Počiva jezero v tihoti…

V soboto, 14. maja, se nas je na avtobusni postaji v Radencih zbralo šest članov Krajevne organizacije ZZB NOV Radenci, da se udeležimo 77. obletnice zadnjih dogodkov v 2. svetovni vojni na Poljani.

Na  avtobusu nas je bilo skupno 36, iz KO ZZB NOV Lendava, Murska Sobota, Tišina in Radenci.

V lepem, sončnem in pomladnem jutru smo se popeljali po Dravski dolini navzgor, podobno kot člani 2. bataljona Prekmurske brigade maja 1945. Uspeli smo se ustaviti na Muti, opraviti malico. Med potjo smo dvakrat naleteli na oviro, kajti prav ta dan so morali popravljati cesto. Točno ob 11. uri smo prispeli na Poljano. Naši praporščaki so se zvrstili v kolono praporščakov, ostali pa smo poiskali primerne prostore za ogled proslave.

Bili so navzoči predstavniki ZZB NOV iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in  Črne gore. Vse je pozdravil in imel slavnostni nagovor Marjan Križman, predsednik ZZB NOV Slovenije, ki mu je sledil kulturni program. Dva recitatorja sta recitirala Kajuhove pesmi, nato pa sta v duetu zapeli pevki “Počiva jezero v tihoti…” Temu je sledil pevski zbor iz Trsta. Srečali smo tudi podpredsednika ZZB NOV Slovenije Marjana Šiftarja, zadolžen je bil za goste iz nekdanjih republik Jugoslavije.

Mi smo se odpeljali s Poljane in ob 14.30 prispeli v Maribor, kjer smo si želeli ogledati podzemne rove nekdanje okupatorske vojske. Leta 1943 so Nemci izkopali 8.512 m2 podzemnih rovov, z dostopom po  90 stopnicah 15 metrov pod površjem. Tam so ob 12 stopinjah C v strahu pred bombardiranjem izdelovali letalske motorje. Rovi so vlažni, na tleh je kakšna luknja, na stenah je veliko skic in zapisov.

Udeleženci so bili zadovoljni z vodičko, ki jih je povabila na kavo v EuroCity. Vrnili smo se okrog 17.30 in zaključili s kavo v točilnici na avtobusni postaji.

Filip Matko Ficko Fotografije: Bojka Veren