Patrijarh srpski Porfirije uskrsna poslanica na jedinstvo i slogu.

Beograd, 30. april – Patrijarh srpski Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvali su u uskrsnoj poslanici na jedinstvo i slogu, poručivši da sjećanje na Kristovo uskrsnuće “ne bude praznik običaja, već praznik novog života i nove nade”.

Foto: Rade Bakračević

Pravoslavni kršćani, koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je po vjerovanju, Isus Krist umro, raspet na križu na Golgoti.Veliki petak se smatra najtužnijim danom kršćanstva, na taj dan se ne služe liturgije niti se oglašavaju crkvena zvona, a po tradiciji se boje i ukrašavaju uskrsna jaja.“

Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju s nama i svi ostali kršćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja”, navodi se u poslanici koju je objavila SPC.Patrijarh Porfirije i arhijereji SPC pozivaju “na radost Vaskrsenja” kako bi svi “odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila”.

Foto: Rade Bakračević

U poslanici je upućen apel za očuvanje “crkvenog, nacionalnog, jezičnog i kulturnog jedinstva”, za “bratsku slogu” i “protiv podjela nesuglasica i rasprava”.Istaknuto je da velikodostojnici SPC-a danas molitveno suosjećaju sa Srbima na Kosovu i ohrabruju ih “da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi”.

Posebne poruke upućene su i vjernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, uz uvjerenje da će praznik Kristova uskrsnuća “dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovjernim susedima… i sa svim ljudima dobre volje”.

Foto: Rade Bakračević

Patrijarh i crkveni velikodostojnici uputili su molitvene poruke potpore “svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima”, uz poruku da se, poslije prošlogodišnjih nada “da će zaraza brzo proći” i danas mole “za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih”. Uz poziv da se poštuju preporuke medicine, jer “sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Kristu Bogu predajmo”, patrijarh i arhijereji poslanicu završavaju tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse- vaistinu vaskrse”.