PREMINUO POZNATI SRPSKI PESNIK DJURO MILEKIĆ

In memoriam

PREMINUO POZNATI SRPSKI PESNIK DJURO MILEKIĆ, NOSILAC “ZLATNOG PERA ŠTAJERSKE”

Đuro Milekić ( levo) i Božidar Drinić, pisac ovih redova.

U 87. godini, posle duge i teške bolesti u Kovid bolnici u Kruševcu, u subotu 28. januara preminuo je poznati srpski pesnik Djuro Milekić, član Komisije i Žirija za dodelu prestižne nagrade „Zlatno pero Štajerske“,naše Asocijacije „Štajerske novice“ koje dodeljujemo zaslužnim organizacijama i pojedincima iz oblasti kulture i obrazovanja.

Milekic je bio dugogodišnji član Udruženja književnika Srbije, redovni član Matice Srpske iz Novog Sada, Matice Rusinske, Matice Slovaka u vojvodjanskoj opštini Kula, predsednik književnog kluba Kulturno istorijskog centra “Srpska kruna” iz Kragujevca, Svetske asocijacije Roma Ujedinjenih nacija, Društva geografa Srbije. Uvaženik je pesničkog Majstorskog pera i dobitnik Povelja beogradskih književnih društava “Branko Ćopić” i “Ivo Andrić”, dobitnik Zlatnog pera Štajerske, prestižne nagrade Grada Arandjelovca za životno delo, Povelje Veća sindikata Srbije. Zastupljen je u knjiženoj Ekcikslopediji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, počasni član Slovenačko srpskog kulturno humanitarnog društva “Sretenje”.

Odlikovan je ukazom Кulturno istorijskog centra Кragujevca zvanjem Srpskog viteza. Nosilac je Zlatne značke “Srpske Кrune”, Ordena Đurđevdanskog krsta prvog reda, Majstorskog pisma, Medalje mira vojske Ujedinjenih nacija.

MIlekić, rođen selu Kukulje u opštini Srbac u Republici Srpskoj, rano se pojavio u književnom svetu. Objavio je ukupno 38 naslova knjiga a tekstove je štampao u brojnim književnim časopisima, novinama, revijama zbornicima, antologijama, zajedničkim književnim izdanjima. Poslednje četiri decenije stvarao je I živeo u opštini Arandjelovac u srcu Šumadije.  

“Štajerske novice” su književniku Djuru Milekiću povodom izlaska iz štampe njegovih sabranih dela nedavno organizovale niz književnih promocija širom gradova Srbije, Republike Srpske i u Slovačkoj. Naime “Štajerske novice” bile su most saradnje i značajan činilac širenja kulture naroda i narodnosti koji žive jedinstveno, jedni sa drugima, na naznačenim prostorima.

Sahrana Djura Milekića obavljena je u ponedeljak 30 januara na gradskom groblju u Arandjelovcu.   

.