Veliki politički potres u Mađarskoj

OSTAVKE  PREDSEDNICE  DRŽAVE  I  MINISTARKE  PRAVDE!?

Akademik Vlastimir Vujić

          Iz Budimpešte ekskluzivno za Štajerske novice piše akademik Vlastimir Vujić

KATALIN NOVAK, predsednica Madžarske. Foto: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

     U Budimpešti su 10. februara 2024. dve najbliže partijske saradnice premijera Viktora Orbana, članice Fidesa i – dve žene na najodgovornijim državnim funkcijama – Katalin Novak i Judit Varga – podnele neopozive ostavke. Prva na mestu predsednice Madjarske, jer je pomilovala čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koji je počinio seksualni napasnik u Domu za decu, a druga – zbog validnosti pojedinačnih odluka predsednice o pomilovanju koji je prethodno potpisala kao ministarka pravde!

Nakon predsednice zemlje ostavku dala i ministarka pravde Madjarske Judit Varga

                   Iako je bilo vrlo dobro poznato da je predsednica Mađarske Katalin Novak uoči posete pape Franje njenoj zemlji (u aprilu 2023. godine) pomilovala 20-tak ljudi, tek NEDAVNO JE OTKRIVENO DA JE JEDAN OD NJIH KOJI JE IMAO KORISTI OD OVE MERE BIO ZAMENIK DIREKTORA JEDNOG DEČIJEG DOMA – OSUĐENOG ZBOG PRIKRIVANJA SEKSUALNOG PRESTUPNIKA – KOJI JE U TOJ USTANOVI NAPASTVOVAO DECU!?

Predsednica Novak podnela je ostavku tokom obraćanja u prenosu uživo na televiziji

                      „Moć pomilovanja je možda osetljivije pitanje nego bilo koje drugo… Prošlog aprila odlučila sam da pomilujem tu osobu, verujući da nije zlostavljala decu. POGREŠILA SAM, JER SU POMILOVANJE i NEDOSTATAK RAZLOGA IZAZVALI SUMNJU U DRŽAVNU NULTU TOLERANCIJU PREMA PEDOFILIJI“ – istakla je (sada već bivša predsednica države) KATALIN NOVAK i dodala da nema sumnje DA NIKADA NE BI POMILOVALA NEKOGA ZA KOGA VERUJE DA JE FIZIČKI ILI MENTALNO ZLOSTAVLJAO DECU.

Protest u Budimpesti protiv pomilovanja pedofila koji je odobrila predsednica Madjarske Katalin Novak

                         Mađarske opozicione stranke od prvog dana februara pozivale su građane na proteste (tri su i održana, poslednji upravo na dan ostavki 10. februara) pozivajući na bezuslovnu smenu predsednice države Katalin Novak, kao i Judit Varge (sada takodje bivše) ministarke pravde koja je potpisala pomilovanje i KOJA JE TREBALO DA PREDVODI LISTU ORBANOVE VLADAJUĆE (DESNO-KOZERVATIVNE) STRANKE FIDES  NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT OVE GODINE?!

                          „Nastavila sam više od dve i po decenije staru praksuministra pravde u priznavanju odluke predsednika o pomilovanju. Posle ovoga, povlačim se iz društvenog života, odričem se mandata kao poslanik i nosilac liste za EP. Mađarska može nastaviti da računa na mene u čuvanju naših nacionalnih interesa i vrednosti“ – rekla je nakon ostavke Judit Varga i zahvalila na saradnji svima sa kojima je poslednjih godina radila u timu.