MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Veliki, pravi povratak je počeo!

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU:  Veliki, pravi povratak je počeo!

„Loša navika iz prošlosti da stalno odlazimo je definitivno prekinuta. Samo u jednim danu 25. novembra 2022. godine  530 kuća u selima Srbije dobilo je nove vlasnike. Veliki, pravi povratak u sela Srbije je počeo“, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na potpisivanju rekordnog broja, čak 530 ugovora za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u selima na teritoriji čitave Republike Srbije.  Potpisivanjem u Palati Srbija zaokružen je ovogodišnji ciklus dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za koji je prvobitno bilo opredelјeno 500 miliona dinara, a zatim, zbog izuzetno velikog interesovanja, rebalansom budžeta još 580 miliona.

„Mnogo nam znači ova pomoć jer jako je teško zaraditi novac za kuću ili stan. Supruga i ja smo živeli u inostranstvu šest godina i sa dvoje dece vratili smo se u Srbiju. Planiramo da se bavimo mašinskom obradom različitih materijala, a možda i polјoprivredom, okućnica je velika i kuća ima oko 100m2. Presrećni smo!“ izjavio je Dejan Stražmešterov iz Mola.

Foto: Miloš Miškov, Beta

Ministar Krkobabić potpisao je trojne ugovore sa gradonačelnicima tj. predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Najviše kuća je dodelјeno u selima oko Sombora, čak 42 kuće, sledi Bačka Palanka sa 30, a na jugu je najviše kuća kuplјeno u selima oko Knjaževca, Žitorađe, Leskovca..  „Za dve godine Sombor je naselio 93 kuće u svojim selima što je omogućilo da brojčano dobijemo čitavo jedno novo naselјeno mesto. Lokalna samouprava učiniće sve da ti lјudi imaju ono što im treba – od zdravstvene zaštite, obrazovanja, vrtića do kulturnih sadržaja. Ovaj program postigao svoj cilј, a to je opstanak sela Srbije“ izjavio je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora. Seoske kuće za koje su potpisani ugovori nalaze se u 95 lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, odnosno u 300  sela.

Tako novi dom na selu dobija još  870 lјudi sa 500 dece, i to 340 bračnih i vanbračnih parova, 80 mladih polјoprivrednika/ce i 110 samohranih roditelјa sa teritorije čitave Srbije. Raduje što je prosek godina dobitnika kuća ispod ispod 30 godina.

Najjeftinija kuća za koju su danas dodelјena sredstva staje 491 hilјada dinara i nalazi se u selu Srpski Itebej opštine Žitište. Nekretnina ima 106 m2 i 14 ari placa. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u selima na teritoriji Sombora, Sečnja, Zaječara, Ćuprije, Bojnika…

Kuća sa najvećom okućnicom, tačnije imanjem od 2,5 hektara biće novi posed mladog dvadesetjednogodišnjeg polјoprivrednika u selu Dedevci, grada Kralјeva. Do sada je sredstvima iz ovog programa kuplјena 1631 seoska kuća sa okućnicom koje se nalaze u 119 jedinica lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, što je ukupno oko 5000 lјudi koji ostaju na selu ili odlaze iz grada da žive u selu. Novi život i snaga tih sela je impozantna brojka od 2000 dece, javlja Ministarstvo za brigu o selu Vlade Srbije.