OFEM MARIBOR 2023 URADNO ZAKLJUČEN

V Mariboru ugasnil ogenj miru, OFEM Maribor 2023 uradno zaključen

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

Maribor, 29. julij 2023 – S slavnostno zaključno slovesnostjo se je končal Olimpijski festival evropske mladine 2023 v Mariboru. 2419 reprezentantov iz 48 držav se je še zadnjič zbralo na Trgu svobode, kjer so organizatorji pripravili sprejem za mlade športnike in njihove ekipe.

Zaključna prireditev je predstavljala sklenitev Festivala, ki se je v Mariboru odvijal vse od 23. julija 2023 dalje. Številna odličja, osebni rekordi, nove izkušnje in kar je najbolj pomembno – neprecenljiva prijateljstva. Vse to bodo mladi športniki odnesli nazaj, v svojo domovino. 

Še zadnjič se je zavrtela himna OFEM-a, ki jo je zapel ambasador Kori, Slovenska vojska pa je s spustom slovenske zastave tudi uradno naznanila zaključek. Sledila je parada zastav. Imena nosilcev najdete v prilogi.

Podeljena je bila tudi nagrada »fair play«, ki jo je komisija dodelila športniku judoistu Mateju Gvelesianiju iz Gruzije zaradi njegovega požrtvovalnega dejanja, ko je na podelitvi kolajn pomagal športniku Luki Katiću in ga odnesel na oder, saj je ta bil poškodovan. 

Po ogledu ključnih trenutkov letošnjega OFEM-a, je zbrane nagovoril tudi župan mestne občine Maribor, Saša Arsenovič: »Maribor je prav zaradi OFEM postal del velike olimpijske družine in s tem potrdil sloves Slovenije pri organizaciji velikih dogodkov. Po številu je festival primerljiv z zimsko olimpijado v Pekingu, kar dokazuje, da Maribor zna in zmore organizirati velike športne dogodke.

Sedmi, poslovilni dan OFEM-a v Mariboru bo ponovno namenjen mladim

Maribor, 29. julij 2023 – V Mariboru bo počasi ugasnil ogenj miru. Mladi športniki in športnice se danes podajajo v boj za še zadnja odličja, ki bodo podeljena v 6 športnih panogah. Na zaključni slovesnosti, ki je namenjena športnikom in prostovoljcem, bo za zabavo in dobro glasbo poskrbel DJ Maynamic. Popoldne bodo podelili tudi nagrado za »fair play«.

Danes se bodo tekmovalci pomerili v atletiki, športni gimnastiki, rokometu, judu, tenisu in odbojki. Prenos finala v rokometu, kjer se bosta pomerili reprezentanci Nemčije in Slovenije, bo na Glavnem trgu ob 14.00 in na EOC TV. V finalu rokometa za dekleta se bosta pomerili reprezentanci Francije in Romunije.

Pri športni gimnastiki bodo podeljene kolajne za fante in dekleta v 5 disciplinah, pri atletiki v 9 disciplinah, med tem ko se bodo pri judu za odličja potegovale mešane ekipe.

Pri tenisu bodo preskočili posamezno tekmo za tretje mesto pri fantih, saj je ta bila že predana in je bronasto kolajno osvojil Svit Suljič. Odvile se bodo še posamezne tekme za dekleta in fante ter dvoboji dvojic.

Pestro bo tudi v Draš centru, kjer so najboljše odbojkarske reprezentance s tekmami pričele že ob 8. uri zjutraj. Med dekleti sta v finalu reprezentanci Nemčije in Slovenije, med fanti pa Italijani in Francozi. Ob 17.30 se bodo podelila odličja dekletom, ob 17.45 pa fantom.

Zvečer ob 20.30 bo na Trgu svobode zaključna slovesnost, kjer bo vse zbrane zabaval DJ Maynamic. Prireditev organizatorji pripravljajo z mislijo na mlade športnike in športnice ter prostovoljce. Zadnje dejanje festivala bo predstavljal spust zastave Evropskih olimpijskih komitejev, ugasnil pa bo tudi ogenj miru, ki bo ponovno zagorel leta 2025.

Slednje pa ne bi bilo izvedljivo brez pomoči Olimpijskega komiteja Slovenije, Evropskega olimpijskega komiteja, ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Vlade Republike Slovenije, organizacijskega odbora OFEM, prostovoljcev in vseh, ki so pripomogli, da je Festival uspel. V rekordnem času smo vzpostavili potrebno infrastrukturo, ki bo po koncu festivala na voljo vsem. Doseženi so vsi cilji, ki smo si jih zastavili, in sicer pridobitev znanja, trenutni gospodarski učinki in seveda bodoči multiplikativni učinki.«

Za njim je na oder stopil tudi Spyros Capralos, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, ki je čestital mladim športnikom in dejal: »Čestitke vsem atletom, ki bodo Maribor zapustili kot dobitniki OFEM kolajn. Zagotovo boste vsi zapustili Slovenijo z lepimi spomini.

Spyros Capralos, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev

V preteklih šestih dneh so bili rekordi Festivala podrti več kot 20-krat, vaši nastopi pa so bili v živo predvajani z več kot milijon ogledi, kar je veliko več kot na kateri koli prejšnji izvedbi OFEM-a. V bazenu, na stezi in na drugih prizoriščih po mestu ste nas navduševali s svojimi odličnimi nastopi. Prihodnost evropskega športa je svetla.«

Zadnje dejanje letošnjega Olimpijskega festivala evropske mladine je predstavljal spust zastave Evropskih olimpijskih komitejev, ugasnil pa je tudi ogenj miru, ki bo ponovno zagorel leta 2025 v poletni izvedbi OFEM-a v Skopju, v Severni Makedoniji. 

Za zabavo in dobro glasbo je po slovesnosti poskrbel DJ Maynamic, bodoči olimpijci pa so še zadnjič imeli priložnost začutiti utrip mesta in proslaviti svoje dosežke s prijatelji.

Če  športu dodamo pridevnik olimpijski, se ta obogati še s plemenitostjo, brezpogojnim sodelovanjem in zdravo tekmovalnostjo. Tako se je zaključil tudi letošnji OFEM, ki je, upamo, športnikom postregel z dragocenimi izkušnjami, ki pomenijo korak bližje k uresničitvi njihovih olimpijskih sanj.

NOCGirl: Name of flag bearerGirl: Sport of flag bearerBoy: Name of flag bearerBoy: Sport of flag bearer
San Marino Ilaria CeccaroniswimmingMatias FranciniAthletics
ARMENIAANI GYOZALYANROAD CYCLINGMAMIKON KHACHATRYANARTISTIC GYMNASTICS
MontenegroAnabela MujoviAthleticsStefan KovinicJudo
Malta NonNonIssac Bonnici Non
AndorraAlba ViñalsAthleticsArnau SegarraSwimming
GeorgiaAna NizharadzeSwimmingMate GvelesianiJudo
SwitzerlandAnja GrossmannMountainbikeAkira EghaghaAthletics
LiechtensteinSienna ZOBELAthleticsManuel BICKERJudo
CYPRUSMARINA AZINOUJudo ANTRANIK SARKIS ASHDJIANAthletics 
FinlandPinja KärhäAthletics/Hammer throwAatu KangasniemiAthletics / Shot put and Hammer throw
GermanyLinda RothSwimmingBennet StrobelHandball
Republic of MoldovaIana SemichinaTenisAndrei PeaticovschiJudo
SPAINMARTA BEORLEGUI OSESJUDOFABIO MARCO FANTOVAATHLETICS
LuxembourgLena LallemangCyclingLenny FormanTennis
AustriaMagdalena RauterAthletics – Pole VaultThilo BehrmannTennis
Bosnia and HerzegovinaKatja VujičićArtistic gymnasticsBakir MusićAthletics
CroatiaMIA WILDAthleticsLUKA KATICJudo
EstoniaMiia OttAthletics 100m, 200mSavva NovikovAthletics 400m hurdles
IsraelAyala HarrisAthleticsYacov TerrellSkateboarding 
AZERBAIJANHajiyeva VusalaJudoHamidov SaidSwimming
KosovoEmine JenuziAthleticSalidin RamaTennis 
Denmark Anne Juul JensenDiscusVitus Silas Henriques-Nielsen SondrupSkateboard
ITALYErika Giorgia Anoeta SARACENIATHLETICSDaniele DEL SIGNORESWIMMING
SlovakiaKristína Lili KrižováJudoPeter ŠoltésMountain bike
PolandWiktoria GracjaszSwimming Karol KolodziejczykGymnastics 
FRANCELaura MONTAUBANAthleticsMax BERGUINSkateboard
SwedenEmmy HaellkvistSwimmingEmil JabiyevJudo
LithuaniaAureja BeniusyteAthleticsDanielius VasiliauskasAthletics
RomaniaTeodora Lavinia DAMIANHandballRobert Andrei BADEASwimming
PORTUGALMaria SilveiraJudoRafael MimosoSwimming
IrelandMaeve McGuinness GymnasticsConor Murphy Road Cycling and MTB
North MacedoniaNononono
SerbiaMina StankovicAthleticsJustin CvetkovSwimming
TürkiyeSinem OrucJudoIbrahim TatarogluJudo
AlbaniaOrkida GjokaArtistic Gymnastic Mikail PaliCycling 
IcelandVala Dis CiceroSwimmingDaniel Breki ElvarssonAthletics
MonacoEmma BottinAthleticsTéo BOTTINAthletics
NetherlandsMegan Arensgold medaillist timetrial cyclingTom Arendsbasketball 3×3
SloveniaNika MilošičVoleyballMai MargučHandball
BulgariaRadina Velichkova Athletics, long jumpYoan IvanovArtistic Gymnastics
LatviaOdeta PanasaTennisAleksis GailitisAthletics
NorwaySelma BrovoldJudoPhillip LieskeGymnastics
UkraineAnna Oliinyk-KorniikoJudoIvan RudyiGymnastics
CZEVanesa MasovaGymnastics ArtisticOndrej LoupalAthletics
BelgiumThiam NafyAthleticsIsayev AshkabJudo
Great BritainTheodora Taylor SwimmingJonas Rushworth Gymnastics 
HungaryBori RÓZSAHEGYIAthleticsZala Samu ZÁMBORIArtistic Gymnastics
Greece Rafailidou Maria Athletics Antonatos Dimitrios Athletics