INTERVJU DRAGANE ŽIVOJNOVIĆ sa RADOM BAKRAČEVIĆEM, predsednikom »ŠTAJERSKE ZAJEDNICE« iz Maribora.

INTERVJU DRAGANE ŽIVOJNOVIĆ, UREDNICE RTV Srbije, emisije: »VEČERAS ZAJEDNO« sa RADOM BAKRAČEVIĆEM, predsednikom »ŠTAJERSKE ZAJEDNICE« iz Maribora.

Prenosim ceo intervju:

Dragana Živojnović, urednica RTV Srbije, emisije: “Večeras zajedno” i Rade Bakračević, predsednik “Štajerske zajednice” iz Maribora

Sinoć je u emisiji Radio televizije Srbije: »VEČERAS ZAJEDNO« Rade Bakračević, glavni urednik »Štajerskih novic« govorio o aktivnostima društva »ŠTAJERSKA ZAJEDNICA« iz Maribora.

Prenosim ceo intervju koji je uživo vodila Dragana Živojnović, glavna urednica emisije.

Dobro veče gospođo Živojnović. Dobro veče i vašim slušaocima širom sveta iz Maribora grada na Dravi.

Veseo sam, da mogu večeras posle mnogih pretrpenih dana zbog korone, da se javim sa nekoliko pozitivnih događaja, koje smo zajednički organizovali u ovom delu Slovenije: od Maribora do Lendave.

Najveći kulturni događaj bio je dolazak Petra Gojkovića, srpske muzičke legende sa grupom muzičara iz Karavana prijateljstva iz Beograda.

Rade Bakračević poželeo je dobrodošlicu, muzičkoj legendi Petru Gojkoviću.

Muzičari su stigli u ovaj prekomurski grad na poziv Zlatke-pupe Frajzman, prve dame lendavske kulture, predsednice kulturno – turističkog društva Lendava – Novi Sad.

Zlatka – Pupa Frajzman, glavna organizatorka dolaska vrhunskih srpskih muzičara u Lendavu.

Ponosan sam, da smo dočeku muzičara iz Srbije prisustvovali i članovi Saveza Srba Slovenije: ja kao predsednik Nadzornog odbora Saveza i Jasmina Krapše, član predsedništva Saveza Srba Slovenije.

Petar Gojković, muzička legenda sa ekipom muzičara najvišeg ranga pretvorili su  lendavsku muzičku čarobnu noć u nezaborav. Stigli su u subotu 12. juna dirketno autobusom iz Beograda u ovaj prekomurski grad na samoj tromeđi Mađarske, Hrvatske i Slovenije.

Muzičari, koji su putovali 7. sati, bez zaustavljanja od Beograda do Lendave nisu pokazali ni trunke umora. Posle kratke pauze izašli su na odar da podare Srbima i ostalim žiteljima iz ovog slovenačkog pozitivnog kraja sve najlepše što je mogla muzika u tom trenutku da pruži. Muzičari su svojim prirodnim glasom sa srcem i dušom pevali do duboko u lendavsku noć.

Srbi, Mađari, Slovenci i Hrvati iz Lendave imali su čast, da dva sata poslušaju muziku ove vrsne muzičke ekipe na čelu sa Petrom Gojkovićem.

Muzičku ekipu pod nazivom: Karavan »Most prjateljstva« koji su stigli u Lendavu, dočekao je lično Janez Magyar, gradonačelnik ovog simpatičnog kraja i naravno naši članovi Štajerske zajednice.

Muzičari iz Srbije podsetili su nas na dobre stare hitove domaće i strane muzike. Dokazali su svojim čarobnim glasovima da je muzika lek za dušu i sastavni deo našeg života. Gosti su prisutne podsetili na hitove koji opstaju uprkos muzičkim trendovima i smeni generacija. Uz dokazane muzičke veličine oživeli su prisutnima nekadašnje simpatije, ljubavi i mladosti.

Muzika je bila za mlade i manje mlade. Šteta je da zbog korone nije smelo biti većeg broja publike, koji bi ovu lendavsku noć zapamtili za sva vremena.

Pored ove muzike nije moglo biti ravnodušnih, svi su prihvatili poziv Petra Gojkovića i svi zajedno zapevali sa rečima na srpskom ili francuskom jeziku.

I pored proklete korone muzičko veče je otvorilo dušu publike i vratilo ih u nekad stara srećna vremena kad se nismo bojali nikakve bolesti nego se družili i bili zaljubljeni u svoje prijatelje – drugare, koji su nas u svako doba dana razumeli i prihvatali. Muzika je bila adekvatno sredstvo, zbog čega nam nije potreban nikakav alkohol i tako će ovo veče ostati nezaboravno za ljude iz ovih krajeva. Ta muzika služiće godinama kao lek za naše duše.

Da vaše slušaoce obavestim o našem sledećem projektu. Članovi Štajerske zajednice iz Maribora, proslavljamo u četvrtak 24. juna našu godišnjicu: 15. godina od formiranja Štajerske zajednice. Biće veselo i radno. Naime tog dana slavimo Svetog Vartolomeja i Svetog Varnavu. To je slava našeg društva. Mada je korona još aktuelna, pokušaćemo da slavu proslavimo onako kako doliči tim svecima, samo moraćemo da pozovemo mali broj članova i prijatelja jer je zabranjen veliki broj gostiju na proslavama. Žao nam je da ne mogu da prisustvuju svi članovi i gosti a šta možemo moramo da se prilagodimo zahtevima Vlade Slovenije.

Cilj osnivanja »Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica 2006  godine bio je povezivanje pojedinaca i društava sa teritorije austrijske i slovenačke Štajerske radi negovanja sveopšte kulture i istorije naroda, koji žive na ovim prostorima.

To je daleke 2006. godine bio prvi primer povezivanja evropskih regija u ovom delu Evrope. Sa »Štajerskom zajednicom« već 15. godina pokrivamo regiju od dva miliona stanovnika iz Austrije i Slovenije i naš cilj je od prvog dana  da što čvršće povežemo naše članove iz slovenačke  i austrijske Štajerske na sportskom, kulturnom i privrednom polju.

Gospođo Dragana dozvolite, da se malo pohvalim i da obavestim vaše slušaoce da su naše poznate spletne novine: »ŠTAJERSKE NOVOSTI« doživele veliki uspeh. Do danas je naše novine posetilo dvadesetšest miliona posetilaca. Koristim priliku gospođo Dragana, da se vama posebno zahvalim i naravno RTV Srbija, da ste ogromno uradili na promociji našeg društva.

Drugi naš veliki projekat je organizacija izložbe pravoslavnih ikona u slovenačkom gradu Lendava. Publici ćemo predstaviti 50 pravoslavnih ikona najvećeg makedonskog ikonopisca Alimpija Košarkoskog iz slovenačkog grada Šoštanja.

Vrhunski makedonski ikonopisac (iz Šoštanja) predstaviće svoje ikone lendavskoj publici.

Ja sam autor ove izložbe i moja želja je da prikažem uticaj ikonopisanja na evropsku kulturu.

U okviru izložbe poznati ikonopisac Alimpije Košarkoski će našim mlađim članovima prikazati sve čari pisanja ikona, jer je ikonopisje veoma popularno kod naših članova. Da obavestim vaše slušaoce da Pravoslavlje nije novo u Sloveniji. Pravoslavlje je u Sloveniju stiglo preko princeze Katarine Kantakuzen Branković pre 600 godina. Tada je princeza stigla iz Srbije u slovenački grad Celje sa velikim brojem Srba i dvesta pravoslavnih porodica i udala se za Urliha drugog poslednjeg celjskog grofa.

Izložbu ikona Alimpija Košarkoskog otvoriće Janez Magyar, gradonačelnik Lendave

Otvaranje izložbe zakazali smo za 4. septembar ove godine u kulturnom centru u gradu Lendava. Izabrali smo taj grad, da bi što bolje povezali Srbe sa Makedoncima, Mađarima i Hrvatima, mada je ta povezanost žitelja ove četiri nacije već sada, mogu da tvrdim, na vrhuncu. Uglavnom izložbu organizujemo u cilju promocije Pravoslavlja.

Autor razstave Rade Bakračević, predstaviće velikog makedonskog umetnika Alimpija Košarkoskog.

Izložbu će otvoriti Janez Mađar, gradonačelnik Lendave u prisustvu Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada, ekselenicje ambasadorke Makedonije i predstavnika mariborske pravoslavne crkve.

Izložba u Lendavi trajaće do kraja septembra. Ikone ćemo oktobra meseca  preneti u katoličku katedralu u austrijskom Gracu, jer tamo živi veliki broj naših članova i drugih članova srpskih društava.

Gospođo Dragana vama dugujem još jednu informaciju: 25. juna počinje u Mariboru Festival Lent, najveći festival u ovom delu Evrope. Da Vas podsetim, da ste godinama dolazili u Maribor na ovaj festival. Bila su to stara srećna vremena.

Hvala vam gospođo Dragana na svakojakim promocijama koje činite za Srbe iz Štajerskih pokrajina.

Za sada toliko o aktivnostima članova Štajerske zajednice.