AMBASADOR JAPANA U PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE: Ambijent za umrežavanje dve privrede

Ambasador Japana u Republici Srbiji Nј.E. Imamura Akira posetio je sa predstavnicima Japansko poslovne alijanse u Srbiji i njihovim članicama- predstavnicima 20 kompanija Privrednu komoru Vojvodine.

Predsednik Privredne komore Vojvodine   Boško Vučurević  istakao je da  Srbija i Japan ostvaruju značajne rezultate u privredi, i značajno je istaći da japanske kompanije sve više prepoznaju prednosti poslovanja njihovih kompanija u našoj zemlјi. S tim u vezi, Privredna komora Vojvodine spremna je da kroz saradnju sa Ambasadom Japana u Srbiji i u okviru događaja da nastavi da pruža informacije od privrednog značaja, povezuje kompanije i na taj način doprinese razvoju ekonomije obe države.

Ukupna spolјnotrgovinska robna razmena između Republike Srbije i Japana u periodu januar – avgust 2023. ostvarena je u vrednosti od preko 205 miliona evra, što je za 16  odsto više od razmene ostvarene u istom periodu prethodne godine.

Foto: PKV – Japan u Vojvodini

 Vrednost stranih direktnih investicija iz Japana u AP Vojvodinu, zaklјučno sa  septembrom 2023. godinom, iznosi preko 272 miliona evra. Najveća među investicijama je JT INTERNATIONAL AD SENTA, iz oblasti agrobiznisa (proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda).

U razgvorima su učestvovali predstavnici preko 70 kompanija – Japanskih koje posluju u republici Srbiji kao i naših koje imaju interesa za buduću saradnju, i to je naš cilј kao Komor , da stvorimo na ovakvom događaju ambijent koji umrežava predstavnike privrede.

Ambasador  Japana Nј.E. Imamura Akira istakao je da mu je drago što Privredna komora Vojvodine drugu godinu zaredom okuplјa japanske privrednike u Novom Sadu. Vojvodina je motor razvoja Srbije zahvalјujući blizini EU, veoma obrazovanim kadrovima na Vašem Univerzitetu  i Privredna komora Vojvodine tu ima veoma važnu ulogu. Napredak u našim odnosima ne bi bio moguć bez podrške Vašeg predsednika, premijerke i Pokrajinske vlade.

Goran Pekez, kao predstavnik Japanske biznis alijanse ukazao je na činjenicu da je skup u Privrednoj komori Vojvodine pravi način da se privrednici povežu.

Na skupu je bilo prisutno preko 70 privrednika- predstavnika  domaćih kompanija, kao i japanskih koje posluju u Republici Srbiji. (B.G.)