Simfonični orkester radia ORF z Dunaja bo 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama dveh novitet in izvedbo Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova.

 Simfonični orkester radia ORF z Dunaja 

Solist: Jean-Guhen Queyras, violončelo
Kerem Hasan, dirigent

Zaključek 69. Ljubljana Festivala

8. september 2021

19.00

Ljubljana – Kongresni trg

ČASTNA POKROVITELJICA DOGODKA JE VELEPOSLANICA REPUBLIKE AVSTRIJE NJ. EKSELENCA GOSPA MAG. IUR. ELISABETH ELLISON-KRAMER.

Program:
J. Purgina: Zbogom, gospa, zbogom*
V. Žuraj: “Razkrito”, koncert za violončelo in orkester**
N. Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonična suita za orkester, op. 35

*slovenska premiera
** svetovna premiera

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja bo 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama dveh novitet in izvedbo Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Zgodba 1001 noči je osnova te pravljične simfonične suite, ki je eno najslavnejših del ruskega skladatelja. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je slovel. Prvič v Sloveniji bo zazvenelo delo Zbogom, gospa, zbogom avstrijske skladateljice Julie Purgina, za slog katere je značilno izmikanje abstraktnemu konceptu. Pri ustvarjanju največkrat izhaja iz lastne zvočne domišljije. Premierno pa bo izveden “Razkrito”, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja, ki ga odlikujeta vrhunsko obvladovanje kompozicijskega stavka in intelektualna širina. Za navdušujoče interpretacije bo poskrbel avstrijski orkester, ki uživa sloves orkestra zlate dunajske glasbene tradicije. Vodil ga bo britanski dirigent Kerem Hasan, ki je mednarodno pozornost pritegnil leta 2017 z lovoriko na dirigentskem tekmovanju Nestlé in nagrado mladih dirigentov Salzburg. Kot solist se bo predstavil mednarodno uveljavljeni in iskani francoski violončelist Jean-Guihen Queyras, ki trenutno veliko koncertira z najimenitnejšimi orkestri iz Evrope.