KREMLJ KOMENTARISAO SASTANAK VUČIĆA I PUTINA

KREMLJ KOMENTARISAO SASTANAK VUČIĆA I PUTINA: Konstruktivni i prijateljski razgovori sa predsednikom Srbije

Novosti onlajn

26. 11. 2021. u 14:44

RUSIJA i Srbija u narednih pola godine, koliko je produžen ugovor o isporukama gasa, mogu na miru i konstruktivno da usaglase dalje uslove za isporuku ovog energenta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Juče je održan detaljan, konstruktivni i prijateljski razgovor sa predsednikom Vučićem. Za naše srpske prijatelje glavno pitanje je bilo produženje na pola godine aktuelnog ugovora o gasu. U njemu je fiksirana formula izračunavanja cene. Znamo da u dugoročnim ugovorima formiranje cene ide po formuli koja se zasniva na ceni nafte i naftnih derivata, i naravno, ona se suštinski razlikuje od načina formiranja cene na spot tržištima – naveo je Peskov.

Kako je dodao, Srbija će u narednih šest meseci dobijati gas po izuztetno povoljnoj ceni za prirodni gas, što će joj omogućiti da prevaziđe zimski period.

– A za to vreme će privredni subjekti na miru i konstruktivno, kako je juče rekao predsednik, usaglasiti nastavak ugovora – rekao je Peskov.

KREMLJ O SUSRETU VUČIĆA I PUTINA: Važni razgovori sa saveznikom Rusije

On je dodao da je ruski predsednik prihvatio poziv da poseti Srbiju naredne godine i da će vreme posete biti usaglašeno diplomatskim kanalima.

Podsetimo, u Sočiju je juče održan 19. po redu susret dvojice predsednika. Vučić je posle sastanka rekao da će Srbija u narednih šest meseci plaćati gas po istoj ceni kao i do sada – 270 dolara i da je dogovor postignut sa ruskom stranom spas za Srbiju, jer nećemo imati problema ni sa gasom, niti sa strujom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

(Sputnjik)