79. godina od smrti Nikole Tesle


Magazin novosti/J.B. · 07. januar 2022 u 7:30 · Komentara: 0

SEĆANJE

Danas ( 7. januara) se navršava 79 godina od smrti Nikole Tesle: Najveći genije 20. veka ostao je upamćen po ovoj rečenici

Naučnik Nikola Tesla, koji je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD čiji je građanin bio gotovo 60 godina, umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u NJujorku, u jeku Drugog svetskog rata

Foto: Pixabay

Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla, rođen je 1856. godine u Smiljanu u Lici, a preminuo 1943. kao američki građanin.

Vest o njegovoj smrti je obišla svet tek dva dana kasnije, kada je u hotelskoj sobi gde je živeo kao samac, pronađeno njegovo beživotno telo. Teslin jubilej u Americi će ove godine biti posvećen 130. godini od njegovog doseljenja u tu državu, 1884. godine. Tim povodom će biti otkrivena dva spomenika u Filadelfiji i Vašingtonu.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije održaće 11. januara veliku memorijalnu konferenciju na kojoj će učestvovati američki naučnici, profesori i obožavaoci srpskog genija, a glavna tema biće “Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država sveta”.

Urna premeštena u Beograd 1951.

Urna s Teslinim pepelom pohranjena je najpre na groblju u NJujorku, a preneta je u Beograd 1951. godine i otad se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici. Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla, a njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji…

U Beogradu su spomenici Tesli postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Tesla ima spomenik u Užicu, kod jedne od najstarijih hidroelektrana na svetu Ðetinje, kao i u krugu bivše fabrike sijalica u Pančevu.

U SAD su dosad podignuta četiri spomenika Nikoli Tesli. Prvi spomenik podignut mu je na Nijagarinim vodopadima 1976. godine kao replika dela Frana Kršinića, spomenika u Beogradu, postavljenog ispred tehničkih fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra. U NJujorku, na Menhetnu, u porti srpske crkve Svetog Save je podignuta bista Nikole Tesle.

Krajem oktobra prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je spomenik Tesli ispred laboratorije u Šorhemu u NJujorku, delo Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Četvrti Teslin spomenik u SAD otkriven je pred sam kraj godine u Silikonskoj dolini u samom centru grada Palo Alto. Statua u bronzi sa srebrnim prelivom prikazuje Teslu u prirodnoj veličini, a autor je kalifornijski umetnik Teri Gajer.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.

Nikola Tesla je često izgovarao jednu rečenicu

– Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve s merom. Znači Nikola Tesla je jeo dva put dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima – Nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svijet-  rekao  je Stojanić koji se poslednjih 20 godina bavi istraživanjem o Nikoli Tesni i njegovim jelovnikom.