Budimpešta blokira Kijev na sastancima NATO-a zbog ukrajinskog Zakona o obrazovanju iz 2017. godine

Ekskluzivno za Štajerske novice: akademik Vlastimir Vujić

VRATITI PRAVO MANJINAMA DA SE ŠKOLUJU NA MATERNJEM JEZIKU!

                     Stav premijera Mađarske Viktora Orbana je da Ukrajina kao kandidat za članstvo u Evropsku uniju mora da poštuje pravila te organizacije i da je GARANTOVANJE PRAVA NACIONALNIH MANJINA – ZAJEDNIČKA VREDNOST I OBAVEZA! Mađarska je očekivala da će se tokom pregovora o kandidaturi za članstvo u Ukrajini položaj nacionalnih zajednica poboljšati – ALI TO SE NE DEŠAVA? Propisi usvojeni 2017. godine oduzeli su pravo nacionalnim manjinama da se školuju na maternjem jeziku(?!) i Budimpešta poziva vlasti u Ukrajini da vrati zakone koji su bili na snazi do 2015. godine. Uz to, vladajući Fides podseća, da su u toj, ratom zahvaćenoj državi, antimađarske mere i koncentrisani napadi na Mađare sve češći – ŠTO ZNATNO OTEŽAVA ODLUKE BUDIMPEŠTE ZA PREDSTOJEĆI PERIOD, U VEZI SA ŽRTVAMA KOJE SE OČEKUJU OD MAĐARSKE U INTERESU PODRŠKE UKRAJINI!

Premijer Mađarske Viktor Orban i predsednica Evropske Komisije Ursula fon Lajen

                          Ukrajini, podvlače u Mađarskoj, mora biti jasno da će joj i te kako biti POTREBAN VELIKI BROJ EVROPSKIH POLITIČKIH ODLUKA KOJE SE NE MOGU DONETI – BEZ UČEŠĆA MAĐARSKE! Takođe ističu, da Kijev što više bude uskraćivao prava etničkim Mađarima u toj državi i što više bude ODUGOVLAČIO DA POPRAVI POLOŽAJ NJIHOVE NACIONALNE ZAJEDNICE – TO ĆE VIŠE OTEŽAVATI STANJE BUDIMPEŠTE DA DONOSI ODLUKE O POMOĆI UKRAJINI!

Pogled na parlament u Budimpešti iz helikoptera

                            Uz još jedno podsećanje. Vlada Mađarske i organizacje mađarske manjine u Zakarpatju, u Ukrajini, već godinama pozivaju Kijev da donese zakon koji garantuje zaštitu manjina u Ukrajini. Posebne zamerke Budimpešta upućuje na član koji reguliše upotrebu manjinskih jezika u Zakonu o obrazovanju iz 2017. i na zakon iz 2019. kojim se proklamuje UVOĐENJE JEDINO UKRAJINSKOG JEZIKA KAO DRŽAVNOG! Ukrajinski Zakon o jeziku postavio je drastična ograničenja na upotrebu jezika koje koriste manjine na svim javnim mestima (osim u privatnom životu što Mađarima i drugim nacionalnim zajednicama znatno otežava ispoljavanje i negovanje svog nacionalnog identiteta).

                                U svetlu rusko-ukrajinskog rata, međutim, pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji ponovo je postalo – centralno pitanje. UVOĐENJE NOVOG ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU, KOJIM SE DOZVOLJAVA DA UKRAJINCI IMAJU DVOJNA DRŽAVLJANSTVA, BILO JE PREDUSLOV  ZA DALJE – PREGOVORE! Ukrajini je nedavno odobrena znatna finansijska pomoć EU, tek nakon što je, posle dugih pregovora – Mađarska pristala na to. ZAUZVRAT, EVROPSKA UNIJA JE PRISTALA DA SMANJI IZNOS ZAMRZNUTIH SREDSTAVA KOJA DUGUJE MAĐARSKOJ SA 7,5 MILIJARDI EVRA NA 6,3 MILIJARDE. OSIM TOGA, BUDIMPEŠTI JE ODOBRENO i 5,8 MILIJARDI EVRA U CILJU PRIVREDNOG OPORAVKA OD PANDEMIJE KOVIDA 19!

                             Ipak, u ovoj „borbi“  Mađarske za podršku svojoj manjini u Ukrajini, ostao joj je još jedan vrlo moćan adut! BUDIMPEŠTA, NAIME, VEĆ ŠESTU GODINU ZAREDOM BLOKIRA SVE SASTANKE KOMISIJE NATO-UKRAJINA IZNAD NIVOA AMBASADORA! TO ZNAČI DA MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA JOŠ NE MOGU ZVANIČNO DA SE SASTANU POD OKRILJEM KOMISIJE, A DA BI PREVAZIŠAO TE FORMALNE USLOVE GENERALNI SEKRETAR NATO-a  JENS STOLTENBERG UVEK MORA DA ORGANIZUJE ODVOJENI SASTANAK MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA NATO-a i UKRAJINE. TEK KADA MAĐARSKA POVUČE SVOJ VETO, UKRAJINA ĆE MOĆI DA PRISUSTVUJE MINISTARSKIM SASTANCIMA i U OKVIRU KOMISIJE! A VETO BUDIMPŠTE UPRAVO JE ZBOG ZAKONA O OBRAZOVANJU, KOJIM JE 2017. GODINE ODUZETO PRAVO NACIONALNIM  MANJINAMA U UKRAJINI DA SE ŠKOLUJU NA MATERNJEM JEZ