MOMČILO STANIĆ IZ DRUŠTVA „MIHAJLO PUPIN“ DOBITNIK ZLATNE »PUPINOVE MEDALJE«

TEKST I FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Na dan rođenja velikana naše nauke, Mihajla Pupina, u njegovom rodnom Idvoru organizovani su 42. Oktobarski susreti. Akademija je održana u Narodnom domu Mihajlo Pupin. Pupinovu zlatnu medalju na ovim susretima dobio je Momčilo Stanić iz Ljubljane.

LJubljana: 11 . novembra – Članovi društva PUPIN iz Ljubljane ovih dana su veoma ponosni jer je njihov član Momčilo Stanić već treći član društva koji je dobitnik »Pupinove medalje«. Momčilo Stanić je jedan od osnivača društva Mihajlo Pupin iz Ljubljane.

U Idvoru, rodnom mestu jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih naučnika Mihajla Pupina podeljene su ovih dana poznate »Pupinove medalje«. Svake godine, na dan rođenja svetskog i srpskog naučnika, održavaju se manifestacije “Oktobarski susreti”. U okviru Susreta na svečanoj akademiji u Domu kulture, organizatori dele priznanja za izuzetne rezultate u afirmaciji dela Mihajla Pupina.

Zbog ograničenja putovanja radi korone članovi društva „Mihajlo Pupin“ iz Ljubljane nisu prisustvovali podeli priznanja u Idvoru već su priznanje predali Momčilu Staniću u prostorijama društva. Predaji priznanja prisustvovali su članovi delegacije iz Srbije, prvi savetnik srpske ambasade iz Ljubljane Aleksandar Gatalica i članovi društva.

Momčilo Stanić je posvetio sve svoje intelektualne sposobnosti međukulturnim odnosima među srpskim društvima u Sloveniji i svojim kulturnim vezama povezao je Srbe iz Slovenije sa svim aktivnostima, koje su bile povezane sa ličnošću Mihajla Pupina. Neumorni je organizator programa i događaja, koji značajno doprinose povezivanju kulture Srba. Ustanovitelj je jedinstvene srpske biblioteke koja broji više od 20.000 primeraka na svim svetskim jezicima i 27. godina aktivno sarađuje u svim projektima koje realizuje društvo „Mihajlo Pupin”. Za poslanstvo koje opravlja nikad mu nije žao energije i vremena. Momčilo je svetao primer otvorenog i strpljivog čoveka, kakvih fali u ovim teškim vremenima totalnog haosa. On sa velikim entuzijazmom i sposobnostima, sa dubokim poštovanjem do različitosti doprinosi ka humanizaciji ljudi različitog porekla što je i trajni cilj Kulturnog društva „Mihajlo Pupin« iz Ljubljane.