KINESKE INVESTICIJE U MADJARSKOJ – 15,2 MILIJARDE EVRA!

Ekskluzivno za „Štajerske novice“ iz Budimpešte, piše: akademik Vlastimir Vujić

Diplomatsko-politički eho trodnevne posete Si Đinpinga Budimpešti

akademik Vlastimir Vujić

KINESKE INVESTICIJE U MADJARSKOJ – 15,2 MILIJARDE EVRA!

                  Autorski tekstovi predsednika Narodne Republike Kine za provladine listove – „Politiku“ u Srbiji i Mađar Nemzet“ u Madjarskoj – prvi naslovljen sa „NEKA SVETLOST ČELIČNOG PRIJATELJSTVA ZASIJA NA PUTU SARADNJE KINE i SRBIJE“ i drugi – „KINESKO-MADJARSKO PRIJATELJSTVO JE KAO DOBRO TOKAJSKO VINO: MIRISNO, SLATKO, ZNAČAJNO i DUGOTRAJNO“ definitivno govori da će ove dve države Centralne Evrope uživati veliki potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom i u novoj eri!

                  Ovoga puta ćemo iz ugla Madjarske. Orban i Si Đinping

                  Prvo, javnosti je potpuno nepoznato DA SU SE ORBAN i SI DOGOVORILI DA OJAČAJU ODNOSE DVE DRŽAVE JOŠ 2009. KADA JE SI BIO ZAMENIK PREDSEDNIKA KINE, A ORBAN LIDER MADJARSKE OPOZICIJE! PETNAEST GODINA KASNIJE, NJIH DVOJICA POTPISALI SU U BUDIMPEŠTI (8-10. maja 2024) 18 SPORAZUMA O SARADNJI I IZNELI NOVE PLANOVE i CILJEVE…

                      I ne samo to. MADJARSKA je tokom poslednje četiri godine (već) POSTALA PRIMARNA EVROPSKA DESTINACIJA KINESKIH KORPORATIVNIH INVESTICIJA! Trenutno u severnom komšiluku  Srbije Peking  gradi pogone u vrednosti od 6.000 milijardi forinti (15,2 milijarde evra) koji će (kada budu završeni) obezbediti 25.000 radnih mesta (garantujući siguran život madjarskim porodicama), a godišnja bilateralna trgovina dve države u 2023. godini premašila je 10 milijardi dolara! I to – od ulaska kineske automobilske industrije (koja je jedan od lidera na globalnom tržištu) u Madjarsku, do ulaska madjarskog MVM-a u Kinu (vrhunske fabrike koja proizvodi rashladne sisteme za elektrane i postrojenja u izgradnji u najmnogoljudnijoj državi sveta).

                      Najznačajniji „paraf“ na jednom od 18 potpisanih ugovora svakako je na Sporazumu u kojem je NOVI RAZVOJ MADJARSKE ŽELEZNICE DODAT NA LISTU INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA KINESKE INICIJATIVE „JEDAN POJAS, JEDAN PUT“ (u kojem je i brza pruga Budimpešta – Beograd)! To se pravda činjenicom da bi se kineski akumulatori, automobili i litijumsko-jonske baterije proizvedene u Madjarskoj prevozili vozom u druge evropske zemlje, a trenutna infrastruktura nije adekvtana. Stoga je upravo ovo prilika da kineskim kreditom, kooperanatima i tehnologijom – Madjarska u celosti efikasno modernizuje svoju unutrašnju železničku mrežu i – POVEŽE ISTOK SA ZAPADOM DRŽAVE!

                          U ovom kontekstu, svakako je najbitnije spomenuti i Sporazum koji u Segedin dovodi i najvećeg svetskog proizvodjača električnih automobila – kineski BID.

                          Vredno pomena je i to, da upravo u ovoj, 2024. godini, Madjarska i Kina obeležavaju 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Tim povodom Peking je 14. marta jednostrano UKINUO VIZE madjarskim državljanima i omogućio im da ostanu u Kini 15 dana bez potrebe za vizom, a od 1. jula biće uspostavljeni i direktni avionski  letovi iz sedam kineskih gradova (umesto dosadašnjih tri) do – Budimpešte.

                           Inače, Madjari su sve više zainteresovani za učenje o Kini, njenoj kulturi i jeziku. Trenutno 214 studenata uči kineski jezik na budimpeštanskom univerzitetu ELTE, kao i 556 učenika u osnovnim i 294 u srednjim školama. MADJARSKO-KINESKA DVOJEZIČNA OSNOVNA i SREDNJA ŠKOLA U BUDIMPEŠTI  JEDINSTVENA  JE U REGIONU!