AKTUELNO: Objavljen prvi broj časopisa Pametni regioni

Objavljen je prvi broj Magazina Pametni regioni, koga pripremaju Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Evropski pokret u Srbiji, posvećen je Klasteru 5: Resursi, kohezija i poljoprivreda. On je namenjen informisanju donosilaca odluka, stručne javnosti i građana o procesu pregovora sa Evropskom unijom kada je reč o regionalnom i ruralnom razvoju, regionalnoj politici EU, regionalnoj politici Srbije, kao o troškovima i dobitima od ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Svrha magazina je da podigne svest o potrebi podrške za pripremu strategija pametne specijalizacije u svim regionima Republike Srbije, baziranoj na najboljim praksama Evropske unije, kao i na osnovama Strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2027. godine.

Cilj magazina Pametni regioni je da doprinese stvaranju uslova za ravnomerni razvoj regiona u Srbiji, baziran na znanju. NKEU, kao i EPuS izdavanjem ovog magazina zagovaraju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji se zasniva na bliskoj saradnji državnih institucija, privrede, akademskih krugova i civilnog društva (četvorostruki heliks) u procesu kreiranja politika na regionalnom i lokalnom nivou.

Na primeru samog magazina pokazalo se koliko je ovakav koncept saradnje dragocen i delotvoran u podsticanju važnih društvenih procesa.

.

https://eukonvent.org/wp-content/uploads/2023/07/Casopis-Pametni-regioni-foto-724x1024.png

 

Objavljen vodič za pametnu specijalizaciju

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji predstavlja novi Vodič za pametnu specijalizaciju koji je nastao na osnovu podkasta Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji pod nazivom „Pametni regioni“.

U prvoj epizodi podkasta, koordinatorka radne grupe za poglavlje 22 – Valentina Ivanić iz Evropskog pokreta u Srbiji i profesor Slavo Radošević sa Londonskog univerzitetskog koledža razgovarali su o pametnoj specijalizaciji. U vodiču ćete pronaći preporuke za organizovanje procesa preduzetničkog otkrivanja i pripremu strategije pametne specijalizacije na nivou regiona. Održan je i sastank Radne grue NKEU za poglavlja 11, 12 i 13.

U podkastu prpovogbroja časopisa mogu se pronaći odgovori na neka od sledećih pitanja:

  • Kako pametna specijalizacija može doprineti smanjenju regionalnih razlika u zemljama Zapadnog Balkana, posebno Srbiji?
  • Može li se pametna specijalizacija posmatrati kao strategija koja rešava problem „inovacionog i inovacionog paradoksa“ nedovoljno razvijenih regiona?
  • Kako promeniti linerani sistem inoviranja u Srbiji?
  • Zašto Evropljani nisu šumepterijanci, iako je Šumpeter Evropljanin?
  • Kakva je uloga civilnog društva u procesima pametne specijalizacije i kreiranju politika regionalnog razvoja?

                                                                             B.Gulan