Danes se s šolskimi projekciji začenja 13. festival Enimation

13. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma se danes in jutri začenja v družbi več sto otrok: s projekcijami za šolske skupine na mariborskih šolah, v Narodnem domu in Vetrinjskem dvoru. Program odprt za javnost, ki bo potekal do sobote v Vetrinjskem dvoru, odpiramo v četrtek, 9. novembra s tematskim sklopom Človekove pravice in otvoritvijo razstave Legenda o Zlatorogu v družbi avtorjev Lee Vučko in Damirja Grbanovića.

Več sto otrok iz različnih mariborskih osnovnih šol bo danes in jutri v okviru šolskih projekcij 13. festivala Enimation in Kulturnega dnevnika Narodnega doma Maribor dobilo vpogled v 89 kratkih filmov z vsega sveta, ki jih je selekcijska ekipa izbrala v letošnji tekmovalni program festivala. Ta je razdeljen v tri starostne kategorije MINI (do 10. leta), MIDI (od 11. do 14. leta) in MAXI (do 18. leta), ki so razdeljene na mednarodni ter slovenski izbor. Za nagrado Mali slon se bodo filmi potegovali tudi v okviru posebnih tematskih sklopov na temo človekovih pravic – program je razdeljen v projekciji za otroke in mlade. Slednji bo za javnost na ogled v četrtek ob 16. in 17. uri, projekcijama pa bo sledila otvoritev razstave Legenda o Zlatorogu v družbi avtorjev Lee Vučko in Damirja Grbanovića. Tekmovalni program si lahko brezplačno ogledate v Vetrinjskem dvoru v petek od 16. ure, ki bo s sklopoma MAXI, projekcijo filmov z delavnic za mlade Film Smoothie Filmskega društva Film Factory in večernim koncertom mladih glasbenikov Sokijeve bobnarske posvečen mladim. In na isti lokaciji v soboto, ki bo v znamenju filmske ustvarjalnosti otrok, saj bodo od 13. ure naprej na sporedu brezplačne projekcije sklopov MINI in MIDI ter filmov, nastalih v okviru šole animiranega filma Enimation. Zaključek festivala s podelitvijo nagrad in projekcijo zmagovalnih filmov bo v soboto ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru. Dobitnike nagrad bo izbirala žirija v sestavi Lea Vučko, Damir Grbanović in Domen Rupnik.

Festival z leti dobiva vedno bolj mednarodno noto in prepoznavnost. Kot je poudarila programska vodja Hana Repše, »je Enimation verjetno bolj prepoznan v svetu kot lokalno. S tem, ko smo vključeni v mrežo Youth Cinema Network, ki povezuje več kot 30 festivalov, organizacij in freelancerjev, ki se ukvarjajo s filmsko in medijsko vzgojo ter spodbujajo mlade k ustvarjanju filmov, smo vsekakor močno vpeti v mednarodno dogajanje na tem področju. Filmsko produkcijo, nastalo v šoli animiranega filma Enimation school predstavljamo po vsem svetu. Ravno prejšnji konec tedna je dijakinja Iza Zorko obiskala festival Koolifilm v Talinu (Estonija), kjer je s filmom Saint prišla v ožji izbor 6 najboljših filmov; kratek animirani film Faluteki, ki so ga pri nas ustvarili 4 dijaki hrvaških oblikovnih šol na dijaški praksi, pa je prejel eno izmed nagrad festivala.« Oba omenjena filma si boste lahko ogledali tudi v tekmovalnem programu festivala Enimation.

V sklopu mednarodnega sodelovanja se bo sodelavka festivala Ajda Varl konec novembra udeležila festivala Novemberfestivalen na Švedskem. Varl je za festival Enimation z mariborsko mladino letos izbirala filme za tematska sklopa Človekove pravice, ki bosta na sporedu festivala pojutrišnjem. »Septembra so se izvajale ustvarjalne delavnice v sodelovanju z MKC Maribor, Društvom za razvoj filmske kulture, Zavodom MARS Maribor, KI-delavničnim studiom in Kulturnim inkubatorjem. Tam smo skozi delavnico ´mladi selektorji za mlado filmsko publiko´ pogledali številne prispele filme mladih ustvarjalec iz celega sveta. Skozi pogovore smo sestavili selekcijo dveh kategorij: prva je primerna za mlajše gledalce in predstavlja filme mlajših ustvarjalcev, ki se med drugim ukvarjajo s temami, kot je ´pravica do sladice´; druga pa je primerna za mladino, saj predstavlja filme mladih, ki so se veliko ukvarjali predvsem z globalnim segrevanjem in ozaveščanjem o pomembnosti varovanja okolja.«

PROGRAM FESTIVALA:

7.–17. 11. 2023 

Projekcije in delavnice za šolske skupine, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, po šolah

9. 11. 2023
16.00 Tematski tekmovalni program, Človekove pravice, za otroke, 19’26’’, Vetrinjski dvor
17.00 Tematski tekmovalni program, človekove pravice, za mlade, 31’52’’, Vetrinjski dvor

18.00 Otvoritev razstave Legenda o Zlatorogu in 13. festivala ENIMATION, Vetrinjski dvor

10. 11. 2023
16.00 MAXI filmarji, slovenski tekmovalni program, 15’, Vetrinjski dvor

16.30 MAXI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 62’, Vetrinjski dvor

18.00 Film Smoothie, filmsko leto 2023, projekcija filmov z delavnic, 42’, Vetrinjski dvor

19.30 Koncert mladih glasbenikov Sokijeve bobnarske šole, Vetrinjski dvor

11. 11. 2023
13.00 MINI in MIDI filmarji, slovenski tekmovalni program, 45’, Vetrinjski dvor

14.00 MINI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 38’, Vetrinjski dvor

15.00 MIDI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 45’, Vetrinjski dvor

17.00 Enimation school, produkcija šole animiranega filma ENIMATION, 25’, Vetrinjski dvor

18.00 Zaključek festivala z razglasitvijo zmagovalcev, Vetrinjski dvor

12. 11. 2023

Predvajanje na spletu za mednarodno javnost, na facebook strani festivala: https://www.facebook.com/enimation.eu 

Festival ENIMATION organizira Društvo za razvoj filmske kulture v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Festival nastaja s finančno podporo Mestne občine Maribor, Narodnega doma Maribor in Vetrinjskega dvora, JSKD in MKC Maribor. Partnerji festivala so Mednarodna mreža Youth Cinema Network, Mobilni Udarnik, Sokijeva bobnarska šola in Filozofska fakulteta UM, Oddelek za prevodoslovje. 

Več o festivalu na spletni strani: https://www.enimation.si/