reference.

POSTOPEK OCENJEVANJA

Vsako ocenjevanje ima svoj pravilnik, v katerem so navedeni postopki, pogoji, način dela, kriteriji, skupine… Pravilniki so skupni plod Pomurskega sejma in nosilnih strokovnih institucij ter se glede na nove svetovne (evropske) trende prilagajajo razmeram in trgu. Pri ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in vin je na primer zagotovljena popolna anonimnost vzorcev. Ocenjevalci so med sabo prostorsko ločeni, tako, da med njimi ne more biti dogovarjanja. Člani komisij vnašajo rezultate individualno, tablično, poseben program pa jih zbere v skupno oceno.

Strokovnjaki senzorično ocenjujejo zunanji izgled izdelka, sestavo in barvo vsebine, teksturo, vonj in okus. Znotraj posameznih kriterijev pri različnih izdelkih ocenjujejo različne lastnosti, različna pa je tudi “težaˮ posameznih lastnosti v skupni oceni. Na osnovi pomanjkljivosti ali prednosti komisija izdelkom odvzema ali dodaja točke skladno s pravilniki ocenjevanj.

PRIZNANJA IN NAGRADE

Najbolje ocenjeni izdelki so nagrajeni z velikimi zlatimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami. O izjemni, v primeru mlečnih in mesnih izdelkov tri letni izjemni kakovosti, pričajo naslovi Šampioni kakovosti. Šampionski naslovi se pod posebnimi kriteriji podeljujejo tudi pri ocenjevanju brezalkoholnih pijač in vin. Tu pa so tudi posebna priznanja, ki jih pri ocenjevanjih kakovosti komisije podeljujejo glede na posamezne tradicije ali letne aktualne tematike, izzive in razpise.

MEDNARODNA STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI 2021

42. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov

15. april: rok za prijavo vzorcev na ocenjevanje

18. maj: rok za dostavo vzorcev mesa (kat. D) na naslov Biotehniške fakultete v Ljubljani

19. maj: ocenjevanje mesa (kat. D) na Biotehniški fakulteti v Ljubljani

15. junij: rok za dostavo vzorcev mesnih izdelkov na naslov Pomurskega sejma, Gornja Radgona

16. junij: ocenjevanje mesnih izdelkov na Pomurskem sejmu, Gornja Radgona

21. – 26. avgust: predstavitev ocenjenih izdelkov na sejmu AGRA

23. avgust: Dan živilcev, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov

35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov

15. april: rok za prijavo vzorcev na ocenjevanje

31. maj: rok za dostavo vzorcev na naslov Pomurskega sejma, Gornja Radgona

1. – 4. junij: ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov na Pomurskem sejmu, Gornja Radgona

21. – 26. avgust: predstavitev in promocija ocenjenih izdelkov na sejmu AGRA

23. avgust: Dan živilcev, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov

25. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod

21. maj: rok za prijavo vzorcev na ocenjevanje

15. junij: rok za dostavo vzorcev na naslov Pomurskega sejma, Gornja Radgona

23. junij: ocenjevanje sadnih sokov, pijač in embaliranih vod na Pomurskem sejmu, Gornja Radgona

21. – 26. avgust: predstavitev in promocija ocenjenih izdelkov na sejmu AGRA

23. avgust: Dan živilcev, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj iz ocenjevanja sadnih sokov, pijač in embaliranih vod

47. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”

11. odprto državno ocenjevanje BIO vin

3. ITC International Traminer Challenge

18. junij: rok za prijavo vinskih vzorcev na ocenjevanje

30. junij – 2. julij 2021: zadnji rok za dostavo vzorcev na Pomurski sejem

12. – 16. julij 2021: 47. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 11. odprto državno ocenjevanje BIO vin, 3. ITC International Traminer Challenge

21. – 26. avgust: predstavitev in promocija ocenjenih vin na sejmu AGRA

24. avgust: Dan vinogradnikov in vinarjev, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj

2. mednarodno ocenjevanje medenih pijač

2. julij: rok za prijavo in dostavo vzorcev medenih pijač

16. julij: Ocenjevanje medenih pijač

19. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo

28. julij: rok za prijavo vzorcev na ocenjevanje medu in rok za dostavo vzorcev

4. avgust – Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, Gornja Radgona

21. – 26. avgust – Promocija ocenjenih izdelkov na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

22. avgust – Dan čebelarjev, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj na sejmu AGRA

40. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme

19. – 20. avgust 2021, Gornja Radgona

21. – 26. avgust – Promocija ocenjenih izdelkov na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

22. avgust – Dan kmetijske tehnike, slavnostna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj na sejmu AGRA

SLOVENSKA INDUSTRIJA SEJMOV IN SREČANJ IMA PO 30-IH LETIH SVOJO ZBORNICO, KI SI PRIZADEVA ZA PONOVEN ZAGON PANOGE

31. marca letos je bila v okviru Gospodarske zbornice Slovenije ustanovljena nova Zbornica industrije sejmov in srečanj (ZISS). Že prihodnji dan je posredovala Vladi RS predloge ukrepov za blaženje posledic koronakrize v dejavnosti ter za sproščanje v skladu z vladnim semaforjem.

Pandemija in z njo povezani ukrepi, ki so dejavnost industrije in srečanj dobesedno ustavili, je privedla do tega, da je tudi ta industrija začela iskati rešitve, kako problematiko strniti pod isto streho. Tako se je 5. 10. 2020 sestal iniciativni odbor, 31.3.2021 pa je bil sprejet sklep Skupščine GZS, da se ustanovi nova Zbornice industrije sejmov in srečanj (ZISS). Predsednik je postal mag. Iztok Bricl, Gospodarsko razstavišče, podpredsednik je Gorazd Kobi, Kobi interieri in generalni sekretar Toni Laznik, ICM. Direktorica GZS ZISS je mag. Marjana Majerič. Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma je bil izvoljen za člana upravnega odbora zbornice ZISS z zadolžitvijo informiranja javnosti.

Do ustanovitve zbornice ni prišlo zgolj zaradi ukrepov in izredno težke situacije, povezane z epidemijo, ampak tudi zato, da opozori javnost in politiko, kako pomembna je industrija sejmov in srečanj za gospodarstvo in družbo kot celoto.Med glavnimi nalogami zbornice so zato zastopanje skupnih interesov članov, sprejemanje standardov, kriterijev, predpisov in določil, povezovanje in partnersko sodelovanje na področju zakonodaje z organi oblasti, vzpostavitev mednarodne mreže znanja in partnerstev, spremljanje razvoje stroke, izdelava analitičnih podatkov za posamezne vsebinske dejavnosti, vzpostavitev enotne točke industrije sejmov in srečanj in morda ta trenutek najpomembnejše: ohranitev, zagon in obnovitev dejavnosti med in po pandemiji.

Glede pandemije in nasploh zdravja ljudi želi tudi Zbornica industrije sejmov in srečanj (ZISS) prispevati svoj delež pri reševanju tega zapletenega problema. Pri tem pa upravičeno pričakuje, da bo ta skrb prepoznana tudi v obliki pomoči države, tako kot so jo deležne tudi druge dejavnosti. Z ukrepi, ki jih sprejemajo vlade po Evropi in svetu, poskušajo to dejavnost ohraniti živo, saj bo po pandemiji še kako pomembno ne samo promovirati gospodarstvo in institucije, temveč tudi nov način obnašanja in skrbi za okolje in planet. ZISS  je na predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janšo, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter dr. Mateja Lahovnika, vodjo vladne svetovalne skupine, tj. tiste, ki rešujejo problematiko epidemije virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), že naslovila predlog ukrepov za blaženje posledic epidemije v panogi ter predlog sproščanja dejavnosti v povezavi z vladnim semaforjem. Med drugim je predlagala, da naj postavijo dejavnosti organiziranja razstav, sejmov, srečanj in spremljajočih dejavnosti za umetniško uprizarjanje ter drugih povezanih dejavnosti skupaj z ostalimi dejavnostmi, ki so v času pandemije utrpele največjo škodo zaradi nezmožnosti poslovanja, na prioritetno listo.

59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

21. – 26. 8. 2021

AGRA V MEDNARODNEM LETU SADJA IN ZELENJAVE Z DEŽELO PARTNERICO FRANCIJO

V letu, ki ga je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, smo se ponovno zavedli, kako pomembni za zdravje in blagostanje sta samooskrba in oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Sejem AGRA 2021 bo v tem delu Evrope najpomembnejše srečanje ponudnikov kmetijske mehanizacije in opreme, opreme za živilsko-predelovalno industrijo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov. Pridelovalcem, predelovalcem, poslovnežem, strokovnjakom, potrošnikom in najširši javnosti bo ponudil konkretne odgovore na aktualna vprašanja sedanjosti in prihodnosti.

V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Usmeritve za kmetijstvo v prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb.

Predstavljene bodo tuje države in regije. Država partner sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022.

V času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo sejem AGRA gostil kmetijske ministre držav članic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na ministrsko konferenco in sejem še posebej povabilo predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije.

Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

V okviru predstavitve institucij bodo sodelovale najpomembnejše vladne in nevladne organizacije, poslovna in strokovna združenja, organizacije podeželske mladine in mladi kmetje.

Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave goveje živine. Predstavljene bodo vse pasme, prisotne v Sloveniji. V okviru razstave konj je že potrjena predstavitev slovenske hladnokrvne pasme, posavcev, haflingerjev, bosanskega planinskega konja, lipicancev in gostovanje predstavnikov Združenja rejcev ljubiteljev arabskih konj. Atraktivna bo tudi enodnevna predstavitev kasačev ter športnega konjeništva Jahalnega kluba Kasko Svečina. V okviru razstave drobnice bodo predstavljene vse v Sloveniji prisotne pasme. Agro bodo spremljale tudi razstava prašičev (zaradi zdravstvenih tveganj žal brez živih živali), perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali. Razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo tradicionalno prikaz vseh avtohtonih pasem v Sloveniji. Izdelke iz mesa in mleka bodo ponujale v pokušnjo in nakup kmetije, na katerih jih izdelujejo.

Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča.  Poudarek bo na  medovitih rastlinah, agroekologiji,  eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave. Novost bo tudi vzorčni čebelnjak, s predstavitvijo pomena čebel za ekosistem in kot gospodarske dejavnosti.

Sejem bo poskrbel za izobraževanje, prenos znanja in izmenjavo izkušenj na številnih strokovnih posvetih, predavanjih, delavnicah, seminarjih, okroglih mizah in kooperacijskih B2B srečanjih. Celovito se bo predstavilo tudi kmetijsko in živilsko šolstvo.

Stanovska srečanja bodo povezovala mlade kmete, sommelierje, vinske viteze in lastnike starodobnikov Steyr. Za tekmovalno razpoloženje bodo poskrbeli državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke in v vlečenju vrvi ter za dobre sosedske odnose 52. srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske.

8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA

23. – 25. 9. 2021

ZAVEZNIŠTVO SODELOVANJA V ČASU PREDSEDOVANJA SLOVENIJE SVETU EU

Na 8. mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, ki bo potekal na stičišču štirih držav v Gornji Radgoni od 23. od 25. septembra, so sodelovanje potrdili Ministrstvo za obrambo RS, Slovenska vojska, Policija, Uprava za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, GZS GIZ GOIS ter sorodne organizacije iz Avstrije, Italije, Poljske in Hrvaške.

Veliko zanimanje domačih in tujih razstavljavcev obeta bogato mednarodno predstavitev orožja, vozil, opreme, pripomočkov, storitev in znanja za obrambo države, varnost državljanov ter zaščito in reševanje ogroženih. Krovne institucije pripravljajo tudi tehten strokovni in poslovni program. MORS tako v tednu pred sejmom organizira mednarodno srečanje predstavnikov logističnih centrov tujih držav ter mednarodno konferenco podjetja Pancerfaust Defence Nemčija, na kateri bodo sodelovali udeleženci iz 48-ih držav. Delegati obeh srečanj se bodo vključili v pestro sejemsko dogajanje na sejemskem Dnevu industrije.

Predstavljeno bo tudi povezovanje in sodelovanje ključnih nacionalnih institucij v kriznih situacijah in nabavne potrebe vojske, policije, uprave za zaščito in reševanje in gasilcev.

Gasilska zveza Slovenije bo predstavila celoten nabor svojih aktivnosti. Med drugim bodo gasilci prikazali atraktivno reševanje ob avtomobilskih nesrečah, tekmovanje gasilskih dvojic v polni opremi ter mednarodno sodelovanje.

Sejem bo zanimiv tudi za družine in posameznike, ki si prizadevajo za večjo osebno varnost in varovanje svojega premoženja. Pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij za obrambo, varnost, zaščito in reševanje namreč pripravljajo zanimive statične in dinamične predstavitve, promocije poklicev in prostovoljstva, predstavitve sodelovanja s civilno družbo ter nasvete za samozaščito.

4. Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL

23. – 25. 9. 2021

POMEN MEDNARODNEGA POVEZOVANJA ZA VAROVANJE ZDRAVJA

MEDICAL bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU eden od osrednjih dogodkov, s katerimi se bo naša država predstavila mednarodni strokovni in poslovni javnosti.

Poudaril bo pomen in uspehe zdravstvenih delavcev pri premagovanju epidemije novega koronavirusa ter spodbujal pravočasno cepljenje. Ponudil bo tehnološke novosti s področja digitalizacije ter inovativne pristope v zdravstvu, medicini in oskrbi.

Spremljajoče konference, okrogle mize in strokovni posveti bodo osvetlili aktualne teme s področja zdravstva

in zdravstvene oskrbe, digitalne tehnologije v zdravstvu in zdravstveni oskrbi, sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe, protimikrobno odpornost, klinično prehrano in socialno vključevanje oseb z invalidnostmi. Sejem bo pospremil tudi kongres integrativne medicine.

24. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2020 – 2021

Zaradi epidemije novega koronavirusa so v letu 2020 odpadli številni dogodki, posvečeni čaščenju vina, širjenju vinske kulture in promocije Slovenije kot vrhunske vinske destinacije. Pomurski sejem se je zaradi navedenega dogovoril z Ano Pavlin, ki je bila kot 24. Vinska kraljica Slovenije okronana 10. januarja 2020, da podaljša svoj kraljevski mandat tudi v leto 2021.

SLIKARSKA KOLONIJA VINOGRADI OBEH BREGOV MURE

Pomurski sejem bo tudi v letošnjem letu v sodelovanju z okrajnim glavarstvom Südoststeiermark organiziral slikarsko kolonijo, ki jo izmenično gostita republiki Avstrija in Slovenija. Glede na epidemiološke razmere bo predvidoma kolonija potekala v mesecu juniju.

Več informacij:

Pomurski sejem, d.o.o.   

Cesta na stadion 2

9250 Gornja Radgona

telefon:  02/5642 116, telefaks: 02/5642 160, e-pošta: info@pomurski-sejem.si

www.pomurski-sejem.si

Janez Erjavec, predsednik uprave, telefon: 02 5642 100, e-pošta: tajnistvo@pomurski-sejem.si

Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor / projektni vodja projektni vodja mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesa, mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač ter medu z mednarodno udeležbo, telefon: 031 346 126, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si

Mag. Vesna Dajčman, direktorica komerciale / projektni vodja sejma AGRA, telefon: 041 679 685, e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si

Jana Dimec, projektni vodja sejma AGRA in LOV, telefon: 031 879 887,

e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Robi Fišer, vodja tehnike, projektni vodja ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, sejma SOBRA, NATURO in MEGRA, telefon: 031 871 505, e-pošta: robi.fiser@pomurski-sejem.si

Natalija Dvoršak, projektni vodja sejma MEDICAL, T:  02 564 2 116, e-pošta: info@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, projektni vodja projekta Vinska kraljica Slovenije, sejma INPAK in Slovenski oskar za embalažo, strokovnega programa sejma AGRA, telefon: 041 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si