FESTIVAL STARE TRTE V MARIBORU

SVETOVNI DAN TURIZMA

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Festival Stare trte 2022       (Maribor, 27. september 2022) V četrtek, 29. septembra 2022, se bo v Mariboru pričel 22. Festival Stare trte, festival vina, kulinarike in kulture, s katerim se v štajerski prestolnici poklonijo 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu.
Štiridnevni festivalski program vključuje vinsko-kulinarične in glasbene večere, tržnico z lokalnimi izdelki, koncerte veteranskih godb ter številna druga doživetja Maribora in okolice. Vrhunec festivala bo svečana trgatev Stare trte, ki bo v nedeljo, 2. oktobra, ob 11. uri.    
Ob današnjem svetovnem dnevu turizma je Zavod za turizem Maribor organiziral novinarsko konferenco z govorcema Sašo Arsenovičem, županom Mestne občine Maribor, in Juretom Strucem, direktorjem Zavoda z turizem Maribor. Ključni cilj projektov pod vodstvom Mestne občine Maribor je oblikovanje celovitega življenjskega prostora, ki omogoča kakovostno bivanje Mariborčanov in odlične izkušnje obiskovalcev mesta. Z letošnjim sloganom svetovnega dneva turizma, ki je “ponovni razmislek o turizmu” in ki poudarja pomen ravnanja v turističnih dejavnostih za trajnostni in bolj vključujoč turizem, so povezane tudi aktualne aktivnosti Zavoda za turizem Maribor (npr. izobraževanja ponudnikov za nadgradnjo kakovosti turistične ponudbe, spodbujanje mladih k poklicem v gostinstvu in turizmu, ogledi mesta za osebe s posebnimi potrebami), vključno s prihajajočim 22. Festivalom Stare trte.       — Od četrtka, 29. septembra, do nedelje, 2. oktobra 2022, bo Zavod za turizem Maribor v sodelovanju z lokalnimi ponudniki, organizatorji dogodkov in izvajalci doživetij priredil štiridnevni Festival Stare trte 2022, na katerem bodo skozi 14 dogodkov predstavili kakovostno gastronomsko ponudbo štajerske prestolnice, namen festivala pa je tudi prikazovanje običajev in ohranjaje kulturne dediščine. Osrednjeprizorišče bo pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu, festivalske vsebine pa se bodo odvijale tudi drugod v mestnem jedru in njegovi okolici.