FESTIVAL LJUBEZNI NA GRADU NEGOVA

Tudi to leto bomo na gradu Negova proslavili ljubezen.

Pester kulturno zabavni program FESTIVALA LJUBEZNI 2021 prinaša izjemna doživetja v petek, 3. 9. 2021, in soboto, 4. 9. 2021.

Program:
Petek, 3. 9. 2021

18:00   Odprtje razstave: Lila Prap
             Pogovor: Lila Prap in predstavitev njenih knjig, pogovarja se Tonja Jelen
19:00   Koncert: zasedba Pliš
20:30   Koncert: zasedba Patetico

Sobota, 4. 9. 2021

  • 17:00 Penina fejst – pokušina penin priznanih vinarjev
  • 17:00 Kabinet čudes – grajsko kulinarično popotovanje
  • 17:00 Pogovor: Rok Vilčnik – RokGre – predstavitev nove zbirke pesmi Šrapneli, pogovarja se Tonja Jelen
  • 18:00 Jože Rozman – delavnica z vodeno pokušino izbranih penin
  • 19:00 Koncert: Kantfest – zlata, srebrna in bronasta Kanta 2021, podelitev nagrad in koncert prejemnikov, prejemnic nagrad: Nataša Vester Trseglav, Črn Škrat, Janez Ogris
  • 20:30 Koncert: Katalena 


Več na povezavah:

FESTIVAL LJUBEZNI 2021   in LILA PRAP

PLIŠ:
Nekaj mehkega, prijetnega in toplega je Pliš, glasbena zasedba, ki jo sestavljajo izvrstna vokalistka Aleksandra Ilijevski, navihanec Marko Gregorič na kitari in kontrabasu, Murat kot beatboxer in Tomaž Gajšt na trobenti in klaviaturah. Na prvem albumu Plošča za dve osebi, sta se lestvic visoko oklepali najprepoznavnejši uspešnici Metulji in Raj. Nase pa opozarjajo tudi z grmado izjemnih priredb najrazličnejših pesmi ter izvrstnimi preprostimi in učinkovitimi videoposnetki na youtubu. Pesmi oziroma aranžmaji Pliševega repertoarja se rojevajo iz druženja na vajah, veliko je priredb pop in jazz komadov, in nekaj lepih avtorskih komadov, največkrat z glasbo Marka Gregoriča in besedili Roka Vilčnika. Interpretacije preprosto očarajo s svojo duhovitostjo, lahkotnostjo in iskrenostjo.

PATETICO  je slovenska jazz skupina iz Maribora, ki pod tem imenom ustvarja od leta 2003. Njen idejni vodja je pesnik in dramatik Rok Vilčnik, ki ustvarja besedila na jazz priredbe melodij znanih svetovnih izvajalcev (Marley, Waits, Morrison idr.) s pridihom swinga in šansona, interpretira pa jih kvartet v sestavi Nika Perunović (vokal), Ciril Sem (bobni), Dejan Berden (klavir) in Matjaž Krivec (kontrabas). Skupina je znana predvsem po izstopajoči glasovni interpretaciji vokalistke in Vilčnikovih besedilih, ki načrtno posegajo v področje patetike kot literarnega izraza.

ROK VILČNIK (psevdonim rokgre), slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist, dramaturg in kostumograf.Vilčnik je leta 1998 je diplomiral z diplomsko nalogo Avtorski pristop k povezovanju književnosti in likovne umetnosti: Vesoljne pravljice. Že v času študija je začel delovati kot svobodni umetnik in se s pisateljevanjem in dramatiko ukvarja vse do danes.Znan je tudi kot idejni vodja in avtor besedil glasbenih skupin Patetico, Papir in Pliš, piše pa tudi besedila za Neisho, Bilbi in Severo Gjurin.

JOŽE ROZMAN je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Svoje znanje in izkušnje je doslej strnil v več knjigah, televizijskih scenarijih in delavnicah.

KANTFEST Festival KantFest, ki se odvija od 2003 vsako leto avgusta v Rušah, daje priložnost novim domačim in tujim kantavtorjem. Da bi se ga udeleževali mladi ustvarjalci, so si izmislili prav posebno nagrado: prestižno kanto za smeti. Vsako leto podelijo zlato, srebrno in bronasto. Nastopili bodo nagrajenci letošnjega 19. KantFesta International.

KATALENA so Vesna Zornik (glavni vokal, spremljevalni vokali), Polona Janežič (klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali), Boštjan Gombač (klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali),Tibor Mihelič Syed (bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali), Boštjan Narat (kitara, bendžo, spremljevalni vokali), Robert Rebolj (bobni, tolkala), Jelena Ždrale, k.g.(violina, viola, spremljevalni vokali). “Skupina, ki v originalni postavi nastopa že 20 let, je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. Svoj navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še dandanes živa v mlajših generacijah – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.”(Lent)