Lendava – Festival Vinarium 2021

Ikonopisec Alimpije Košarkoski razstava ikon 4. septembra ob 17,00

Festivalsko dogajanje v Lendavi se zaključuje to soboto, 4. septembra, ko se bo odvila tudi Lendavska trgatev, ki tokrat ne bo postregla s tradicionalno povorko po mestu pač pa bodo običaji in tradicija prikazani na stacionarnem prikazu jesenskih opravil in običajev ob trgatvi.

Ob tem se bo na zelenici za TC Lendava odvijalo kuhanje največjega bograča v zgodovini. V letu gastronomske regije bo tako Občina Lendava postavljala svojevrsten rekord v kuhanju bograča. S kuhanjem kar 1500-kilogramskega bograča se bodo Lendavčani potegovali za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Pri tem bo sodelovalo šest kuharjev, ki bodo svoje delo pričeli že večer prej, tj. 3. septembra v večernem času. Za nemoten potek kuhanja jim bo na pomoč priskočilo še dvajset usposobljenih pomočnikov.

Rekorden bograč bo za pokušino nared 4. septembra, predvidoma od 13.00 naprej in bo naprodaj po ceni 5 eur. Za glasbeno zabavo bo skrbel Weekend Band.

Program:

Petek, 3. 9. 2021

21.00               Pričetek kuhanja Guinness bograča, pozdravni nagovor; zelenica za TC Lendava

Sobota, 4.9.2021

9.00                 Mimohod godbenikov in mažoretk skozi staro mestno jedro, Prekmurska godba Bakovci in Društvo prekmurskih mažoretk Bakovci; od stare srednje šole na Glavni ulici do krožišča pri Slaščičarni Vienna

11.00–13.00    Prikaz jesenskih opravil in običajev ob trgatvi, otvoritev z godbeniki ob 11.00; Kolodvorska ulica od TC Lendava do Dvojezične srednje šole Lendava

11.00–13.00   Pravljično dvorišče; dvorišče lendavske knjižnice

12.00–13.00    Zaključek kuhanja, kratka slovesnost; ob kuhališču Guinness bograča

13.00 naprej   Razdeljevanje Guinness bograča; prireditveni šotor ob Hotelu Cubis

13.00 naprej   Spremljevalni glasbeni program: Weekend Band, prireditveni šotor ob Hotelu Cubis

17.00               Glasbeno gledališki spektakel z nagradami: Tradicionalni dogodek Miškinega gledališča s priljubljeno internetno senzacijo Miškolinko,  ploščad pred razglednim stolpom Vinarium Lendava

17.00               Otvoritev razstave pravoslavnih ikon ikonopisca Alimpija Košarkoskega; avla Gledališke in koncertne dvorane Lendava

Skupna izjava za medije bo po razglasitvi Guinness bograča, predvidoma ob 13.00 pri kuhališču rekordnega bograča (zelenica za TC Lendava). V času sklepnih dogodkov Festivala Vinarium bo informacijska točka za medije ob kuhališču Guinness bograča pri zelenici pri TC Lendava.

Za izjave in javljanja v živo lahko kontaktirate: 

Janez Magyar, župan Občine Lendava (kontakt Aleksandra Sarjaš; M: 041 649 873);

Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava; organizator Festivala Vinarium (M: 041 384 040);

Dušan Zver, predsednik Mestne skupnosti Lendava, organizator kuhanja Guinness bograča(M: 041 563 612);

Elvira Vaupotič Göncz, predsednica ZKD Lendava, organizator Lendavske trgatve (M: 041 815 995)

Splošni kontakt za medije: Borut Cvetko 041 643 474, borut.cvetko@gmail.com

Obisk delegacije mesta Novi Sad

Na sklepnih dogodkih Festivala Vinarium bomo v Lendavi gostili tudi delegacijo Novega Sada s predsednico mestne skupščine Jeleno Milinković Radomirović.

Sprejem delegacije bo v mestni hiši ob 14.00h.

Fototermin je predviden pred mestno hišo in na začetku pogovora v sejni dvorani, izjava za medije pa po zaključku pogovorov ob 14.45 pred mestno hišo. Delegacija bo prisotna tudi na otvoritvi razstave pravoslavnih ikon v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava ob 17. uri; razstavo bo otvorila veleposlanica Republike Severne Makedonije Suzana Zelenkovska.

Podroben spored festivalskih prireditev je objavljen na spletni strani www.lendava-lendva.si, kakor tudi na socialnem omrežju Visit Lendava.