VELIKI POVRATAK ZADRUGA U SRBIJU

VELIKI POVRATAK ZADRUGA U SRBIJU

Treba da ožive i održe sela

Piše: Branislav Gulan

Uskoro treba da bude raspisan konkurs na kome će bespovratno i u ovoj godini biti dodelјeno 500 miliona dinara za obnavlјanje blizu 60 seoskih zadruga. Od 2017. godine do sada, koliko traje akcija, novac je dobilo oko 207 zadruga u iznosu od blizu 2,2 milijarde dinara. Sa ti novcem je pomognut rad i život blizu 10.000 porodica, pre svega, na nerazvijenom jugu Srbije Dakle, duh zadrugarstva, koji je odavno bio zamro, vraćen je u Srbiju. Razlika između udruživanja posle Drugog svetskog rata i ovog je, što se danas u zadrugu unosi samo gotov proizvod da bi se prodao i naplatio.

Na početku akcije „500 zadruga u 500 sela“ bilo je oko 50.000 zadrugara i oko 150.000 kooperanata. Taj broj se značajno povećao, danas je više od 1.000 novih zadruga. Tim Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, koji je aprila 2017. godine, uz podršku države, pokrenuo akciju ,,500 zadruga u 500 sela’’ i od tada oni krstare selima Srbije, ne samo onim u pet najugroženijih okruga. Prevashodni cilј bio je da se pomogne nerazvijenim krajevima, pre svega Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, ne bi li oživela sela koja nestaju. Uskoro, bi rebalo bespovratno da se podeli 500 miliona dinara. Taj novac će dobiti blizu 60 zadruga. Stare zadruge dobijaju 150.000 evra godišnje, nove zadruge do 75.000 evra. Veliko je interesovanje za javni konkurs za kuće sa okućnicom. U Srbiji ima oko 200.000 praznih kuća. Najviše ih je u rubnim područjima Banata, zatim Bačkoj u delovima prema Hrvatskoj, te jugu Srbije, gde nam je Kuršumlija tako reći prazna, kao i Trgovište.

U 2021. godini

 • 515 porodica, 81 mladi polјoprivrednik, 55 samohranih roditelјa dobilo je svoj dom na selu! Ukupno je stanare dobial 651 kuća!
 • 57 zadruga je unapredilo svoje poslovanje;
 • 479 sela u 18 lokalnih samouprava rešilo je problem prevoza minibusevima;
 • 100.000 lјudi iz 961 sela takmičilo se i družilo na ,,Miholјskim susretima sela’’;
 • Nastavak i u U 2022. godini
 • Prošlo je samo mesec dana od konkursa u 2022. godine, a nove stanare dobilo je 65 kuća! Konkurs će se produžavati dokle god lјudi budu konkurisali! KRKOBABIĆ: KUĆA U ŽITIŠTU ZA 399.000 DINARA I JOŠ 89 KUĆA ŠIROM SRBIJE DOBILE SU NOVE STANARE. „Još 90 kuća na selu danas je dobilo stanare. Izabrana kuća u selu Torak opštine Žitište ima 64 m2 i 7 ari placa i staje 399 hilјade dinara.
 • Novi zahtevi stižu svakodnevno“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana druga sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2022. godini. Dodelјeno je 90 seoskih kuća i to za 13 mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica, 13 samohranih roditelјa i 64 porodica sa teritorije čitave Srbije.

Nastavak i u 2022. godini:

 • Prošlo je samo mesec dana od konkursa u 2022. godini, a nove stanare dobilo je 65 kuća! Konkurs će se produžavati dokle god lјudi budu konkurisali!
 • Na drugom konkursu, krajem aprila 2022. godine onima koji hoće da žive na selu, a ispunjavaju uslove konkursa, dodelјeno je jo 90 praznih kuća;
 • Obezbeđen je besplatan prevoz seoskog stanovništva za 480 sela širom Srbije. Novcem Ministarstva za brigu o selu kuplјeni su minibusevi za besplatan prevoz seoskog stanovništva za 480 sela širom Srbije. Cilј je da se seoskom stanovništvu u teško dostupnim i loše povezanim selima obezbedi prevoz. Za te namene je izdvojeno 120 miliona dinara, koliko je koštala nabavka 18 ovakvih vozila, a prvi minibus stigao je u sela opštine Kuršumlija. Ministar Milan Krkobabić je tokom prve vožnje minibusom rekao da je Ministarstvo obezbedilo novac za nabavku vozila, a lokalna samouprava će obezbediti vozača, registrovati vozila i plaćati gorivo. Najavio je da će Saobraćajni fakultet uskoro uraditi program kojim će pokriti sve 44 opštine koje pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti;
 • Prvi minibus u 2022.godini stigao je krajem aprila u Kuršumliju! Prošle 2021. godine za bespaltan prevoz mini busesvima rešpen je problem u 479 sela Srbije,a korsitilo ga je čak 17.000 do 18.000 putnika. Sa 120 milioan dianra,m u 2021. Godini, kolik je ministarstvo bilo izdvojilo za ove namene u 2021. Godini za ove namene nabavlјeno je 18 vozila;
 • Besplatna  vožnja obavlјena je i 5. maja 2022. godini po jednoj od najlepših opštini u Srbiji, Rekovcu kod Kragujevca. Za kupovinu mini buseva i besplatan prevoz ove godine je izdvojeno 120 milioan dinara;
 • Oživele kuće „Za nepunih godinu dana oživelo je više od 800 kuća u selima Srbije. Interesovanje je ogromno, javlјaju se sve mlađi lјudi“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija gde je održano potpisivanje ugovora za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za one zahteve koje je komisija odobrila 26. aprila ove 2022.  godine.  Odlučeno je da se dodeli bespovratni novac za kupovinu još 90 seoskih kuća i to za 64 porodice, 13 mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica i 13 samohranih roditelјa sa teritorije čitave Srbije. Sredstva za kupovinu seoskih kuća se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava, do utroška 500 miliona dinara – koliko iznose opredelјena sredstva Ministarstva za brigu o selu za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.  U prošlogodišnjem ciklusu dodelјena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava, a sa kućama koje su dodelјene do maja ove 2022. godine, broj seoskih kuća u svim delovima Srbije koje su dobile nove stanare, prelazi 800.

Član Nacionaonog tima za preprodo sela  SRbije  Branislav Gulan kaže  da je rok za prijavlјivanje na ovaj konkurs traje do 1. novembra odnosno dok se ne utroše sredstva i da se neće čekati do tog datuma da se obrade sve pristigle prijave već će se one obrađivati kako budu stizale. Globalni trend u svetu je urbanizacija. Pre 50 godina većina stanovništva u celom svetu je živela u selima. Urbanizacijom, došli smo u situaciju da danas globalno 53 odsto stanovništva živi u gradovima, a 47 odsto u selima i taj trend je sve nepovolјniji i nije to samo karakteristika naše zemlјe. To je, inače, trend naročito u Evropi. Ono što je na nama je da pokušamo da smanjimo te jazove koji postoje između sela i grada. Ne samo da zadržimo lјude tako što ćemo razvijati ruralnu infrastrukturu nego da pokušamo da omogućimo da oni prave biznise u seoskim sredinama i ne samo da ih zadržavamo tu nego da pokušamo neke nove da dovedemo.

U Srbiji, u kojoj odumire svako četvrto selo od ukupno njih 4.700, ima oko 200.000 je napuštenih kuća, od kojih se za 50.000 ne zna ni ko su vlasnici. Od 4.700 sela u Srbiji svako četvrto je u fazi nestajanja! On napominje da u selima imamo 260.000 neoženjenih momaka koji su između 40 i 50 godina starosti i 100.000 devojaka. Srbija se, prošle 2020.godine suočila sa poraznim, nikad gorim demografskim podacima, prema kojima je bilo 115.000 umrlih, a rođenih samo 61.000. U 2021. godini više je umrlo nego što se rodilo čak 75.000 žitelјa Srbije. I zato je oživlјavanje sela veoma važno, jer bez sela nema ni Srbije, navodi analtiiačr Bransialv Gulan.

 ,,Cilј države je, pre svega, da selo opstane i da ostane i država je i 2022. odine obezbedila oko 500 miliona dinara. Uslovi su poznati. Obezbeđeno je do 1,2 miliona dinara za svaku kuću. Broj uselјenih kuća jhe već premašio očekivanja. Rok za podnošenje prijava je 1. novembar, a država će pokriti sve troškove kupovine kuća, ali ne i njihovo renoviranje i uređenje. Oni koji dobiju novac, ne mogu da prodaju kuću u periodu od 10 godina od dana zaklјučenja ugovora sa državom. Na konkurs mogu da se prijave supružnici, ili vanbračni partneri, samohrani roditelјi, kao i mladi polјoprivrednici. Uslov je da nisu stariji od 45 godina, da su srpski državlјani sa prebivalištem u Srbiji, da nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine, da nisu u postupku kupovine neke druge nepokretnosti. Propisano je, takođe, da sa prodavcem kuće nisu u krvnom srodstvu, kao i da nemaju neizmirenih obaveza prema državi. S druge strane, kuća mora da ispunjava osnovne uslove za život, ali i da se nalazi u selu u kome postoji bar jedan od objekata javne službe, poput ambulante, pošte, škole… Bitno je i da je kuća upisana u katastar, da njena cena bude u granicama tržišne vrednosti i da nije predmet sudskog spora”, priča Gulan.

Kompletna akcija, sve što se radi o kućama i zadrugama, pokrenuta je zbog najnerazvijenijih delova Srbije. Nažalost i u Vojvodini ima sela poput Obornjače kod Bačke Topole, koje je pre tri godine ugašeno, čiji je jedini stanovnik čobanin koji dotera stado na čuvanje. Ali, najugroženiji su jug Srbije i staračka domaćinstva, čija je prosečna starost na selu približabva se 65 godini. Posebnu pažnju treba posvetiti selima koja u okolini imaju srednju polјoprivrednu školu. Iz polјoprivrednih škola svake godine izađe oko 2.500 svršenih srednjoškolaca čiji roditelјi imaju zemlјu, imanje. Treba stvarati uslove da oni ostaju u selima. To je i put za podizanje nataliteta u Srbiji. I ova, kao i akcija oživlјavanja zadruga, deo su spasavanja sela. Jer Srbiji preti opasnost od puste zemlјe, dodaje analitiačr Gulan.

Osnovni cilј programa je, motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se rešavanjem stambenog problemaa dodelјivanjem kuća vrate selu. Nemoguće je i ne treba, spasavati od nestajanja svih 1.200 napuštenih sela, već se usmeriti samo na ona koja mogu da opstanu i ostanu. Posebno se vodi računa da mladi koji dođu na selo da imaju šta i gde da rade, kako bi imali od čega da žive i izdržavaju porodice.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, koji je u toku cilјem da pomogne opstanku sela, trajaće do 1. novembra i prema informacijama, interesovanje za ovu akciju nadmašilo je sva očekivanja.  Prvi konkurs za besplatnu dodelukuća Samo četiri dana pošto je Vlada Srbije donela uredbu o programu dodele bespovratnih sredstava, konkurs je simbolično raspisan na veliki srpski praznik Vidovdan. Analitičar napominje da je u Srbiji, u kojoj odumire svako četvrto selo od ukupno njih 4.700, oko 200.000 napuštenih kuća, od kojih se za 50.000 ne zna ni ko su vlasnici. Za spas sela u Srbiji daju se i besplatne kuće.

Cilј države je, pre svega, da selo opstane i da ostane. Cilј je da država za nekoliko godina kupi u selima 4.000 objekata. Uslovi su poznati. Obezbeđeno je 1,2 miliona dinara za svaku kuću. Rok za podnošenje prijava je 1. novembar, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine kuća, ali ne i njihovo renoviranje i uređenje. Oni koji dobiju novac, ne mogu da prodaju kuću u periodu od 10 godina od dana zaklјučenja ugovora sa državom.

Naš sagovornik precizira da na konkurs mogu da se prijave supružnici, ili vanbračni partneri, samohrani roditelјi, kao i mladi polјoprivrednici. Uslov je da nisu stariji od 45 godina, da su srpski državlјani sa prebivalištem u Srbiji, da nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine, da nisu u postupku kupovine neke druge nepokretnosti. Propisano je, takođe, da sa prodavcem kuće nisu u krvnom srodstvu, kao i da nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Bitno je i da je kuća upisana u katastar, da njena cena bude u granicama tržišne vrednosti i da nije predmet sudskog spora. Prema informacijama koje dolaze od nadležnih, interesovanje je već nadmašilo sva očekivanja. U Ministarstvu za brigu o selu ističu da bi u ovoj akciji veliki deo posla trebalo da urade lokalne samouprave, jer je neophodno da se popišu sva napuštena domaćinstva i da se proceni njihova vrednost.

,,Osnovni cilј programa je, ističe on, motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se rešavanjem stambenog pitanja dodelјivanjem kuća vrate selu. Nemoguće je i ne treba, smatra naš sagovornik, spasavati od nestajanja svih 1.200 napuštenih sela, već se usmeriti samo na ona koja mogu da opstanu. Samo selo sa infrastrukturom i uslovima za normalan život porodice ima šansu za opstanak. Kompletna akcija, sve što se radi o kućama i zadrugama, pokrenuta je zbog najnerazvijenijih delova Srbije. Nažalost i u Vojvodini ima sela poput Obornjače kod Bačke Topole, koje je pre tri godine ugašeno, čiji je jedini stanovnik leti, čobanin koji dotera stado na čuvanje. Ali, najugroženiji su jug Srbije i staračka domaćinstva, čija je prosečna starost na selu 6sad blizu  šest i po decenija. U MBS ističu da bi u ovoj akciji veliki deo posla trebalo da urade lokalne samouprave, jer je neophodno da se popišu sva napuštena domaćinstva i da se proceni njihova vrednos”, kaže naš Sagvornik Gulan.

Posebnu pažnju treba posvetiti selima koja u okolini imaju srednju polјoprivrednu školu. „Imamo oko više od 40 polјoprivrednih škola u Srbiji iz kojih svake godine izađe oko 2.500 svršenih srednjoškolaca čiji roditelјi imaju neku zemlјu, imanje. Treba stvarati uslove da mladi mogu da ostaju i da rade u tim selima“, smatra naš sagovornik, ocenivši da je to i put za podizanje nataliteta u Srbije,navodi Gulan.

Selo se pita i za natalitet

U selima imamo 260.000 neoženjenih momaka koji su između 40 i 50 godina starosti i 100.000 devojaka. Interesovanje pokazuju i mladi trideetih godina starosti. Srbija se, se prošle 2021.godine suočila sa poraznim, nikad gorim demografskim podacima, prema kojima je bilo 75.000 više umrlih od rođenih. Do pojave Korone u Srbiju se tri po decenije rađalo najviše 65.000 dece godišnje dok je svake godime umiralo 102.000. Dakle, svake godine je do pojave bolesti Korone nestajao manji grad sa 37.000 stanovnika. Posle toga je staknej bilo još gore!

Za početak, akcijom ,,500 zadruga za 500 sela’’ vraćen je duh zadrugarstva koji je bio potpuno ugašen. Za tri i po godine formirano je 1.000 novih zadruga i u te svrhe podelјeno je starim i novim zadrugama bespovratno 2,2 milijarde dinara. Uskoro će biti konkurs od još 500 miliona za 50-60 zadruga. Zato i ta, kao i akcija bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, isto od toliko para, vidi se kao deo iste akcije spasavanja sela u Srbiji.

Milan Krkobabić: Plate mladih stručnjaka koji odu u rubna i brdsko planinska područja i zaposle se, biće duplo veće od plata njihovih kolega u drugim krajevima. Objasnio je da za kuće mogu konkurisati mlađi od 45 godina, kako bračni tako i vanbračni parovi. Tri su cilјne grupe ovog programa, a prva su oni koji žive u zajedničkim domaćinstvima, druga lјudi koji žive u prigradskim naselјima kao podstanari pa bi da se vrate u zavičaj, a treća mladi obrazovani, recimo IT stručnjaci, veterinari, agronomi, lekari, stomatolozi koji bi otišli na selo da žive i rade.

Ministar je pojasnio da zainteresovani sami traže kuće, da njihovu vrednost procenjuje opštinski procenitelјi i da oko toga nema pogodbe. Za jednu kuću se može dobiti najviše 1,2 miliona dinara, a kuća bi trebalo da ima vodu, struju, kanalizaciju.

Krkobabić je naveo cene kuća po nekim krajevima pa je naveo da se u Bavaništu kuća od 86 kvadrata sa 20 ari okućnice može kupiti za 4.500 evra, u Crnoj Bari 43 kvadrata i dva hektara okućnice koštaju 1.500 evra, u Smederevskoj Palanci nudi se kuća od 100 kvadrata, 16 ari placa za 9.000 evra, kuće u Ivanjici se mogu kupiti za 4.000 do 10.000 evra. Na osnovu prošlogodišnejg iskustva, poraslo je interesovanje i ove 2022. godine. Kada je rečo zadrugama, svake godine bude oko 300 konkursnih prijava. U 2017. godini kad je počela akcija pokrenute su 23 zadruge, koje su dobile 197 miliona dinara. 

,,Sve ovo ukazuje da je vraćen duh zadrugarstva u Srbiju. Na osnivanju zadruga mi smo imali oko 150.000 kooperanata i 50.000 zadrugara. Taj broj se značajno povećao,duplo više je osnvaono zadruga nego što je planirano. Ali se očekuje da svako selo u Srbiji ima zadrugu. Sada imamo 4.700 sela, a ako ne bude bilo zadruga, neće biti ni života u tim selima, pa ni sela. Sela ukojiam postoej uspešnbe zadruge, popu Srpskgo Ite3beja, Karavukova, Kleka I drugih, su privlačna naselјena mesta. Analitičari ukazuju  na to da je od tih 4.700 sela, 1.200 u fazi nestajanja jer imaju manje od 1.000 stanovnika i zato napominju da akcija oživlјavanja zadruga nije za jednu godinu i jednu vladu, već dugoročan proces. Bespovratni novac kao podstidcaj za bolјi rad do sada je dobilo I nekoliko složenih zadruga. Očekivanja su da će i ove godine biti osnovane dve do tri složene zadruge koje su, prelazno rešenje za nekadašnje ugašene kombinate. U ovim trenucfima posenbo sun am neophodne specijalizovane zadruge za izvoz hran” istče Gulan.  

Cilј je da se pokrene i vrati prerađivačka industrija, a to znači da se udruže proizvođači hrane u selima Srbije, jer samo udruženi mogu da opstanu i ostanu. U suprotnom će ih pojesti velike firme i ne da će propasti, nego će nestati. Na osnovu sveg ašto se čini,  dolaze bolјi dani za domaćine udružene u zadruge u celoj Srbiji. Očekuej se da će razvoj zadrugarstva u Srbiji doporineti i ratu proizviodbneju u agraru Srbije koji poslednej tri i po decneije ima skorman rast od samo 0,45 odsto godišnje. Samo sa udruženim polјoprivrednim proizvođačima u zadruge, a u zemlјi imamo 565.000 polјoprivrednih gazdinstava, možemo da očekujemo da se poveća proizvodnja hrane i izvoz. On je 2021. godine bio 4,9, milijardi dolara ostvarili suficit od od 2,17 milijardi dolara, što je skromno u odnosu na to šta bi Srbija mogla. Kada se sve ovo pokrene za nekoliko godina Srbija će po hektaru obradive površine koju koristi, umesto sadašnjih 1.000 dolara, imati bar 10.000 dolara, što je višegodišnji cilј kreatora agroekonomske politike.

„Mi stalno govorimo samo o mogućnostima. Jedna Holandija, koja je veličine Vojvodine, izvozi hranu u vrednosti od 90 milijardi dolara. Znači, treba povećati proizvodnju finalnih proizvoda. Mi smo, primera radi, prošle godine izvezli kukuruz za 557 miliona dolara, a okolne zemlјe koje su uvezle naš kukuruz njime su gajile svinje i prodavale ih Srbiji. Prošle godine Srbija je samo za uvoz zamrznutog svinjskog mesa potrošila 64 miliona dolara, a to je jako mnogo, jer pre dve i po decenije smo od izvoza samo svinja dobijali 762 miliona dolara.

Za spas srpskog sela i besplatne kuće

Cilј države je, pre svega, da selo opstane i da ostane. To znači da se kupe kueć na selu za se one koji konkurišu, imajku želјu da žive u selu. Cilј je da za enkoliko godina nove stanare dobiej 30.000 seoskih kuća. Uslovi su poznati. Obezbeđeno je 1,2 miliona dinara za svaku kuću. Oni koji dobiju novac, ne mogu da prodaju kuću u periodu od 10 godina od dana zaklјučenja ugovora sa državom“,

Naš sagovornik precizira da na konkurs mogu da se prijave supružnici, ili vanbračni partneri, samohrani roditelјi, kao i mladi polјoprivrednici. Uslov je da nisu stariji od 45 godina, da su srpski državlјani sa prebivalištem u Srbiji, da nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine, da nisu u postupku kupovine neke druge nepokretnosti. Propisano je, takođe, da sa prodavcem kuće nisu u krvnom srodstvu, kao i da nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

S druge strane, kuća mora da ispunjava osnovne uslove za život, ali i da se nalazi u selu u kome postoji bar jedan od objekata javne službe, poput ambulante, pošte, škole Bitno je i da je kuća upisana u katastar, da njena cena bude u granicama tržišne vrednosti i da nije predmet sudskog spora.

Već pokazano interesovanje

Posle 1. novembra, kada konkurs bude završen, stručna komisija će razmatrati prispele molbe i Gulan računa da ćemo posle dva meseca znati rezultate konkursa. Prema informacijama koje dolaze od nadležnih, interesovanje je već nadmašilo sva očekivanja. U Ministarstvu za brigu o selu ističu da bi u ovoj akciji veliki deo posla trebalo da urade lokalne samouprave, jer je neophodno da se popišu sva napuštena domaćinstva i da se proceni njihova vrednost.

Osnovni cilј programa je, ističe on, motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se rešavanjem stambenog pitanja dodelјivanjem kuća vrate selu. Nemoguće je i ne treba, smatra naš sagovornik, spasavati od nestajanja svih 1.200 napuštenih sela, već se usmeriti samo na ona koja mogu da opstanu.

I zadruge i kuće deo istog cilјa

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Za ovu namenu u republičkom budžetu je izdvojeno 500 miliona dinara!

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, gde se mogu naći sve informacije o javnom pozivu, načinu i uslovima konkurisanja, neophodnoj dokumentaciji i slično, cilј ove pomoći jeste da se, rešavanjem stambenog problema, smanje migracije iz seoskih krajeva, da se seosko stanovništvo motiviše da ostane na selu i da se podstaknu mladi da se vrate na selo. U anketi da li biste živelio na selu izjasnilo se 58,41 odsto mladih, reklo je ,,da’’ 32,30 odsto njih ako bi bili dobri uslovi za život, dok je 9,29 njih reklo ne.

Precizirano je da se parama dobijenim iz ovog programa ne mogu opremati seoske kuće i okućnice, one se ne mogu koristiti ni za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, zatim za porez na imovinu, za troškove prikuplјanja dokumentacije za prijavlјivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće. Iz ovog programa se maksimalno može dobiti do 1,2 miliona dinara a ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom ne može biti veća od ove sume. Uslov je i da sa prodavcem nepokretnosti nisu u krvnom srodstvu, da nisu u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti.

Rok za prijavlјivanje teče od dana objavlјivanja javnog konkursa pa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra ove godine. Novac će se dodelјivati po redosledu podnetih prijava, a najkasnije do 1. novembra.

Preporuka za sela

Za odmro duša

Ukoliko priželјkujete bekstvo iz grada, na svež vazduh, zelenilo i tišinu, selo je uvek idealan izbor. Srbija je prepuna sela skrivene lepote, koja su najlepša u proleće, kada sve cveta. Izdvojili smo najlepša.

Seoska idila leči stres – pa bi vaša naredna destinacija mogla biti baš selo. Odmor nam je svima preko potreban, a srpska sela su u doba pandemije bezbedan način da provedete kvalitetan produženi vikend – ili čak čitavu sedmicu.

Kamena Gora

Kamena Gora je planinsko selo u blizini Prijepolјa, na jugozapadu Srbije. Možete odsesti u etno enterijerima širom sela, uživati u pogledu na visoke planine i probati specijalitete spremlјene na starinski način. Ovo selo je i vazdušna banja, a u njemu rastu brojne lekovite bilјke.

Takođe je idealno za one koji vole aktivni odmor – možete učestvovati u lovu i ribolovu, planinarenju, kampovanju i splavarenju, ili ako vreme posluži, paraglajdingu i planinskom biciklizmu. U okolini sela možete posetiti i nekoliko manastira.

Noćenje u nekim od apartmana u ovom selu košta oko 4.000 dinara.

Zlakusa

Zlatibor nije jedina lepa destinacija užičkog kraja. Zlakusa je skriveni dragulј regiona. To je selo koje okružuje prelepa staza koja spaja ribnjake, stare vodenice i par prelepih vodopada na Petnici i Potpećku pećinu.

Poznato je kao selo grnčara, jer se veliki broj domaćinstava bavi ovim starim zanatom, pa tu možete kupiti najkvalitetnije zemlјano posuđe.

U Zlakusi, u neposrednoj blizini Potpećke pećine, na jednom brežulјku, ispod bukove šumice, smešten je Etno park Terzića avlija. Do Zlakuse se, inače, stiže Ibarskom magistralom, 14 kilometara od Užica.

Cene noćenja se kreću od 2.300 do 5.000 dinara.

Topli Do

U Parku prirode Stara planina, pod planinom Midžor, skriva se ovo divno selo koje je zadržalo umnogome svoj izgled u arhitekturi od pre 100 godina. U blizini je Babin zub i poznato skijalište Jabučko ravnište na Staroj planini.

Na putu ka selu prolazi se kroz kanjon reke Temštice, koji je jedan od najlepših u Srbiji. Posebna atrakcija na 4 km od sela je Pilјski vodopad, koji pada sa visine od 64 m. Na oko 8 km od sela se nalazi i drugi interesantan vodopad, Kurtulski vodopad – visok 27m.

Cene noćenja su od 4.000 do 7.000 hilјada.

Mitrovac

Smešteno na jednoj od najlepših planina Srbije, Tari, ovo selo ima bogatu ponudu aktivnosti i prirodu koja oduzima dah.. Broj stanovnika je desetak, ali zahvalјujući pre svega dečjem odmaralištu, šumskoj sekciji i okolnim atrakcijama, uvek ima turista.

Okruženo je stoletnom šumom u kojoj dominira smrča, jela i bukva. Takođe je mesto koje je „ruža vetrova“ – talno pirka povetarac donoseći čist vazduh iz okolnog nacionalnog parka Tara – 22.000 hektara uglavnom zimzelene šume.

Najjeftinije noćenje je oko 3.500 dinara.

Erdevik

Ovo selo zovu i najlepšim u Vojvodini. Okruženo je Fruškom gorom, na 140 metara nadmorske visine, nadaleko je poznato po svojoj lepoti i multikuluralnosti. Izdavjaju ga i vina, ali i čak dva prelepa jezera – Bruje i Moharač.

Na jezeru Bruje se lјudi često kupaju, a ima malu plažu. U blizini je i banja Kulina, a poznata manifestacija u selu je Kulenijada.

Za lјubitelјe vina ovo je raj. U Erdeviku je prva loza zasađena još 276. godine u vreme cara Proba. U selu postoji nekoliko većih vinarija, ali i nemali broj manjih porodičnih podruma.

Cene prenoćišta se kreću od 3.000 dinara.

Rudno

Na obroncima planina Radočelo i Golija prostire se selo Rudno, koje krase netaknuta priroda, bogata gustim šumama, pašnjacima, i mnoštvom bistrih planinskih reka.

Obavezno posetite crkvu Nikolјaču, posvećenu Svetom Nikoli, do koje ćete pešačiti oko dva kilometra od centra sela, putem kroz šumu. Mala crkva ima tri sa pet metara, a ne zna se tačno vreme izgradnje niti zašto je napravlјena u šumi. Rudno prati glas da ima najviše sunčanih dana od svih sela u Srbiji, kao i da se iz njega najjasnije vide zvezde.

Cene noćenja su oko 4.000 dinara.

Struganik

Ovo selo leži pod planinom Malјen, a najstariji pomen njegovog imena vezuje se za 1737. godinu. U Prvom svetskom ratu, najpoznatiji meštanin sela, vojvoda Živojin Mišić, komandovao je bitkom čiji se jedan od epicentara nalazio na teritoriji Struganika. Upravo u ovom selu su godinama kasnije propali pregovori partizana i četnika.

Poznato je i po majdanima litografskog kamena, koji je postao najpoznatiji dekorativni kamen zapadne Srbije, čija je eksploatacija počela još u 18. veku. Korišćen je pri oblaganju brojnih znamenitih građevina, među kojima je najznamenitija Bečka državna opera.

Cena noćenja se kreće već od 2.500 dinara.

U Srbiji je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku lane rođeno 61.692 dece, a umrlo je 116.850 lјudi, što znači da je zabeležen negativan prirodni priraštaj za 55.158 lјudi.

Ovo je najveće godišnje smanjenje broja stanovnika u prethodnoj deceniji, kada se broj građana godišnje smanjivao za oko 34.000 do 38.000 lјudi.

Od 2011. do 2020. godine, broj stanovnika u Srbiji je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za 384. 858.

Stopa prirodnog priraštaja prošle godine je iznosila – 8 promila i smanjena je za 2,7 promila u odnosu na 2019.

Od ukupnog broja gradova i opština u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja je lane bila pozitivna samo u tri opštine i to u Preševu, Novom Pazaru i Tutinu.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, koji je danas raspisan s cilјem da pomogne opstanku sela, trajaće do 1. novembra i prema informacijama nadležnih, interesovanje za ovu akciju nadmašilo je sva očekivanja.

Samo četiri dana pošto je Vlada Srbije donela uredbu o programu dodele bespovratnih sredstava, konkurs je simbolično raspisan na veliki srpski praznik Vidovdan. Gulan napominje da je u Srbiji, u kojoj odumire svako četvrto selo od ukupno njih 4.700, oko 200.000 napuštenih kuća, od kojih se za 50.000 ne zna ni ko su vlasnici.© SPUTNIK / NIKOLA JOKSIMOVIĆ

                                              Autor je analitičar i publicista