MAĐARSKU GRANICU SA SRBIJOM OD 1. JANUARA OVE GODINE ČUVAJU BORBENE JEDINICE GRANIČARA UMESTO – VOJSKE!

Iz Budimpešte ekskluzivno za „Štajerske novice“ akademik Vlastimir Vujić

                   Ulaskom Hrvatske u šengensku zonu prvog dana 2023. godine – Zagreb je ukinuo 15 graničnih prelaza sa Mađarskom, što je bio signal Budimpešti da sa svoje južne granice povuče i aktivnu vojnu službu. I dok su mnogi očekivali da će premijer Viktor Orban upravo ovim snagama pojačati zaštitu jednog od najugroženijih graničnih delova u Evropskoj uniji (granicu Mađarske sa Srbijom), on se odlučio za još jedan potpuno neočekivani potez(?) – REDOVNE VOJNIKE NA MAĐARSKO-SRPSKOJ GRANICI PRVIH DANA JANUARA ZAMENIO JE BORBENIM JEDINICAMA GRANIČARA (koje je njegova Vlada zvanično nazvala – „GRANIČNIM LOVCIMA“, ili „LOVCIMA NA MIGRANTE“!?).

Premijer Orban priučenim graničarima sa jednomesečnim kursom dao veće plate nego profesorima sa završenim fakultetima

                      Ovaj vid zaštite južne državne međe osmišljen je u kabinetu mađarskog primijera polovinom jula prošle godine, dok su konkretne pripreme otpočele krajem avgusta u okviru policijskih snaga (a reč je o jednomesečnom kursu od 180 školskih časova). Tokom četvoronedeljnog treninga kandidati su stekli uvid u sprovođenje zakona i usvojili osnovna znanja o pravnoj, bezbednosnoj i taktičkoj strani zadataka  jedinica kojima pripadaju, kao i o kontroli pograničnog saobraćaja.

Graničnim lovcima nakon obuke od četiri nedelje u Budimpešti uručen i oružani list, dozvola za nošenjem oružja i lično naoružanje!

                       Mediji u Mađarskoj i opozicione partije u početku su biliskeptični kada je reč o tome da li će se dovoljno ljudi prijaviti za obuku. Ispostavilo se da je na početku interesovanje bilo veliko, ali su mnogi polaznici pre obuke i tokom nje odustali od ovog vida angažovanja? Odmah potom, Orbanova vlada raspisala je konkurs objavivši u prvom planu da će mesečna plata pograničnih lovaca tokom obuke biti 300 hiljada forinti (750 evra) u bruto iznosu, a 400 hiljada forinti (1.000 evra) posle obuke, takođe u bruto iznosu! Najavljeno je i da će plate policajaca i vojnika nastaviti sukcesivno da rastu…

                          STRANKE PROEVROPSKE OPOZICIJE I ZELENO-LEVIČARSKI I NEZAVISNI MEDIJI, KOJI SU VRLO KRITIČKI NASTROJENI PREMA VLADI NACIONALNO-KONZERVATIVNOG  VIKTORA  ORBANA – NISU BILI NI MALO NAKLONJENI NI OBUCI  GRANIČNIH „LOVACA“… PORED OSTALOG, PREMIJERU SU DIREKTNO POSTAVILI I PITANJE: „ZAŠTO PRIUČENI GRANIČARI ZARAĐUJU VIŠE OD ZAPOSLENIH U PROSVETI“? ODGOVOR OD ORBANA (NARAVNO!) – NISU DOBILI? ON JE, KAO U SVIM NAUMIMA DO SADA – NASTAVIO SAMO PO SVOME!?

                            „Imate celu zemlju iza sebe i vaš zadatak je da zaštitite otadžbinu od migracija. Poštujemo vašu odlučnost, hrabrost i činjenicu da ste pristali da obavite ovaj zadatak. Cenimo uslugu koju realizujete u interesu naše države. Bezbednost Evropske unije počinje na našim granicama, a bezbednost Mađarske počinje od graničnih lovaca“! – rekao je Orban na svečanosti u Budimpešti povodom formiranja specijalizovanog puka graničnih lovaca koji će zameniti pripadnike vojske na državnoj granici sa Srbijom.

                             Interesantan je i podatak da su među kandidatima prijavljenim za čuvanje granice bile i osobe za koje je proverom ustanovljeno da su povezane sa mrežama krijumčara migranata, što je bio razlog za uskraćivanje njihovog daljeg angažmana.

                              Vredna pomena su i ova dva podatka – SVAKI DEVETI ZATVORENIK KOJI IZDRŽAVA KAZNU ILI ČEKA SUĐENJE U MAĐARSKIM ZATVORIMA TRGOVAO JE LJUDIMA (sada je takvih prekršilaca u zatvorima oko 2.500, a dolaze iz 73 zemlje!), i – TRI ČETVRTINE SVIH VOJNIKA U MAĐARSKOJ VEĆ JE SLUŽILO NA JUŽNOJ DRŽAVNOJ GRANICI SA SRBIJOM!

Ekskluzivno za „Štajerske novice“

 iz  Budimpešte

Akademik  Vlastimir  Vujić