VEČER LIDIJE KOS

Piše: Filip Matko Ficko

Foto: Rade Bakračević

V Gornji Radgoni nastopila Lidija Kos iz Radencev

Tako kot vode ne moreš obrisati z vodom tako kot blata ne moreš umiti z blatom, tako zla ne moreš odpraviti z zlom.


Comme on ne peut pas essuyer de l ‘eau avec  de l’eau  et comme on ne peut pas laver la boue avec la boue.  ainsi on ne peut pas eliminer le mal par le mar.

Tako se je pričel literarni večer z Lidijo Kos v gornje radgonskem Špitalu. Na njem so sodelovali ljubitelji gornje radgonskega kulturnega življenja, pa tudi drugi.

Lidija Kos, umetnostna zgodovinarka in profesorica francoščine na Gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru, je leta 2019 izdala knjižico “Pesmi in razmišljanja”, ob koncu leta 2020 pa je pripravila knjigo “Izzivi sodobnega človeka”.

Gre za razmišljanja kakšni izzivi nas čakajo in kako jih v našem času reševati. Predvsem so tu ženska vprašanja, vendar avtorica ne pozabi odnosov med spoloma, a so drugačni, kot so bili nekoč.

“Izdajstvo” Adama do Eve je izhajajoča tema vse do danes, ko ženske spoznavajo, da se ni  več mogoče zanašati na zaščito in pomoč moškega. Morajo se osamosvojiti in zastaviti lastne cilje.

Lidija Kos v svojih razmišljanjih sploh ni pesimistka, kajti verjame v smisel, veselje in srečo, verjame tudi, da se moški in ženska lahko vrneta v Raj, če svoj odnos vzpostavita na iskreni ljubezni, pogovoru in medsebojnem spoštovanju.

Gre za osebo, ki so jo v času romantike imenovali “lepa duša”. Upati je, da jo bomo vzeli za svojo.

Pri dojemanju in sprejemanju besedil nam bodo gotovo pomagale fotografije avtorice knjige, kar je Lidiji Kos ljubo in drago: narave in letnih časov, predmetov vsakdanjosti, umetniških del, pa tudi same sebe, mlade lepe ženske v sredi tega sveta in življenja.