FRANCUSKI GRENOBL I SMEDEREVSKA PALANKA DVA BRATSKA GRADA

Grenobl je srpska varoš

Francuzi u Smederevskoj Palanci 1926. godine

       Kada gost namernik iz Srbije dođe u francuski skijaški centar grenobl, iznenadiće se kada vidi da jedna ulica nosi naziv Rue de Palanka. A kada francuski turista stigne u Smederevsku Palanku, može da šeta ulicom

Grenoblska.

         Tako će putnici namernici da uđu u priču o prijateljskim odnosima dva grada iz Francuske i iz Srbije. Tradicionalno prijateljstvo Smederevske Palanke i Grenobla datira još iz perioda nakon Velikog rata. Kako nam pričaju prvi ljudi srpske varoši, sve je počelo 7. juna 1926. godine kada se na železničkoj stanici u Smederevskoj Palanci zaustavio svečani voz sa gostima iz Francuske. Predvodio ih je Pol Mistral, tadašnji gradonačelnik Grenobla.

Grenobl ispod francuskih Alpa

         “Smederevska Palanka je bila jedini grad u Šumadiji koji je, povodom velike posete delegacije francuskih poslanika i vojnih veterana Srbiji, bila domaćin gostima iz prijateljske zemlje. Hiljade Palančana ih je tada dočekalo. Intonirane su državne himne, održana svečana sednica Skupštine opštine. Govor Pola Mistrala, gradonačelnika Grenobla je oduševio meštane da su ga nosili na rukama oko stolova. Potom je Veliki banket održan na otvorenom u Kiseljaku.  Palančani su bacajući cveće na goste i uzvikivali „Živela Francuska!”

        Bio je to znak zahvalnosti i velikog poštovanja prema Francuskoj i posebno prema Francuzima iz Grenobla, koji su tokom Velikog rata primili i spasili od stradanja oko tri stotine Srba, prevashodno mladih ljudi. Najveći broj mladih Srba boravilo je u mestu Vorel kod Grenobla u kome su imali i svoj srpski fudbalski klub. Neki od srpskih ratnih izbeglica, školovali su se u Grenoblu i kako se to u našem narodu kaže – postali ljudi. i Postali građani Grenobla, za koji sa ponosom govore da je srpska varoš.

Smederevska Palanka

        Vojislav Babić je završio fakultet u Grenoblu.Vratio se u Smederevsku Palanku i kao profesor prenosio svoje znanje francuskog. 

         Prijateljstvo iskovano tokom rata razvijeno je u miru. Godinama su posete delegacije Smederevske Palanke francuskom gradu, i Francuza srpskoj varoši bile tradicionalne. Poslednja poseta je, nažalost, bila davne 1973. godine.

        U međuvremenu, jedan mladi Francuz, humanitarac Arno Gijon, rođen u Grenoblu postao je kao srpski zet veliki prijatelj našeg naroda. Volonteri njegove humanitarne organizacije ‘Solidarnost za Kosovo’ pomažu srpski narod u našoj pokrajini.

        Francuzi iz Grenobla su uspešno 2018. godine u svojoj gradskoj bolnici izveli transplantacija bubrega Milijani Ćećez iz Srbije.

        Novo opštinsko rukovdstvo Smederevske Palanke je oživelo tradiciju prijateljstva dva naroda i dva grada. U Narodnom muzeju Smederevske Palanke biće upriličena izložba na kojoj će biti predstavljena dokumenta o važnoj poseti Francuza iz 1926. godine. I ujedno je na poseban način ispričana priča o prijateljstvu dva naroda. Planirana je i poseta delegacije Francuske i postavljanje spomen-obeležja, koje će svedočiti o prijateljstvu Francuske i Srbije, odnosno Grenobla i Smederevske Palanke.

Marko Lopušina