Brojne političke nesuglasice razlog su nepopuštanja premijera Mađarske

       Ekskluzivno iz Budimpešte za Štajerske novice piše Akademik  Vlastimir  Vujić

O ULASKU  STOKHOLMA  U  VOJNI  SAVEZ  ODLUČUJE – BUDIMPEŠTA!

                   Dve vlade, Mađarske i Švedske, suštinski se razlikuju ne samo po pitanju odgovora na rat u Ukrajini, već i po stavovima o pravima LGBT populacije i migracija.

                   Posle nedavne odluke parlamenta Turske da odblokira Švedskoj  put ka NATO-u, MAĐARSKA  JE  OSTALA JEDINA  ČLANICA  ALIJANSE  KOJA  JOŠ  NIJE  PRIHVATILA KANDIDATURU  STOKHOLMA?… Premijer Viktor Orban uputio je ovih dana poziv svom kolegi Ulfu Kristersonu  da dođe u Budimpeštu  zbog razgovora o ovom pitanju. Kristerson je, međutim,  poslao ponudu  Orbanu da se sa njim sastane – ne u mađarskoj  prestonici – već u Briselu?

                    I onda, po inerciji hijerarhijskog  uticaja u posredovanje su se počeli uključivati – mnogi!?  Prvi je to uradio, generalni sekretar NATO-a, Jene Stoltenberg, a svoju (predugo?) „zapostavljenu“  telefonsku  liniju sa mađarskim premijerom  Viktorom Orbanom (DA BI LOBIRALI ZA PRIJEM ŠVEDSKE U NATO!) ponovo su aktivirali – VEROVALI ILI NE (sic!) – BRITANSKI KONZERAVATIVCI?!… Britanska vlada jedna je od najglasnijih pristalica naoružavanja Ukrajine i širenja odbrambenog  saveza zbog „ruske pretnje“, pa nije iznenađujuće  što je bivši premijer i nedavno imenovani ministar  spoljnih  poslova  Dejvid Kameron – stupio u kontakt  sa mađarskim premijerom po tom pitanju.

                        Poziv iz Londona stigao je istog dana kada je mađarski premijer najavio da je pozvao svog švedskog kolegu Kristersona u zvaničnu posetu Mađarskoj!… Dve vlade se suštinski  razlikuju, ne samo po pitanju odgovora na rat u Ukrajini, već i po svojim stavovima – o pravima LGBT populacije i migranata!?

                        Bez obzira što je protokol Turske o pristupanju Švedske Alijansi trajao punih godinu i po dana, opstrukcije od strane Mađarske sasvim su drugog karaktera! VLADA U BUDIMPEŠTI OKLEVALA JE U POGLEDU PRISTUPANJA DVE NORDIJSKE DRŽAVE  (Finske i Švedske) NATO-u ZBOG BROJNIH POLITIČKIH  NESUGLASICA (vidljivih uglavnom na forumima EU!).

                        I Helsinki  i Stokholm (pored još nekoliko država), pridružile su se pravnom sporu protiv mađarskog zakona o zaštiti dece, označavajući ga kao ugrožavanje LGBT populacije. Zanimljivo je da se FINSKA UKLJUČILA U PODRŠKU EVROPSKOJ TUŽBI  SAMO DAN NAKON ŠTO JE PARLAMENT U BUDIMPEŠTI PRISTAO NA ČLANSTVO  TE DRŽAVE U NATO-u?… OTUDA I SKEPTICIZAM VEĆEG  DELA  MAĐARSKIH  PARLAMENTARACA  U POGLEDU  ODOBRAVANJA  „ZELENOG  SVETLA“  ZA  ŠVEDSKU!

                         Nedavno je državna televizija  Švedske  snimila specijalni  video materijal sa ciljem da bude prikazan u školama, u kome se Mađarska prikazuje kao autoritarna država koja krši ljudska prava. Video sa sadržajem koji (kako je ocenjeno u Budimpešti) „sadrži  uvredljive  i  obmanjujuće  optužbe  na račun  Mađarske“ upravo je odobren za prikazivanje tamošnjim učenicima?

                          I Šef poslaničke grupe Fidesa (Mate Kočiš)  tim povodom Stokholmu je direktno postavio pitanje: DA LI JE NORMALNO DA ŠVEĐANI VERUJU DA ĆE MAĐARSKI PARLAMENT POSLE OVAKVIH  AKCIJA PODRŽATI ULAZAK ŠVEDSKE U NATO“?… Kočiš je istakao da (lično) ne misli da bi razuman čovek  tako nešto uradio i dodao da iz Stokholma  čeka objašnjenje, jer je potrebno da se to pitanje razjasni“? „Očekivano“ razjašnjenje u Budimpeštu do sada – nije stiglo?

                                                     Za  „Štajerske  novice“

                                                       iz Budimpešte piše:

                                                 Akademik  Vlastimir  Vujić