Premijer Viktor Orban poručio Beogradu: Ne dozvolimo da od nas prave migracione kampove!

Bilateralni vrhunac dosadašnjeg zajedničkog rada Mađarske i Srbije                   

Piše: Vlastimir Vujić, ekskluzivno za Štajerske novice

            SPORAZUM O STRATEŠKOM PARTNERSTVU!

            Premijer Viktor Orban poručio Beogradu: Ne dozvolimo da od nas prave migracione kampove!

Premijeri Mađarske i Srbije, Orban i Brnabić, nakon održane Šeste zajedničke sednice dveju Vlada

           Nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije i zajedničke sednice dve Vlade, 8. septembra u Budimpešti, mađarski premijer Viktor Orban istakao je da su dve države, kada je reč o novom (avganistanskom!) migrantskom talasu, dužne prema svojim građanima da zaštite sve ono što je do sada postignuto po pitanju ekonomskog razvoja od (eventualnog) urušavanja i da obe zemlje ne treba da popuste i dozvole da se od njih (na)prave migracioni kampovi!

           „Po pitanju migracija, mi ne možemo da popustimo, i ne izvodljivo je da se od Srbije i(li) Mađarske naprave migracioni kampovi, da to budu hot spotovi i da bezbednosna pitanja potiskuju ekonomska pitanja“, poručio je Orban, odgovarajući na pitanje novinara: Kakve intervencije očekuje od EU po pitanju migranata pošto će puno njih iz Avganistana krenuti prema Srbiji i Mađarskoj?

Ministri unutrašnjih poslova Pinter i Vulin potpisali Protokol o uspostavljanju, sprovođenju i primeni međusobnih patrola duž zajedničke granice

               Srednja Evropa investicioni lider u svetskoj privredi                                                             

             Premijer je potom istakao da je Srednja Evropa postala najprivlačnije mesto za investicije u svetskoj privredi(!), čiji je deo i Srbija: „Zato postoji fantastična perspektiva i za Mađarsku i za Srbiju. Važno je da investicije dodju u region, sekundarno je da li idu u Mađarsku ili neku drugu državu! Tu perspektivu jedan (novi) migracioni talas može da uništi”, upozorio je Orban i naglasio da države (odsudno) moraju da zaštite svoje razvojne potencijale.

                Kazao je i da su dužni građanima da ih zaštite od te situacije i da Mađarska neće popustiti, kao i da ga raduje što su do sada u Vladi Srbije imali izvanrednog partneta po tom pitanju. Kako je rekao, Srbija prolazi kroz izuzetan razvoj koji se retko dešava u istoriji i to bi (nova) migraciona kriza mogla da ugrozi.

Ministri unutrašnjih poslova Pinter i Vulin potpisali Protokol o uspostavljanju, sprovođenju i primeni međusobnih patrola duž zajedničke granice.

                  ŠTO SE EVROPE TIČE, ORBAN JE REKAO DA SU I SRBI I MAĐARI KADA JE TREBALO KROZ ISTORIJU ZAŠTITITI STARI KONTINENT – TO I (U)RADILI! MEĐUTIM, U OBRNUTOM SLUČAJU, EVROPA NIKADA NIJE „ŽURILA” DA IM POMOGNE!

                  „Prozvali su Mađarsku da je u udarnoj zoni kod odvijanja ilegalnog migracionog konflikta, i do danas takvo mišljenje nije promenjeno. Direktno smo 2015. zaštitili Nemce, a oni su nam stalno „pucali” u ledja, napadajući nas zbog zaštitne ograde. Iluzija je da će se pomenuti odnos promeniti!? Mi možemo da računamo samo na sebe i – odgovorićemo tim izazovima“! – jasan i odlučan bio je Viktor Orban.

 Robna razmena dve države u 2021. preko dve milijarde evra

                     Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

                     Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za medije, posle zajedničke sednice dve Vlade i potpisivanja Sporazuma, zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da SRBIJA NI SA JEDNOM ZEMLJOM NIJE DO SADA ODRŽALA ŠEST ZAJEDNIČKIH SEDNICA VLADE KAO ŠTO JE TO SLUČAJ SA MAĐARSKOM! Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

                       Sve je to dovelo, kako je rekla, do ovog potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu: „Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a Budimpešti pre svega zahvaljujem na političkoj podršci evropskim integracijama Srbije. Mađarska se otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i daje Srbiji najveći podsticaj na njenom evropskom putu“ – naglasila je Brnabićeva i još jednom zahvalila premijeru Orbanu na tome.

                          Premijerka Srbije dodala je da o posebnim odnosima dve države govori i Sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava (koji je potpisan 2020. u Beogradu).

Zajednička diplomatska predstavništva u četiri države

                          „U Beogradu smo u martu ove godine potpisali tri protokola kojim se delom implementira ovaj Sporazum, a to su Protokoli za diplomatsko-konzularna predstavništva u Lusaki (Zambija), Valeti (Malta) i Santijagu (Čile), a naknadno smo dogovarali i međusobno prisustvo u ambasadama i predstavništvima u Kinšasi (Kongo) i Harareu (Zambija), ali ono što je naš cilj, jeste da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva budemo prisutni kroz mađarske i obrnuto“ – rekla je Brnabićeva.

                             Napomenula je, takođe, da je Mađarska postala treći najvažniji trgovinski i ekonomski partner Srbije u okviru EU, odmah iza Nemačke i Italije, tako da očekuje da će Mađarska uskoro preteći Italiju i zauzeti drugo mesto!

                             Prema rečima srpske premijerke, 2019. godine robna razmena bila je 1,7 milijardi evra, 2020. 1,9 milijardi, dok se ove godine očekuje više od dve milijarde evra ukupne trgovinske robne razmene između Srbije i Mađarske.

                             Brnabićeva je podvukla da i brojni energetski i infrastrukturni projekti u oblasti puteva i železnice – pokazuju nivo partnerstva dve zemlje. Istakla je da je to svakako brza pruga Beograd – Budimpešta, kao i rekonstrukcija pruge Subotica – Segedin od 32 kilometra (od čega je 26 kilometara u Srbiji).

                             PREMIJERKA BRNABIĆ KOLEGI ORBANU ZAHVALILA JE I NA SVIM ULOŽENIM MAĐARSKIM INVESTICIJAMA U SRBIJI. VLADA MAĐARSKE U OVOM TRENUTKU SA 20 MILIJARDI FORINTI (1 evro=355 forinti) FINANSIRA INVESTICIJE 16 MAĐARSKIH KOMPANIJA U CENTRALNOJ SRBIJI I ČAK 14.000 MAĐARSKIH MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U VOJVODINI SA TRI PUTA VEĆOM SUMOM – SA 6. MILIJARDI FORINTI !?!

                              Viktoru Orbanu, kako je podvukla, zahvalna je i na onome što je učinio za Srbe u Mađarskoj (renovirao im je budžetskim i konkursnim novcem sve njihove škole u toj državi) i dodala da su joj Srbi saopštili da nikada do sada nisu imali bolju podršku nijedne od prethodnih mađarskih vlada!

                               „Nastavićemo i mi da uzvraćamo istom merom Mađarima u Srbiji” – poručila je na kraju Ana Brnabić, ističući da je ponosna što je baš ona stavila potpis na Sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom i dodala da će se dalje raditi na produbljivanju dobrih odnosa i prijateljstva dve države!

Antrfile

 Mešovite granične patrole

Policije Mađarske i Srbije, 8. septembra potpisale su i Protokole o uspostavljanju, sprovođenju i primeni međusobnih mešovitih patrola duž zajedničke granice. Time će, prema tvrdnjama ministara koji su parafirali Protokole, Pintera i Vulina, mađarsko – srpska granica biti sigurnija i bezbednija, ali i sa više prostora za dalji nastavak zaštite spoljnih granica obe države. To je poruka ilegalnim migrantima da izbegavaju čitav taj region.