Miholjski susreti sela po drugi put

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Miholjski susreti sela po drugi put

„Čak 1289 sela iz 87 opština učestvovaće u predstojećim Miholјskim susretima sela 2022, sa oko 150.000  učesnika i posetilaca“ izjavio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu u Palati Srbija nakon sednice komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholјski susreti sela“.

„Selu i selјanima nasušno je potrebno da se sreću i susreću“ rekao je naš veliki pesnik Ljubivoje Ršumović – Ršum, koji je na čelu komisije i istakao da će selјani uzeti učešće u različitim aktivnostima. „Takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima – izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa…) i gastronomskim specijalitetima – pravlјenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca će se takmičiti u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku“  objasnio je Ršumović

Odobreno je 87 zahteva jedinica lokalnih samouprava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstva koji predviđa do 500 hilјada dinara za organizovanje ove manifestacije u selima na teritoriji jedne jedinice lokalne samouprave. Jednodnevni ili višednevni susreti održavaće se od 28. juna do 1. decembra 2022. godine.

Ukupan iznos danas dodelјenih sredstava je 41,3 miliona dinara, a većina jedinica lokalnih samouprava učestvovaće i sopstvenim sredstvima. Od 87 jedinica lokalnih samouprava, koje će organizovati ove manifestacije, 31 je iz IV grupe razvijenosti i devastiranih područja.

Podnosioci prijave na ovaj javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje su same osmislile program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholјski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

Cilј ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

U prošlogodišnjim „Miholјskim susretima sela“ učestvovalo je 961 selo Srbije i okupili su gotovo 100. 000 učesnika i posetilaca. (B.G.)