V MARIBORU KONČAN FOLKART, MEDNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

MARIBOR: 1.7. 2023

Praznik svetovne tradicije v Mariboru

Mariborski mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkartje že več kot tri desetletja zapored prizorišče prikazovanja tradicijske umetnosti sveta. Je eden izmed najprepoznavnejših in najvidnejših evropskih ter svetovnih folklornih festivalov. Skozi leta je pridobil status enega izmed »velike peterice« v folklornem svetu. Je zdaleč največji tovrstni festival v Sloveniji in tudi edini v naši državi, ki je uradno prepoznan s strani svetovnega nevladnega združenja CIOFF® (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels), partnerja UNESCA.

Folkart je pisana paleta neštetih barv svetovne ljudske tradicije. Zaradi njega mesto Maribor ob začetku poletja že več kot tri desetletja v tednu druženja folklornih skupin postane svet v malem.

In še ena velika zgodba se je pričela ravno s Folkartom; je namreč predhodnik enega največjih evropskih multikulturnih festivalov na prostem, mednarodnega Festivala Lent.

In še ena velika zgodba se je pričela ravno s Folkartom, je namreč predhodnik enega največjih evropskih multikulturnih festivalov na prostem, mednarodnega Festivala Lent.

Prvi na svetu sploh – Folkart pod častnim pokroviteljstvom Unesca

Leta 2013 je Folkart kot prvi tradicijski festival na svetu sploh doživel posebno čast; generalna direktorica UNESCA gospa Irina Bokova je Folkartu dodelila izjemno priznanje, in sicer častno pokroviteljstvo UNESCA v luči 10. obletnice konvencije o nesnovni svetovni kulturni dediščini.

Od leta 2019 je Folkart pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Domača in mednarodna priznanja

Folkart je ob svoji 30. obletnici leta 2018 prejel Mestni pečat mesta Maribor.

V letu 2013 je producentka Folkata Alenka Klemenčič prejela visoko mednarodno priznanje za ustvarjanje programa Folkarta, in sicer Srebrno značko svetovne nevladne organizacije CIOFF®.

Kulture z vsega sveta na odru Folkarta 

Folkart  že več kot 31 let zapored gosti najboljše in najbolj znane folklorne skupine z vsega sveta, ki so obiskovalcem pričarale vpogled v svojo bogato in barvito zgodovino. V treh desetletjih so prišle z večine celin in držav sveta – preko oddaljene Mehike, Peruja, Čila, Argentine, Urugvaja, Paname, Kostarike, Brazilije ter ostalih južnoameriških držav, od mongolsko obarvane Burjatije, Republike Tuve, Kalmikije in Kabardino-Balkarije, od nam bližnjih vseh držav bivše skupne domovine in celotne Evrope, do vročih afriških biserov Burundija, Kenije in Benina, preko Indije, Indonezije, Singapurja ter eksotičnih Filipinov, do izjemnih novozelandskih Maorov ter biserov Polinezije, kot so Cookovi otoki, otoki Fidži in otok Guam, iz Japonske, ZDA in Havajev ter prostrane Rusije, Ukrajine, Gruzije, Armenija, Osetije ter Kazahstana. Iz vseh ted oddaljenih kotičkov sveta so folklorne skupine v Maribor in ostale slovenske kraje prinesle pravo dragocenost – kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev tradicijske kulture.

Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart je mozaik žlahtnih delčkov svetovne nesnovne kulturne dedičine, z dragocenim poslanstvom ohranjanja identitete narodov sveta. Je ognjemet barv, različnosti, drugačnosti in predvsem močna vez med njimi.

V organizaciji Narodnega doma Maribor in ob pomoči članov Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora je Folkart pravi glasnik prijateljstva in vezi med narodi vsega sveta.