U Kuli (Srbija) obeležen Dan nezavisnosti Crne Gore

POTOMCI  ISELJENIKA PREDAČKIM STAZAMA POŠTENJA I ČOJSTVA!

PIŠE: RADE BAKRAČEVIĆ

Akademik Vlastimir Vujić, urednik Štajerskih novica za Madjarsku i generalna konzulka Crne Gore u Srbiji – Nevenka Ćirović na proslavi u Kuli

              Promocijom dokumentarnog filma „Stazama predaka“ u Crnogorskom klubu „Biljarda“ u Kuli (Srbija) u kojoj živi veliki broj pripadnika crnogorske nacionalne zajednice obeležen je Dan nezavisnosti Crne Gore. Pre početka projekcije filma, prisutnima se obratio Slobodan Boban Balandžić, predsednik Udruženja Crnogoraca opštine Kula. Prvo je imenom, prezimenom i funkcijom pozdravio zvanice skupa – Damjana Miljanića (predsednika opštine Kula), Karolja Valku (zamenika predsednika opštine Kula), Nevenku Ćirović (generalnu konzulku Crne Gore u Srbiji), Bogoljuba Jegdića (konzula Crne Gore u Srbiji) i akademika Vlastimira Vujića (odbornika stranke Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Skupštini opštine Kula).

Sa projekcije filma Stazama predaka u Crnogorskom klubu Biljarda u Kuli (Srbija)

                 Generalna konzulka Crne Gore u Srbiji, Nevenka Ćirović, potom je pozdravila sve prisutne goste i istakla da je njeno veliko lično zadovoljstvo što u Kuli prisustvuje obeležavanju sedamnaestogodišnjice obnavljanja državne samostalnosti Crne Gore. Takodje, prenela je pozdrave pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljenicima Crne Gore, Arbena Jakupija, koji iz službenih razloga nije mogao da prisustvuje manifestaciji.

                   „Uz čestitku za praznik i govoru o 21. maju, mi ujedno moramo da razmišljamo i o 22. maju! Dakle, o onome šta će biti sutra. Jer, nije dovoljno samo obeležiti taj dan, nego je potrebno da znamo šta nam je činiti da bi svaki 21. maj izgledao sve bolji i bolji. Kada se kaže „stazama predaka“, mislim da svi dobro znate da nije dovoljno samo ići tim stazama, već je važno i pamtiti šta je sve na tim stazama ostalo, a ostalo je – poštenje, čojstvo i junaštvo našeg naroda u Crnoj Gori“ – podvukla je gospodja Nevenka Ćirović.

                    Podsetimo, Crna Gora je na referendumu 21. maja 2006. godine na koji je izašlo 86,5 odsto od ukupnog broja birača i pitanje – „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim medjunarodno – pravnim subjektivitetom“   – sa „DA“ odgovorilo je 55,5 odsto ili 230.661 gradjana Crne Gore, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo 185.002 ili 44,5 odsto gradjana (za uspeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača). Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192 članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Saveta Evrope.