43. Lendavska trgatev

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

JOŽE GABOR

43. Lendavska trgatev ob vznožju Lendavskih goric

Delo, druženje in zabava v Lendavi in okolici skozi čas

V povorki je sodelovalo 43 skupin iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Srbije.

V Lendavi se je z etnološko-kulinarično prireditvijo 43. Lendavska trgatev zaključil letošnji Festival Vinarium.

Na prireditvi so se spomnili začetkov pred več kot štirimi desetletji, ko je bila ta precej bolj skromna, kot je danes, vendar pa so tudi takrat organizatorji dali poudarek tradiciji vinogradništva v bližnjih vinogradih in kmetijstvu v okoliških vaseh. Z leti se je pomen prireditve povečeval in kmalu je ta postala ena od največjih prireditev v pokrajini ob Muri, ki pritegne tudi veliko obiskovalcev z ostalih območij Slovenije in iz tujine.

Organizatorji letošnje prireditve, ki je bila množično obiskana, so bili Zveze kulturni društev Lendava, Zavod za turizem in razvoj Lendava in Občine Lendava. Začelo se je z etnološko povorko ljudskih običajev po starem mestnem jedru, na kateri je 43 skupin predstavilo ljudske običaje in opravila ter svoje dejavnosti. Na čelu kolone so bili na konjih člani Društva ljubiteljev konj iz Dolge vasi. Sledili so jim člani Kulturnega društva Lendava, ki so v baročnih oblekah Galerije-Muzeja Lendava predstavljali grajsko družino in darove narave. Za njimi so skozi staro mestno jedro Lendave šli Društvo mažoretk Bakovci in Prekmurska godba Bakovci. Voz s konjsko vprego Karla Biroja iz Dolge vasi pa je peljal vinsko kraljico Občine Starše Anjo Kelc.  

Med 24 skupinami vitezov vina je so bili tudi Društvo vinogradnikov Čentiba z vinskimi vitezi in Slovenski red vitezov vina, omizje za Pomurje. Narodne noše so predstavljale štiri skupine iz treh držav, dve iz Madžarske ter po ena iz Srbije in Hrvaške. Na koncu povorke pa je bilo še petnajst skupin društev, med njimi tudi take, ki so se predstavljale na vozovih. Ti so se ljudskih običajev lotili na humoren način in jih povezali z današnjim časom. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza je prikazalo lovljenje rib nekoč. KS Gorice pri Lendavi in Romsko kulturno društvo Romnji so predstavili transport grozdja z ziplinom ob romskem plesu in glasbi. Člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri so kolesarili s starodobnimi kolesi in prikazali delo čevljarjev. Ostale skupine so prikazale pridelavo jabolčnika, čiščenja česna, lendavsko gostinstvo skozi čas, pridelave lanu in konoplje ter drugo.

Nadaljevalo se je popoldan na Mlinski ulici, kjer so kulturna društva in turistični ponudnik ob glasbi ansambla Spev ponujali tradicionalne prekmurske jedi in pečenega vola na žaru. Vse to pa seveda ob lendavskem vinu, oziroma špircerju z njim. Nastopile so tudi folklorne in druge skupine, ko so sodelovale v povorki.

Na dvorišču Knjižnice Lendava so za otroke organizirali Pravljično dvorišče. Ves čas pa je avtobus vozil do stolpa Vinarium Lendava v Dolgovaških goricah, kje so praznovali sedmo obletnico stolpa. Pripravili so zipwine doživetja, kulinarično ponudbo ter dneve odprtih vrat vinskih kleti. Obenem pa pri Piramidi potekala četrta dirka Pomurskega MTB pokala. Zaključilo se je pozno zvečer s koncertoma skupin Peter’s Pan in Kingston.

V povorki so na humoren način predstavili življenje med vinogradi, v mestu in na kmetijah.

S 43. Lendavsko trgatvijo sklenili Festival Vinarium

Lendava: 3. september – Letošnji Festival Vinarium je sklenila že 43. Lendavska trgatev.

Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo nekaj več kot štirideset skupin.

Tradicionalna povorka z nekaj več kot 40 skupinami

Dopoldanska povorka, ki jo je s pozdravom otvoril podžupan v funkcij župana Ivan Koncut, je potekala v krasnem vremenu in ponovno napolnila lendavsko staro mestno jedro.

Malo čez enajsto uro je več kot štiri tisoč obiskovalcev dočakalo začetek povorke, v kateri je nastopilo 43 skupin z več kot 300 nastopajočimi.

Med njimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, glasbeniki ter seveda vozovi, ki so v nekaj manj kot uri in pol trajajočem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske in Slovenije.

Povorke se je udeležila tudi 3. vinska kraljica občine Starše Anja Kelc.

»Letošnja povorka s prikazom šeg, navad in aktivnosti preteklega in današnjega časa je za nami in mislim, da smo lahko zelo zadovoljni. V povorki se je predstavilo 8 krajevnih skupnosti in 12 društev, od kulturnih, turističnih, vinogradnških, folklornih društev …

Vozovi so zmeraj vrhunec povorke, na njih je bilo prikazano ogromno različnih aktivnosti, ki na zabaven in inovativen, hkrati pa tradicionalen način predstavljajo kulturo in navade krajev, od koder skupine prihajajo,« je o raznolikosti letošnje povorke povedala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke na Pravljičnem dvorišču (dvorišče Knjižnice Lendava) ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi, kjer je za popoldansko zabavo skrbel ansambel Spev.

Za večerni glasbeni zaključek in dobro zabavo pa bodo zvečer poskrbeli še Peter’s Pan Band in skupina Kingstoni.

Festival Vinarium letos zelo uspešen

Festival Vinarium je obudil poznopoletno dogajanje in v lendavsko središče v teh dneh privabil veliko število ljudi.

Zelo lepo obiskani so bili ob dveh glavnih dogodkih, Bogračfestu in Lendavski trgatvi, tudi etno večeri na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane, na katerih so se s kulturnim programom in kulinaričnimi dobrotami predstavili predstavniki Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

»Celoten festival, od Bogračfesta, etno večerov, vinskega večera do zaključne Lendavske trgatve, je potekal zelo uspešno. Festival je obiskalo ogromno ljudi, ki so bili zelo zadovoljni.

Veliko je bilo obiskovalcev od drugod, kar je zelo dobrodošlo v turističnem in tudi v vseh ostalih pogledih,« je ob zaključku festivala povedal Ivan Koncut.

Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava o letošnjem festivalu, ki se je težko pričakujoč ponovno odvil v ustaljenih razmerah, kot so jih bili vajeni v predkoronskih časih:

»Trudili smo se, da smo s temi dogodki – dvema zelo odmevnima, Bogračfest in Lendavska trgatev, kot tudi s tistimi manjšimi, etno večeri ter z vinskim večerom – pripeljali v Lendavo veliko zabave, precej kulture, pa tudi doživetij v smislu okušanja vinske kapljice. Tako smo s samo izvedbo zelo zadovoljni, kar je seveda tudi dobra motivacija za naprej.«

Dogajanje tudi na lokaciji stolpa Vinarium

Številni obiskovalci Lendavske trgatve so ob dogajanju v mestnem jedru obiskali tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, zgrajen na griču v Lendavskih goricah na turistični cesti Lendavske gorice, ki je 2. septembra vstopil v sedmo leto delovanja. Od samih začetkov pa vse do sedaj se je nanj povzpelo malo manj kot 600.000 obiskovalcev. Od letošnjega aprila ob stolpu deluje tudi adrenalinska atrakcija Zipline Vinarium, po kateri se je do danes spustilo kar 3.520 pogumnežev.

Praznovanje obletnice stolpa je bilo obeleženo z dobro glasbo, pestro kulinariko, 4. dirko Pomurskega MTB pokala in dnevi odprtih vrat vinskih kleti.

Na predvečer Lendavske trgatve pa so na Večeru lendavskih vin, ki je posvečen predstavitvi in okušanju vrhunskih vin domačih vinarjev, v prijetnem ambientu Krone pri Mestni hiši razglasili tudi županovo vino. To je postal Laški rizling Kulčar vinarja dr. Bojana Kulčarja.

Predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava Jože Kleiderman pa je pred začetkom povorke vinarju Danilu Vargi podelili tudi priznanje za najboljši lendavski špricer.