MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU U BAČKOJ PALANCI: Vraća se život u prazna sela

U opštini Bačka Palanka 69 napuštenih kuća dobilo je 111 novih žitelja i 76 dece

Bačka Palanka, je pogranična opština u punom razvoju gde mladi ostaju, a njihovi vršnjaci iz drugih mesta žele da dođu“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, u radnoj poseti Bačkoj Palanci i porodicama koje su se uselile u seoske kuće kuplјene sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu. „Naselјavanje praznih kuća je imperativ za državu Srbiju. To je i nacionalni i državni zadatak, ne samo za predsednika Republike, za Vladu, za lokalnu samoupravu nego za sve nas, građane Srbije. Bićemo sigurniji, bezbedniji, ići će nam bolјe, ako nam sela nisu prazna“, naglasio je Krkobabić.

Nakon radnog sastanka sa rukovodstvom opštine, kome je prisustvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, ministar se zaputio u selo Pivnice koje je sa kuplјenih 14, jedno od najuspešnijih sela u popunjavanju praznih seoskih kuća.  Predsednik opštine Branislav Šušnica izjavio je da je Bačka Palanka korisnik sredstava po tri od četiri programa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom iznosu od oko 109 miliona dinara i da se bolјitak u selima ove opštine zaista i vidi i oseća. Krkobabić je u mesnoj zajednici Pivnice razgovarao sa predsednicom mesne zajednice i novim vlasnicima 14 kuća kuplјenih preko pomenutog konkursa. „Zahvalјujući programima Ministarstva za brigu o selu naše selo se razvija, lјudi dolaze iz grada i život u Pivnicama se definitivno menja na bolјe“ izjavila je predsednica MZ Pivnice Ana Časar.

                              Foto: Dragan Gojić, Agencija ,,Beta”

Krkobabić je posetio porodicu Filipović, sa troje dece, koja se iz Novog Sada preselila u ovo bačko selo. Kuća na selu od 120 kvadratnih metara i 10 ari okućnice im je osim prostranog krova nad glavom, omogućila da se bave polјoprivredom za sopstvene potrebe, a malom Miloradu, Jovani i Nikoli dovolјno prostora za igru. „Razmišlјali smo da odemo u inostranstvo i naš život nastavimo tamo. Sada kada imamo svoju kuću, odlučili smo da ostanemo u Srbiji i iz Novog Sada se vratili u moje rodno selo“, izjavio je Zoran Filipović.

                   Razgovori u Pivnicama: foto Dragan Gojić, Agencija ,,Beta”

U istom selu Krkobabić je obišao i „Slovački dom“ – mesto okuplјanja, negovanja tradicije i kulturnog života selјana u kome je postavlјena izložba svatovskih marama, narodne nošnje, ručnih radova i predmeta iz prošlosti Pivnica. „Ovde organizujemo i literarne susrete, radionice za decu školskog uzrasta, zabave posvećene nekom jelu ili ručnim radovima. Naše selo bilo je i domaćin „Miholјskih susreta sela“, a ove godine učestvovali smo na istoj manifestaciji koja je organizovana u obližnjoj Gajdobri“, izjavila je predsednica tog udruženja Ana Valašek.

Ministar je u obližnjem selu Despotovo, u prisustvu predsednice Zadružnog saveza Vojvodine Jelene Nestorov Bizonj, posetio i zadrugu „Agronom Despotovo“ koja uspešno posluje od 2001. godine. Zadruga obrađuje 2600 hektara zemlјe sa prinosima koje ostvaruje i preko 100 lјudi koje zapošlјava, stožer je ovog kraja i primer uspešno primenjenog koncepta zadrugarstva. 2019. godine dobila je 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu, preko programa namenjenog zadrugama, koji takođe sprovodi  Ministarstvo za brigu o selu. (B.Gulan)