MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Glavu dajem, Krajinu ne dajem!

Miholјski susreti Ministarstva za brigu o selu, koje su pokrenuli i utemelјili pesnik Ljubivoje Ršumović i ministar Milan Krkobabić ustoličili su, u selu Popučke,  novog srpskog harambašu. To je Zoka Harambaša, čije je pravo ime Zoran Božović, koji staje rame uz rame sa Zekom Harambašom, Stanojem Glavašem i samim Hajduk Velјkom!

Na Miholјskim susretima Valјevskih sela ove subote u Popučkama, svoju snagu i veštinu je dokazao na megdanu bacanjem kamena s ramena, nadvlačenjem konopca i klipka, obaranjem ruke i skokom u dalј.  „Za hajduka je najvažnije da je kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati, a meni je kao novom valјevskom i srpskom harambaši posebno draga ova titula jer je nisam zaslužio lako“, rekao je Zoka Harambaša i dodao „Takmičenje je bilo zanimlјivo i naporno. Najjača konkurencija bila je u nadvlačenju konopca, a najteža disciplina bacanje kamena s ramena, u kojoj sam imao oštru konkurenciju vrlo visokih i snažnih hajduka“.

C:\Users\Gulan\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail\WLMDSS.tmp\WLM2083.tmp\4.jpg

Foto MBS: Miholjski susreti u Valjevu

A, ko su bili ti čuveni srpski hajduci, uzori Zoke Harambaše?

Stanoje Glavaš, čije je pravo ime Stanoje Stamatović, bio je hajduk pre ustanka u Smederevskoj nahiji i jedan od mogućih kandidata za vođu Prvog srpskog ustanka. Upravo je na njegov predlog izabran Karađorđe Petrović. O njegovom junaštvu, opevanom u pesmama, uči se i danas, a dramu o njemu napisao je Đura Jakšić. Hajduk Velјko Petrović, rođen je kod Zaječara. Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku u četi sa Glavašem. Zapamćen je kao odlučan i izuzetno hrabar. Odlikovan je i  ruskom Velikom zlatnom medalјom za hrabrost. Krajinski vojvoda postao je godine 1811, kada je upućen u Negotin. Po rečima Vuka Stefanovića Karadžića Hajduk Velјko spada u red najvećih junaka i može se porediti sa Milošem Obilićem ili čak sa samim Ahilom. Ostao je upamćen po izjavi :„Glavu dajem, Krajinu ne dajem“.

Na Miholјskim susretima sela, manifestaciji koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine organizuje 95 opština i gradova Srbije, u Valјevu je osim izbora harambaše održan bogat sportski, kulturni i gastronomski program. Oko 1.000 posetilaca je uživalo u sunčanom danu u Popučkama, uz nastupe kulturno – umetničkih društava,  dečiji maksenbal, mađioničarsku predstavu, kao i takmičenja u malom fudbalu, gastro festu i kafanskim igrama.

„Podelјene su medalјe u takmičenjima u šahu, tabliću, pikadu, dominama, kao i u turniru u fudbalu gde se nadmetalo sedam ekipa“ kažu organizatori programa u Valјevu. „Svoj deci koja su uestvovala u smotri kulturno – umetničkih društava dodelјene su medalјe, kao i mališanima koji su odneli pobedu za naj-kostim na maskenbalu. Čak 12 ekipa odmerilo je snage u pripremi gulaša, pasulјa, specijaliteta od mesa. Birao se i najmlađi kuvar i najlepša kuvarica.“

Prethodnih dana jula Miholјski susreti organizovani su i u selima Topole, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Dimitrovgrada, Aleksandrovca, a danas se program održava u Crnoj Travi. Time su završene su julske priredbe, a u avgustu svoje priprema 14 opština. Nјihov raspored i program nalazi se na sajtu Ministarstva za brigu o selu, uz poziv svim zainteresovanim građanima da ih posete, dožive nešto novo i drugačije i u tome uživaju., navodi  se u saopšenju Ministarstva za brigu o selu Vade Srbije.