NIKOLA SELAKOVIĆ SA SRBIMA U ČIKAGU

Ministar Nikola Selaković i Rade Bakračević, predsednik Štajerske zajednice

Tanjug/Rade Prelić

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ – arhiva Štajerske novice

Tanjug|09. 01. 2022.

Veliki potencijal dijaspore u SAD, Srbi u rasejanju su prioritet!

Veliki je potencijal srpske zajednice u SAD, koja je najbrojnija na severu Amerike, u Čikagu i okolini, i u narednom periodu moramo da radimo na uspostavljanju još većeg nacionalnog jedinstva i čvršćih veza za Srbijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, navodeći da su Srbi u rasejanju jedan od prioriteta ministarstva koje vodiSelaković je, sumirajući posetu Čikagu, srpskoj dijaspori na severu SAD, sa kojom je proveo božićne praznike, u izjavi Tanjugu, istakao da je reč o najvećoj srpskoj zajednici, koja tu živi, ostaje i opstaje više od jednog veka.

To je bila prilika da se sretne sa predstavnicima poslovne zajednice u tom kraju SAD, sa vlasnicima ozbiljnih kompanija, koji prihoduju veliki kapital i željni su i voljni da investiraju u različitim krajevima sveta.

“To je za nas fantastična prilika da promovišemo Srbiju kao jednu od najbrže rastućih ekonomija Evrope i kao državu koja je broj 1 po nivou direktnih stranih investicija tri godine za redom”, napomenuo je Selaković.

Ističe da je srpska zajednica u SAD jedna od najbrojnijih ne samo van Evrope, nego u celom svetu, koju vezuje izuzetno jako patriotsko osećanje, kao i SPC, koja deluje na tom prostoru duže od veka, uspešno i dobro.

Izrazio je zadovoljstvo što su, kaže, svi zajedno proslavili Božić, kao i slavu Republike Srpske, upravo tu, u Čikagu.

“Ovde smo došli, ne da bilo šta od ljudi iz rasejanja tražimo, već da čujemo od njih šta oni očekuju od matice, od svoje otadžbine, šta Srbija, Ministarstvo, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u region, može da učini za njih”, naglasio je Selaković.

Ministar je, takođe, tokom posete obišao i najstariju srpsku organizaciju u tom delu SAD, razgovarao sa pripadnicima različitih udruženja srpskog naroda, kako bi sagledali šta zajednički može da se uradi u budućnosti.

“Uverili smo se u izuzetno veliki potencijal našeg naroda ovde. To je ono na čemu moramo da radimo u budućnosti još više, na uspostavljanju još većeg nacionalnog jedinstva, čvršćih veza za Srbijom i na promociji onoga što Srbija danas jeste, što je postala od vremena kada je Aleksandar Vučić došao na čelo vlade, a zatim i države, koja se iz meseca u mesec menja”, rekao je Selaković.

Ponovio je da Srbija osam godina nije imala generalnog konzula u Čikagu, ali da u poslednjih šest meseci Konzulat u tom gradu radi na novi način, novim tempom, što važi i za ambasadu u Vašingtonu, i samog ambasadora Srbije u SAD Marka Ðurića.

“Nastavićemo tako da radimo u budućnosti, jer Srbija koja je počela i uspešno rešava probleme u samoj matici, danas je sposobna i voljna da se posveti i Srbima u rasejanju i to je, i ostaće, jedan od prioriteta rada Ministarstva spoljnih poslova”, poručio je Selaković.