Veleposlanik Ruske federacije Nj. Eksc. Timur Eyvazov, položil venec pred spomenikom zmage v Murski Soboti.

Veleposlanik Ruske federacije Nj. Eksc. Timur Eyvazov, položil venec pred spomenikom zmage v Murski Soboti na slavnostni prireditvi ob 76. obletnici Velike Zmage.

(9. maja 2021, Murska Sobota)

FOTOREPORTAŽA: RADE BAKRAČEVIĆ

Murska Sobota, 09.05.2021 ob 12,00   

Nj Eksc. Timur Eyvazov veleposlanik Ruske federacije je položil venec pred spomenikom zmage v Murski Soboti v spomin svojim rojakom, ki so v II. svetovni vojni padli na naših tleh daleč od domovine.

Nagovor Veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji

gospoda Timurja Eyvazova

na slavnostni prireditvi ob 76. obletnici Velike Zmage

(9. maja 2021, Murska Sobota)

Spoštovani gospod župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek!

Drage borke in borce,

Spoštovane gospe in gospodje, dragi prijatelji!

9. Maja smo se po ustaljeni tradiciji zbrali tu pri spomeniku Osvoboditeljem – sovjetskemu vojaku in jugoslovanskemu partizanu, da bi obeležili  naš skupni veliki praznik – Dan Zmage.

Ta sveti datum bo vedno poosebljal junaštvo, pogum in enotnost narodov, ki so v nesebičnem boju branili svojo svobodo in neodvisnost ter Evropo in svet rešili fašizma in nacizma.

Letos praznujemo 76. obletnico Velike Zmage in 80. obletnico cele vrste zgodovinskih dogodkov iz leta 1941 – tragičnih in obenem junaških, ki so postali nepozabni mejniki zgodovine. To je okupiranje Jugoslavije s strani držav Osi, ki je povzročila velikanske izgube in neizmerno trpljenje njenih narodov. To je napad Hitlerjeve Nemčije na ZSSR 22. junija 1941, na dan, ki se obeležuje v Rusiji kot Dan spomina in žalovanja. Kot protiutež agresivnemu bloku držav Osi se je leta 1941 začela oblikovati protihitlerjevska koalicija, del katere je postalo tudi množično slovensko odporniško gibanje, ki letos tudi obeležuje svojo 80-letnico.

Združuje nas skupni spomin naših narodov na zmage sovjetske vojske v bitkah za Moskvo in Stalingrad, pomembni datumi v zgodovini slovenskega partizanskega gibanja in celotne protihitlerjevske koalicije. Globok poklon veteranom vojne in dela za njihov neprecenljiv prispevek k naši skupni Zmagi.

In danes je pomembno vedeti in si zapomniti slavne in tragične strani druge svetovne vojne, najbolj uničujoče in krvave vojne v zgodovini človeštva, braniti zgodovinsko resnico, ker pozaba na nauki preteklosti in, še toliko bolj, zlonamerno izkrivljanje zgodovine neizogibno vodi v opravičevanje nacizma, odpira pot za nevarno oživitev njegove zločinske ideologije .

Ne smemo dovoliti ponavljanja tragedij iz preteklosti, izkušnje zavezništva in bojnega bratstva pa so še posebej zahtevane danes, ko se svetovna skupnost sooča z vedno več globalnimi grožnjami.

Rusija je pripravljena na skupno delo, konstruktivno sodelovanje, iskanje rešitev za ključne probleme našega časa v prid zagotavljanju mira in varnosti, blaginji in trajnostnega razvoja vseh narodov.

Dragi prijatelji!

Prisrčno bi se rad zahvalil vodstvu Republike Slovenije, številnih mestnih občin in občin, Društvu Slovenija-Rusija, Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, drugim nevladnim organizacijam, vsem slovenskim državljankam in državljanom za njihovo iskreno pozornost do ohranjanja in ovekovečenja spomina na naše vojake, ki so padle na slovenskih tleh, v prid svobodi, miru in blaginji za prihodnje generacije.

Rad bi se posebej zahvalil Mestni občini Murska Sobota in osebno gospodu županu dr. Aleksandru Jevšku, ter prebivalkam in prebivalcem vašega čudovitega mesta za skrb za grobove naših vojakov ter veličasten spomenik sovjetskemu vojaku in jugoslovanskemu partizanu, ki je postavljen tu, na Trgu Zmage, leta 1945.

Želim vsem vam mir, vse dobro in blaginjo!

Čestitam vam za praznik! Za Dan Velike Zmage!