SAHRANJEN SLOBODAN PAVLOVIĆ

Tužna sudbina srpskog dobrotvora

Sahrana Slobodana Pavlovića u Čikagu

  • Sahrana je održana u Čikagu, a opelo u selu Popovi. Sutra je u Slobomiru komemoracija Slobodanu Pavloviću

         Jedan od najuglednijih Srba iz rasejanja Slobodan Pavlović sahranjen je juče na groblju manasitra Nova Gračanica kod Čikaga. Pre sahrane u crkvi manastira Nova Gračanica održano je opelo koje je bogoslužio Njegovo preosveštenstvo episkop Novogračanički i srednje-zapadno američki gospodin Longin sa eparhijskim sveštenstvom.

Opelo u Čikagu držao je vladika Longin

          Pavlović je rođen 1938. godine, a stradao je na putu iz Viskansina za Čikago 2021. Bio je divan čovek. Sa g. Mirom je pomagao svima. Njih dvoje su od 1975. vlasnici firme za nekretnine “Hillcrest Real Estate Inc”. Rukovodili su zajednoc sa tridesetak stambenih zgrada za izdavanje stanova u Ilinosiu i Viskansinu.

Opelo u crkvi u Popovima.

         Na opelu i na sahrani u Americi su prisustvovali ožalošćena supruga Mira Pavlović, Pavlovićeve sestre i braća iz Amerike i iz Republike Srpske, članovi familije, prijatelji i žitelji Čikaga. U govorima sveštenstva i rođaka, istaknuto je da je Slobodan Pavlović svoj život posvetio srpskom narodu i svojoj porodici. I da je nesebično davao sebe za prosperitet srpskog naroda i srpskih zemalja.

          Istog dana, u utorak u podne u rodnom selu Popovi kod Bijeljine održano je opelo u hramu, koji je podigao Slobodan Pavlović sa suprugom Mirom. Popovi imaju oko 400 kuća koje se nalaze na samoj granici BiH i Srbije.  

        U svom rodnom selu Pavlović je podigao crkvu Hristovog Vaskrsenja, izgradio Mirin put, Park velikana sa počasnim zvezdama, a u susedstvu grad Slobomir, Pavlovića banku, Univerzitet Slobomir.        

           Opelu su pristvovali ožalošćeni sestra Slobodana Pavlovića i dvojica bratanaca sa porodicama, komšije iz sela i prijatelji. Bogoslužila su petorica sveštenika, na čelu sa ocom Srđanovm, starešinom seoske parohije.  

         Iza Slobodana Pavlovića su ostala velika narodna dela. Izgradio je, između ostalih, tri crkve, Parohijalni dom u Popovima i dva mosta na Drini. Doprineo je verskom pomirenju unutar SPC. Bio je nosilac Ordena Svetog Save prvog reda. i Medalje Obilića.

         Planirao je da proširi most na Drini, da sagradi  u selu obdanište i školu, dom za stara lica, da počne sa radom pravi Vodeni park, rekli su nam žitelji sela Popovi, u kome se završavaju kapela i visoki crkveni zvonik..

        Zajednička poruka vladike Longina iz SAD i oca Srđana iz R. Srpske je – da je Bog blagoslovio život i dela Slobodana Pavlovića i da ga ljudi neće zaboraviti.

         U četvrtak će se u Kompaniji “Drina River” u Slobomiru održati komemoracija povodom smrti i sahrane gospodina Slobodana Pavlovića.

Dr Marko Lopušina