Projekt Novi SAD evropska prestolnica kulture leta 2022, predstavljen v Postojni.

PESTER  KULTURNI PROGRAM  JE DOKAZ, DA GLASBA IN IGRE POVEZUJEJO BOGATO KULTURO NARODOV, KI ŽIVIJO V SLOVENIJI

Piše: MIRJANA RIBIČ

Foto: Rade Bakračević

Postojna, sobota 16.10.2021Srbsko izobraževalno društvo “Nikola Tesla” iz Postojne je skupaj z Zvezo Srbov Slovenije organiziralo veličasten kulturni program ob zaključku kulturnih  dogodkov v Sloveniji, ki se nanašajo na projekt Novi SAD  evropska prestolnica kulture leta 2022.

Člani Pokrajinske vlade Avtonomne pokrajine Vojvodine za regionalno sodelovanje so s svojo prisotnostjo popestrili kulturni program. Njihov gostitelj je bil predsednik Zveze Srbov Slovenije Vladimir Kokanović.

Dvorana Kulturnega doma v Postojni je bila polna. Miloš Demonjić, predsednik SPD “Nikola Tesla” iz Postojne, je pozdravil prisotne goste iz Vojvodine, občinstvo in udeležence programa ter se zahvalil vsem udeležencem, ki so se odzvali povabilu. Posebej je izpostavil, da je zelo ponosen in počaščen zaradi obiska delegacije Pokrajinske vlade AP Vojvodine. Po daljšem premoru zaradi epidemioloških ukrepov je to prvi kulturni dogodek v Postojni.

Vse prisotne je pozdravil tudi namestnik župana, torej postojnski župan Andrej Berginc, ki je poudaril odlično sodelovanje med društvom in občino, Miloš Demonjić pa se je zahvalil za finančno podporo Občine Postojna, brez čigar sredstev društvo ne bi preživelo. teh težkih kriznih časih.

Andrej Berginc je vse pozdravil z besedami: “Čudoviti ste, imamo vas radi in vam želimo veliko uspeha pri nadaljnjih aktivnostih društva, podpirali vas bomo še naprej.”

Zbrane in gostitelje sta pozdravila tudi Radivoj Paroški, ​​namestnik pokrajinskega sekretarja vlade Vojvodine za regionalni razvoj in Duško Ćutilo, direktor Sklada za begunce, razseljene osebe in za sodelovanje s Srbi v regiji.

Oba sta se zahvalila za prisrčno gostoljubnost v Postojni in poudarila, da bo fundacija pomagala Srbom v Sloveniji.

Vladimir Kokanović, predsednik Zveze Srbov Slovenije, je poudaril, da ima pokrajinska delegacija zelo bogat program pogovorov s Srbi iz Bele krajine, Ljubljane in Postojne, in dejal: “Res spoštujemo druge in ponosni smo na svoje . ” Živela Zveza Srbov Slovenije, živela Srbija. “

Slovesnega kulturnega programa ob zaključku projekta Novi Sad, Evropska prestolnica kulture 2022 se je udeležil tudi spoštovani  predstavnik pravoslavne cerkve Srbije, jerej Darko Petaković, župnik v Postojni.

Kulturna prireditev “Jesenski pozdrav” je simbol radosti življenja in sožitja med narodi.

Miloš Demonjić, predsednik Srbskega prosvetnega društva-SPD “Nikola Tesla” iz Postojne, je še enkrat dokazal, da je odličen gostitelj in človek s širokim srcem in dušo.

V soboto, 16. oktobra, je bila Postojna »prestolnica« bogate kulturne dediščine različnih pnarodov, ki živijo v Sloveniji. Številni obiskovalci kulturnih prireditev vedo, da Miloš Demonjić vedno pošlje vabilo vsem kulturnim društvom Slovenije, ki predstavljajo kulturo in običaje različnih narodov. Tokrat so se povabilu k sodelovanju odzvala naslednja kulturna društva:

Makedonsko kulturno društvo SVETI CIRIL IN METOD IZ KRANJA. Ob tej priložnosti so naši makedonski prijatelji znova dokazali tisti slavni rek: »V Severni republiki Makedoniji ne igrajte in ne pojte, ker to oni najbolje znajo.«

Kulturni večer je popestrila tudi ženska glasbena skupina z imenom Slovenska vokalna skupina DIVA KD, BLOKE. Dekleta so zapela znane slovenske pesmi: “Ne čakaj na maj”, “Šusterski most” in še nekatere.

Posebno pozornost je pritegnila folklorna skupina veteranov čudovitih mestnih iger HRVAŠKO KULTURNO DRUŠTVO “ISTRA” IZ PIRANA.

Pesmi in plese iz Srbije, Bosne in Hercegovine, torej Republike Srbske, so predstavila naslednja društva.

Srbsko kulturno društvo – SKD MARIBOR. To društvo ima odlično mlado ekipo deklet in celo fantov. Njihov nastop je občinstvo bogato nagradilo z dolgimi aplavzi.

Gostitelj večera je bilo Srbsko izobraževalno društvo-SPD “NIKOLA TESLA” iz Postojne. Njihov program je bil bogato obarvan z igrami in pesmimi iz Šumadije in drugih delov Srbije, Bosne in Hercegovine, v programu pa so sodelovali otroci, mladina in veterani. Veterani so predstavili tudi igre in pesmi z gore Ozren v Bosni.

Srbsko kulturno društvo “SAVA” IZ HRASTNIKA je odličen primer, kako smo lahko v jeseni življenja vitalni in srečni. Starejši so izvedli bogat program iger in pesmi.

Akademsko kulturno društvo-AKUD “KOLO” iz Kopra je program popestrilo s pesmimi in plesi iz Vojvodine.

Posebno pozornost gledalcev in gostov iz Novega Sada je pritegnila Recitatorska skupina deklet in fantov, ki obiskujejo dodatne ure srbskega jezika, vsi pa so iz Postojne. Njihova mentorica je profesorica srbskega jezika Tamara Svrzić. Njeni dijaki so iz Postojne, Pivke i Nove Gorice.

Približno 1500 otrok iz vse Slovenije obiskuje dodatne tečaje srbskega jezika.

Posebej je treba poudariti izredno gostoljubnost postojnskih Srbov, saj so občinstvu ponudili peciva, ki so jih pripravile postojnske gospodinje. Nazdravili smo z dobrimi sladicami in z vojvođanskimi vini.

Miloš Demonjić je ob koncu programa vse prisotne udeležence in goste povabil na večerjo v hotel Epic, kjer so praznovali in se veselili globoko v noč.