Potpisani ugovori za dodelu 81 kuće

UOBIČAJENI DAN U MINISTARSTVU ZA BRIGU O SELU

Potpisani ugovori za dodelu 81 kuće

„U ministarstvu se radi „kao na traci“. Od 300 seoskih kuća koje su lјudi širom Srbije izabrali, danas je u Palati Srbija potpisan još 81 ugovor za njihovu kupovinu“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

„Konkurs je u punom jeku, zahtevi svakodnevno stižu, nastavićemo sa dodelom istim ritmom“ dodao je Krkobabić.

Nasmejana lica mladih parova, polјoprivrednika i polјoprivrednica bila su ukras sale u Palati Srbija, a predstavnici lokalnih samouprava u koje ovi dobitnici idu, svojim potpisom dali su podršku vraćanju života u seoske sredine svojih opština.

„Želeli smo da iz Obrenovca odemo u neku čistiju sredinu i tamo živimo i proširimo svoju porodicu. Posle malo traženja izabrali smo Krupanj, kuća nam se odmah dopala, prostrana sa velikom okućnicom. Ja sam od početka verovala da će biti naša! Radujemo se novom životu, uzbuđeni smo i uplašeni u isto vreme, ali mislimo da je pravi život upravo na selu“ bila je iskrena dobitnica sredstava Jovana Aćimović.

Četvoročlana porodica Mihajlović koja iz Kralјeva odlazi u selo Jarčev ima jasne planove „Korona nam je pomogla da shvatimo da se lepše živi u prirodi, na otvorenom prostoru, u kući umesto u stanu. Gajićemo za početak šlјive, proizvoditi rakiju i džem.“ izjavio je Aleksandar Mihajlović.

Među današnjim potpisnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelјa i devet mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica. Većina je do sada živela u zajednici, ali ima dosta njih koji su za svoj krov nad glavom plaćali mesečni zakup.

Profesije dobitnika su razne – od profesora književnosti i filozofije, hemičara, arhitekti, veterinara, ekonomista, inženjera, programera, učitelјa, vaspitača do medicinskih radnika, mehaničara, staklorezaca, polјoprivrednih tehničara, konobara, frizera, trgovaca, krojača…

Do sada je najviše zahteva stiglo je iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Kikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci) a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa…

Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina života, a prosečna cena seoske kuće sa okućnicom je 1.081.159 dinara.

Sredstva se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Ova uredba Vlade Republike Srbije predviđa 1,2 miliona dinara kao maksimalan iznos za jednu seosku kuću sa okućnicom, a dodelјuje se mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelјu i mladom polјoprivredniku/ci do 45 godina života. Dosada su potpsuiani ugovori o deli 95 kuća na poklon U provm krugu je bilo 14, a sad još 81. Ovogodišnjim konkursom predviđenop je zua dodlčeu kuća 500 milioan dinara.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

                                                                                                    B. Gulan