KIJEVU FINANSIJSKA POMOĆ, STOKHOLM BEZ RATIFIKACIJE ZA ALIJANSU!

Za Štajerske novice –  Vlastimir Vujić.

Dve odluke Budimpešte (1. i 5. februara) pomerile tektoniku evropske diplomatije

KIJEVU  FINANSIJSKA POMOĆ, STOKHOLM BEZ  RATIFIKACIJE ZA  ALIJANSU!

Akademik Vlastimir Vujić

               Odlukom Viktora Orbana na briselskom vanrednom samitu 1. februara DA MAĐARSKA ODUSTANE OD KLJUČNOG ZAHTEVA  O GODIŠNJOJ REVIZIJI UKRAJINSKOG KORIŠĆENJA NOVCA IZ TOG PAKETA i OD PRAVA NA VETO OKO DALJEG SLANJA PARA AKO TROŠENJE NE DELUJE DOMAĆINSKI – definitivno je (uz pet ustupaka Budimpešti!) „upaljeno „zeleno svetlo“ o finansijskoj pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra!

Fidesovi poslanici nisu došli na vanrednu sednicu mađarskog parlamenta

                Evropska unija će (IZ SVOG BUDŽETA) u naredne četiri godine proslediti Kijevu POMENUTI NOVAC! Istovremeno, BRISEL  JE PRIHVATIO (i) PET ZAHTEVA BUDIMPEŠTE! Prvi je – DA SE JEDNOM GODIŠNJE VODI DEBATA O IMPLEMENTACIJI TOG PAKETA (ali bez prava na veto diskutanata?). Isto tako, Evropska komisija će biti u obavezi da PODNESE IZVEŠTAJ O IMPLEMENTACIJI  PAKETA OD 50 MILIJARDI EVRA. Na insistiranje Mađarske (u njenom trećem zahtevu) „PAKET“  ĆE BITI  PREDMET  REVIZIJE  POSLE  DVE  GODINE, ali samo – „AKO BUDE NEOPHODNO“. Četvrti zahtev VIKTORA ORBANA obuhvata klauzulu povezanu s Evropskom unijom (dogovorom iz 2020. godine) kojom se podseća da će „UNIJA SVE SVOJE ČLANICE  TRETIRATI  JEDNAKO  KADA  ODLUČUJE  DA LI ĆE USKRATITI SREDSTVA IZ FONDOVA EU“! Peti zahtev mogao bi biti i prvi. Naime, Orban je u njemu USPEŠNO SPREČIO PREUSMERAVANJE MAĐARSKOG NOVCA IZ FONDOVA EU U UKRAJINU! Novac namenjen Mađarskoj DIREKTNO ĆE SE IZ BRISELA  UPLAĆIVATI  BUDIMPEŠTI! Mađarska od tih  para u Ukrajinu neće prosleđivati oružje, ali će (delom) od njih doprineti  civilnom finansiranju obnove te zemlje. Uz to, stalno će INSISTIRATI DA ŠTO PRE POČNU MIROVNI PREGOVORI IZMEĐU UKRAJINE i RUSIJE.

                    Za razliku od vanrednog briselskog samita lidera EU, prvog dana februara, KOJI JE BIO USPEŠAN, JER JE POSTIGNUT DOGOVOR, četiri dana kasnije vanredna sednica parlamenta Mađarske na Košutovom  trgu bila je BEZ KVORUMA. Neuspešna dakle!? Sazvana je na inicijativu kompletne mađarske opozicije (i uz prisustvo ambasadora SAD, Norveške, Danske, Slovačke i Poljske!) zbog jednog jedinog cilja – RATIFIKACIJE  ŠVEDSKE  ZA  ULAZAK U NATO (Mađarska od unijskih država jedina nije u nacionalnom parlamentu verifikovala njeno priključenje ovom vojnom savezu, a to moraju da urade sve članice EU). Vanrednu sednicu u Budimpešti bojkotovali su niko drugi, nego desni konzervativci vladajućeg Fidesa (čiji je predsednik od osnivanja, pune 33 godine, niko drugi do Viktor Orban!?). Izostali su svi poslanici (dvotrećinski!) vladajućih (u kontinuitetu 14 godina?) Fidesovih „narandžastih“ i – VANREDNA SEDNICA NIJE IMALA LEGITIMITET! Održan je (neformalni) skup na kojem je opozicija žestoko napala („prepunog sujete“, kako su podvukli?) premijera Orbana, uz zaključak da je u ovoj situaciji jedini pobednik – Rusija i Vladimir Putin? Orban je odoleo i „savetu“ iz Vašingtona da su vreme i strpljenje SAD na izmaku, da bi ulazak Stokholma u NATO značio snažnu bezbednosnu garanciju i za Mađarsku, a i članovi američkog Kongresa pozvali su Orbana „da ne rizikuje da nepovretno naruši odnose sa Vašingtonom i Severnoatlantskim savezom?!…

                           Umesto mađarskog premijera, saopštenjem za javnost oglasio se šef poslaničke grupe Fidesa (lider frakcije) u nacionalnom parlamentu Mate Kočiš, istakavši  „DA RATIFIKACIJA  ŠVEDSKE ZA ULASKOM U VOJNI SAVEZ ALIJANSE MOŽE DA SE DESI NA SAMOM POČETKU PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA PARLAMENTA (U MARTU). PRETHODNO, ZA DONOŠENJEM TAKVE ODLUKE POTREBAN JE SUSRET DVA PREMIJERA, MAĐARSKE i ŠVEDSKE U – BUDIMPEŠTI! AKO JE (ZAISTA) ŠVEĐANIMA PRIDRUŽIVANJE NATO-u VAŽNO, ONI ĆE DOĆI U MAĐARSKU, KAO ŠTO SU PRE TOGA (ISTIM POVODOM) OTIŠLI i U – TURSKU!? TO JE USLOV MAĐARSKE! – rekao je Mate Kočiš.

                               Na ovaj komentar iz Budimpešte, vlada Švedske  odmah je reagovala službenim saopštenjem. U njemu je šef  Švedske diplomatije podvukao da ne vidi smisao takvog sastanka? Zašto? Pa iz jednostavnog političkog pragmatizma, kako je pojasnio ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem MAĐARSKA, ZA RAZLIKU OD TURSKE – NIJE POSTAVLJALA POSEBNE USLOVE ZA PRISTUPANJE  ŠVEDSKE ALIJANSI!

             Za  „Štajerske novice“ Akademik Vlastimir Vujić