Partnerstvo urbanog i ruralnog u Srbiji i Indiji

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU

 „Principijelna i snažna podrška koju nam pruža u međunarodnim odnosima prijatelјska Indija je i osnov za rešavanje praktičnih pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj – za odnos urbanog i ruralnog. Iskustva pete vodeće ekonomije u svetu, koja predstavlјa potkontinent sa prepoznatlјivim obeležjima urbanog i ruralnog u svim aspektima života i rada građana, biće nam dragocena“, izjavio je u Palati Srbije ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon sastanka sa sa Nјegovom Ekselencijom, ambasadorom Indije u Srbiji Sandživom Kohlijem, navodi se u saopštenju javnsotui Ministarstv aza brigu o selu Vlade Srbije.

Teme sastanka bile su regionalni i ruralni razvoj, kao i iskustva dveju zemalјa u programima za unapređenje uslova života i rada seoskog stanovništva. 

Foto: Milan Obradović

Nј.E. Sandživ Kohli zahvalio je ministru na gostoprimstvu istakavši da „prijatelјstvo naših dveju zemalјa seže daleko u istoriju, još iz vremena Pokreta nesvrstanih“. Kohli je izjavio da preko 50 posto ukupnog indijskog stanovništva živi u ruralnim predelima, što iznosi  skoro 700 miliona stanovnika, te da je za rešavanje svih infrastrukturnih, socio – ekonomskih, zdravstvenih i drugih problema bilo neophodno primeniti holistički pristup decentralizovanog planiranja, jer lјudi koji žive na određenom terenu najbolјe znaju načine za njihovo prevazilaženje. „Šeme delovanja koje smo primenili omogućavaju da svaki radno sposobni stanovnik u nekom selu bude zaposlen najmanje 100 dana godišnje“, pojasnio je Kohli.

Zadrugarstvo kao model organizovanja individualnih proizvođača pokazao se značajnim u iskustvima i Srbije i Indije. Ministar Krkobabić ukazao je na uspeh poznatog programa bespovratne pomoći zadrugama koji je vratio udruživanje u Srbiju, a ambasador Kohli je istakao da u Indiji posluje čak ukupno 770.000 zadruga, uklјučujući oko 70.000 zadružnih mlekara, a da i druge, najveće privredne grane Indije počivaju na zadrugama.

Sagovornici su istakli kao važnu temu i mobilnost seoskog stanovništva obezbeđivanjem adekvatnih vidova prevoza. Pre svega, državnom inicijativom, ali i javno-privatnim partnerstvom.

Tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima. Indijska strana prenela je da državna izdvajanja u Indiji za rešavanje stambenog pitanja idu na bankovni račun upravo žena, a ministar Krkobabić je istakao svoju inicijativu za uvođenje socijalne-garantovane penzije za sve stanovnike preko 65 godina koji nemaju penziju ni druga primanja, a kojih je najviše žena u selima, prema procenama čak 85 posto, a kojima je zaista neophodno obezbediti sopstveni vid prihoda.

Sastanku su prisustovali i drugi sekretar Ambasade Indije u Srbiji Radžeš Kumar Pipal, sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović i pomoćnik ministra Tijana Nešić, piše u saopštenju MBS.