U NOVOM SADU DODELJENE NAGRADE “ZLATNO PERO”

Zajednička fotografija nakon završene Skupštine DNV, 2. jula 2022 – Vlastimir Vujić, Mladen Bulut i Stane Ribič (prvi, treći i četvrti s leva)

Ekskluzivno iz Novog Sada javlja Vlastimir Vujić

U Društvu novinara Vojvodine, 2. jula u Novom Sadu

                  

Najprestižniju nagradu Društva novinara Vojvodine, koje u ovoj godini obeležava 77- godišnjicu ponovnog osnivanja DNV, u tek oslobođenoj Jugoslaviji – laureatima je u Media-info centru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu – i 2. jula 2022. godine dostojno organizovalo svečano uručenje velikog priznanja. Jednostavna, ali stroga merila, prema kojima se poslenici čija su ostvarena dela istrpela dugogodišnji sud vremena, uz obavezujuće (i nepromenljive!) tri teške reči (koje ne služe da bi uplašile aktuelne i buduće novinare, već da bi im bile podstrek i putokaz) – ISTINA, POŠTENJE I TRADICIJA – bile su kriterijum za svrstavanje u red dobitnika Zlatnog pera!

                      Dobitnici nagrada “Zlatno pero” DNV za postignute rezultate u 2021. godini su novinar  Večernjih novosti, Tanjuga i Dnevnika Đorđe Vukmirović, autor emisije Znanje – imanje” na RTS-u Jasmina Nikitović  Stojičić, novinar i producent iz Čačka Gvozden Nikolić i pokretač lista na srpskom jeziku, filmski scenarista i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič.

Dobitnici priznanja Nikolić, Ribič i Vukmirović sa čelnikom DNV Petrom Kočićem (drugi s leva)

                        Uz reči da svaka nagrada prija i da je još vrednija kada dolazi od kolega, novinar sa dugogodišnjim iskustvom, Vukmirović  kaže da novinarstvo u Srbiji uopšte prolazi kroz težak period.

                         “Posle romantičarskog perioda u kojem su novinari tragali za informacijama i ostavljali čitaocima, slušaocima i gledaocima da sami donose zaključke, prethodnih godina svedoci smo da predstavnici naše profesije  prenose unapred pripremljene istine iz političkih ili drugih centara moći. To nije dobro, ali mislim da neće još dugo trajati i da će se novinari i profesija vratiti na dobar put”, rekao je Vukmirović potpisniku ovoga teksta koji je (inače i sam član DNV još iz vremena dok je u novosadskom “Dnevniku” radio kao novinar-urednik!) po pozivu doputovao iz Budimpešte (u kojoj živi i radi 28 godina) da bi prisustvovao svečanosti dodeljivanja najznačajnije novinarske nagrade ovog Društva, kao i njenoj Izbornoj skupštini.

                           Gvozden Nikolić nam je rekao da će priznanje “Zlatno pero” stajati na istaknutom mestu u njegovoj vitrini, pored Sretenjskog ordena od predsednika Srbije i nagrade Takovski orden Grada Čačka.

                            “Radeći medijski posao, proputovao sam Srbiju uzduž i popreko, upoznao mnogo dobrih ljudi, ali i sve naše mane, stekao prijatelje i to je najvažnije u poslu, vrlo lepom a često i teškom – koji zajedno obavljamo. Nagrada od prijatelja iz Vojvodine mnogo mi znači”, kazao je Gvozden Nikolić.

                              Otkako je Stane Ribič, treći ovogodišnji laureat “Zlatnog pera” DNV došao na mesto predsednika Udruženja, Srbi u Slovačkoj su pre 12 godina dobili status nacionalne manjine u toj državi, 2015. srpski jezik je upisan u Evropsku povelju jezika manjina, osnovane su novine na srpskom jeziku, srpska biblioteka i Srpski kulturno-informativni centar (SKIC) u Slovačkoj!

                                “U saradnji sa izdavačkom kućom “Prometej” iz Novog Sada objavio sam 21 knjigu. Od toga tri na srpskom jeziku, jednu trojezičnu (na srpskom, slovačkom i mađarskom), dok su sve ostale napisane dvojezično – na srpskom i slovačkom jeziku. Napisao sam i scenario za dokumentarni film u trajanju od 52 minuta koji je režirao Srđan Ilić, a uz pomoć Udruženja Srba – u Modri su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću (koji su se tamo školovali), kao i bista Nikoli Tesli u Radio Bratislavi” – istakao je Stane Ribič, dodajući da je vrlo ponosan što je upravo njegovim angažmanom obnovljeno srpsko groblje u Velikom Međeru, koje spade među četiri najveća stratišta srpskih vojnika  u Prvom svetskom ratu, kao i postavljanje Spomen-ploče srpskim pilotima Arseniju Boljeviću i Savi Polanecu u vazduhoplovnoj bazi Slovačke vojske u Slieču (kojoj je prisustvovao i autor ovoga teksta!). Hrabri piloti Boljević i Polanec bili su učesnici Slovačkog narodnog ustanka protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

                                      Nakon svečanosti u novosadskom Media-info centru na novosadskom SPENSU, 2. jula, održana je i Izborna skupština Društva novinara Vojvodine na kojoj je za predsednika u još jednom mandatu izabran Petar Kočić, novinar-dopisnik Radio Beograda.

                                       Prema Kočićevim rečima, pandemija kovida sprečila je DNV da realizuje sve što su planirali u prethodnom periodu, ali da je bilo stvari na koje su ponosni, a to je pozicioniranje Udruženja na medijskoj sceni Srbije, kao I uspostavljanje međunarodne saradnje.

                                        “Povezali smo se sa kolegama iz Rusije, Belorusije i Bugarske i to je nešto na čega smo ponosni, a važno je reći da smo radili i na tehničkom opremanju kako bismo kolegama bez stalnog zaposlenja omogućili da realizuju svoje projekte i da na taj način nešto i zarade. Plan nam je da i u narednom periodu nastavimo sa tim aktivnostima”, izjavio je predsednik Kočić.

                                         Na kraju, na Izbornoj skupštini Društva novinara Vojvodine (kojoj je prisustvovalo preko trideset članova ovog Udruženja) ustanovljeni su i novi Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti, a imena članova u novom sazivu pročitao je najstariji član DNV (koji je predsedavao i svečanim delom Skupštine) – Maden Bulut.