Borut Pahor, predsednik republike slovesno posvojil Izjavo SAZU “Slovenska sprava”

Ljubljana, Žale. Žalna slovesnost ob dnevu krivde, odpusčanja in sprave, ki jo pripravlja Društvo Združeni ob Lipi sprave.

Predsednik republike ob Lipi sprave slovesno posvojil Izjavo SAZU “Slovenska sprava”


Ljubljana: 15. junij – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalne žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. Predsednik republike je k Lipi sprave položil venec in imel govor na slovesnosti.

Predsednik republike je danes, 30 let po tem, ko so pred Lipo sprave prebrali predlog Deklaracije o narodni spravi ter ta dan razglasili za dan krivde, sprave in odpuščanja, slovesno posvojil Izjavo sprave z naslovom Slovenska sprava, ki jo je sprejela Slovenska akademija znanosti in umetnosti na dopisni seji med 22. in 25. februarjem 2021. “Ob tej priložnosti se kot predsednik republike, kot Slovenec in kot državljan slovesno pridružujem Izjavi SAZU “Slovenska sprava” in jo posvojim. In vabim vse, ki razmišljajo podobno, da to na en ali drug način storijo, intimno ali javno,” je dejal predsednik republike.

Ob tem je predsednik poudaril, da Izjava o spravi SAZU v svojem sklepu “poziva slovensko javnost, še zlasti njen politični del in vse dejavnike javnega življenja, da se pridruži tej izjavi, jo posvoji in deluje v skladu z njo v skrbi za našo skupno prihodnost.” Predsednik republike je ob tej priložnosti to storil in povabil tudi druge, ki se z izjavo strinjajo, da to storijo.


Predsednik Pahor je povedal, da je bilo v preteklosti za doseganje sprave in preseganje razdora povojnega časa storjeno veliko; bilo je tudi že več poskusov ‘ubesedenja’ sprave. Izjava »Slovenska sprava – Izjava SAZU o spravi ob 30. letnici samostojne slovenske države« je po besedah presednika Pahorja najbolj temeljit in na ravni ugledne institucije sprejet dokument, ki nagovarja k spravi na najbolj sprejemljiv način.
Predsednik Pahor je v sklepu govora prebral nekaj odlomkov iz te Izjave.
Foto: Daniel Novakovič/STA