SAJAM SRPSKO – SLOVENAČKE PRIVREDE “ECP 2022”

FOTOREPORTAŽA: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

Ljubljana: 7. juli 2022

Sajam održan 6. jula u Privrednoj komori Slovenije.

ORGANIZATOR: SAVEZ SRBA SLOVENIJE.

U PRISUSTVU PREDSEDNICE REPUBLIKE SRPSKE ŽELJKE CVIJANOVIĆ SVEČANO PROSLAVLJENO 30 GODINA POSTOJANJA SRPSKOG PROSVETNOG DRUŠTVA NIKOLA TESLA IZ POSTOJNE.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, PREDSEDNICA REPUBLIKE SRPSKE U SLUŽBENOJ POSETI U SLOVENIJI.


Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske počela je 5, jula svoju prvu posetu u Sloveniji u Postojni povodom svečane proslave 30 godina Srpskog prosvjetnog društva Nikola Tesla iz Postojne gde je Predsednica Republike Srpske bila svečani gost i održala govor:

– “Uvijek je lijepo vidjeti naše sunarodnike u dijaspori okupljene oko zajedničkih vrijednosti, tradicije i kulture. Zato sam veoma srećna što sam večeras imala priliku da prisustvujem obilježavanju 30. godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog društva Nikola Tesla iz Postojne. Ovo je jedno od najaktivnijih društava u Sloveniji, koje pune tri decenije doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta u ovoj zemlji,

Predsednica Cvijanović, predala je priznanje Republike Srpske Milošu Demonjiću, predsedniku društva Nikola Tesla za sve dobro što je uradio za srpski narod, koji već decenijama živi u dobrim odnosima sa Slovencima.

Drugi dan posete predsednica Cvijanović bila je svečani gost Saveza Srba Slovenije na “Sajmu srpsko – slovenačke privrede”, koji se održao u prostorijama Privredne komore Slovenije. Tom prilikom se predsednica Cvijanović obratila prisutnima:
“Dinamična pivredna saradnja je ključ ekonomskog razvoja svih zemalja u okruženju. Zadovoljstvo mi je što sam danas , na poziv Saveza Srba Slovenije, imala priliku da prisustvujem Sajmu srpsko – slovenačke privrede u Ljubljani. Privredna saradnja Republike Srpske sa Srbijom, kao i sa Slovenijom, svake godine je uspješnija i sadržajnija. O tome svjedoče svi relevantni podaci o obimu investicija i spoljnotrgovinskoj razmjeni. Uvjerena sam da su ovakve manifestacije siguran put ka još snažnijem povezivanju naših privrednika, kao i dodatnom unapređenju saradnje”.

Prvi Sajam srpsko-slovenačke privrede „ECP 2022“ održan je 6. i 7. jula u Privrednoj komori Slovenije, u organizaciji Saveza Srba u Sloveniji.

Sajam je održan s ciljem promocije investicionih, privrednih i turističkih potencijala srpskih opština i gradova slovenačkim privrednicima, predstavnicima lokalnih samouprava i predstavnicima republičkih organa Slovenije

Glavni govornik na otvaranju sajma bio je Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Pored predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović sajmu su prisustvovali i politički predstavnici Srbije i Slovenije: g, Vujadinović, predsednik odbora za dijasporu R. Srbije, Milena Gregorijević, poslanica slovenačkog Parlamenta, Duško Ćutilo, Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Vanja Jeraj, direktorica projektnog finansiranja Gorenske banke, Aleksander Ljuboja, privredna komora Republike Srpske, Dr Milorad Živković, ambasador Republike Bosne i Hercegovine, G. Kavčič, počasni konzul Republike Srbije u Sloveniji i veliki broj privrednika iz Srbije, Republike Slovenije, Austrije i Italije.