OTVOREN POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Susret inovacija i razmena znanja

Međunarodni sajam poljoprivrede koji ove godine okuplja više od 1.200 izlagača, što je 10 odsto više nego lane, iz 40 zemalja i Srbije.Priredba se održava se od 18. do 23. maja na Novosadskom sajmu, a u fokusu je održiva poljoprivreda. Sajam je zvanično otvorio premijer Srbije Miloš Vučević. Partner je Evropska unija, generalni sponsor Globos osiguranje, Aldahra zlatni sponzor. Sajam je svečano otvorio premijer Srbije Miloš Vučević, a prisustvovali su i predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski i brojne zvanice. 

“Kada je Novi Sad dobio status slobodnog grada, jedna od privilegija bila je da može da organizuje zemaljske vašare, što pokazuje da je sajamska manifestacija duboko ukorenjena u ovaj deo Evrope. Mislim da je važna stvar što je partner Sajma Evropska unija, da pričamo o stvarima koje menjaju živote nabolje, razmena dobara i poljoprivrednih proizvoda apsolutno je dominantna sa EU”, rekao je premijer Srbije Vučević na otvaranju Sajma. Na otvaranu sajma premije je dodao da je budžet za poljoprivredu u odnosu na 2012. godinu uvećan 3,5 puta. On je tokom obraćanja na otvaranju sajma rekao da neke stvari moraju da se uozbilje i bolje pripreme, da ne bude da nam je uvek neko drugi kriv. Kada pričamo o poljoprivredi pričamo i o nacionalnoj bezebnosti. Očuvala nas je tokom teškog perioda korone”, kazao je premijer Vučevič. „Važna stvar je to što je partner ovogodišnjeg sajma Evropska unija, jer je to prilika da se pokaže šta sve ona donosi na korist građanima, da se govori o stvarima koje menjaju život nabolje“, naveo je premijer Vučević.

Arhiva Master centar novosadskog Sajma

Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredn sajam u Novom Sadu prostire se na 230.000 kvadratnih metara prostora, zatim poseduje 74.000 kadratnih metara zatvorenog proostora , kao i kongresni centar od 2.230 kadrfatnih metara prostora koji može da primi 1.350 ljudi.

Svet umalomna sajmu

Međunarodni Poljoprivredni sajam je generator inovacija, prijateljstva, poslovanja, jednom rečju – svet u malom i uveren sam da će učesnici 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma prepoznati poslovne šanse i razvojne mogućnosti za dobrobit poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Novosadski sajam je brend i mi ga moramo kao takvog očuvati i negovati. Sa ovog mesta susretanja razmenjivaćemo iskustva i saslušati sve predloge naših poljoprivrednika i našeg sela ali i reč struke i inovacija. Ovo je mesto gde ćemo planirati i razvijati strategiju za istorijski uspeh naše poljoprivredne proizvodnje. To je naše obećanje i obaveza i to počinjemo da realizujemo odavde zajedno sa svim vama, napisao je premijer na zvaničnom instagram nalogu.

Sajam je ove godine okrenut održivoj poljoprivredi a prisutno je i 10 odsto više izlagača nego lane.  “Velika je čast biti na čelu najstarije sajamske kuće, imamo više od 1.200 izlagača iz više od 40 zemalja sveta. To je otprilike više od 10 odsto nego prošle godine. U proteklih 14 godina uveli smo institucija zemlju partnera, uglavnom su to bile zemlje Evropske unije a sada nastupaju objedinjeno. Pojedine zemlje, kao što je Italija su nekoliko puta bile zemlje partner što znači da smo bili odlični domaćini”, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

Prisutnima se na otvaranju Sajma obratila i predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković. Ona je rekla da su ukupna ulaganja Pokrajinske vlade u oblast agrara u proteklih osam godina iznosila 18 milijardi dinara, dok je pre deset godina budžet namenjen poljoprivredi bio za 50 odsto manji nego danas, što, kako je ocenila, jasno pokazuje koliko je ova oblast važna za Pokrajinsku vladu. Tom prilikom, ona je podsetila na to da je Pokrajinska vlada, između ostalog, uvela niz konkursnih linija za domaće poljoprivrednike, sa posebnim akcentom na ženama kao nosiocima gazdinstava i mladima koji žele da ostanu na selu i bave se proizvodnjom hrane. Znatna sredstva su, prema njenim rečima, uložena i u modernizaciju protivgradnih sistema, kao i za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, a preduzete su i mere u cilju revitalizacije stočarske proizvodnje. Kako je navela predsednica Gojković, Poljoprivredni sajam je i dalje nezaobilazno mesto okupljanja svih koji žive od poljoprivrede i koji su na nju oslonjeni, jer se na njemu mogu videti sva modernizacija i noviteti iz agrara i prehrambene industrije, ali i uspostaviti novi kontakti. “Na ovom sajmu je tokom prethodnih decenija prikazivan ne samo uspešan razvoj i rast naše poljoprivrede, već se i na verodostojan način odavde slala najlepša slika Novog Sada i Srbije“, izjavila je Gojkovićeva.

Primena nauke u poljoorivredi

Komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da ova priredba ima izuzetnu vrednost jer je prilika za susret inovacija i razmenu znanja. Sajam se održava 91. put, a posetioce očekuje prezentacija najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u agraru, primene nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta. Najaktuelnije teme iz oblasti agrara biće obrađene kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse. Prvog dana Sajma posetioci su učestvovali u radu  konferencije na temu održive poljoprivrede u Srbiji sa pregledom situacije, dostupnih programa i iskustava korisnika. “Počastvovan sam što sam danas ovde, ova manifestacija ima dugu tradiciju, okuplja domaće proizvođače i partnere iz inostranstva. Svi zavisimo od poljoprivrede, danas se sektor suočava sa pritiscima i mora da reaguje na klimatske promene i izazove sa kojima se suočava globalno tržište na polju proizvodnej hrane”, rekao je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.                                                                  Naše partnerstvo proteže se dugi niz godina, zajedno radimo na tome da Srbija pripremi sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja i da bude deo Evropske unije.  “Plan rasta za zapadni Balkan vredan šest milijardi evra nedavno je usvojen. Šire članstvo EU je stvorilo prilike da se proizvode prodaju na stranom tržištu. Zemlje koje su se pridružile EU 2004. godine su obogatile tržište EU, vrednost poljoprivredne proizvodnje u tim zemljama, u protekle dve decenije, je premašila je 68 milijardi evra. Srbija treba da se uskladi sa poljoprivrednom politikom i da gradi strukture koje će moći da upravljaju evropskim fondovima”, rekao je Vojčehovski na otvaranju sajma. 

vojcehovski, 1Izvor RTV

Poslovna okupljanja, podrazumevaju i sustrete sa privrednim, naučnim i političkim delegacijama, ali i direktne sastanke privrednika iz celog sveta.Nakon programa na paviljonu EU na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde se govorilo o važnosti primena EU standarda u Srbiji, ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i Komesar EU Januš Vojčehovski krenuli su u obilazak. Tom prilikom na štandu RTV-a dobili su od naše kuće na poklon šešire sa obeležjima RTV-a.

Drugi dan sajma odnosno nedelja donosi zanimljive teme među kojima je i prezentacija senzora i robota u savremenoj poljoprivredi, a ambasada Nemačke predstaviće primere regionalne saradnje okviru dijaloga o poljoprivrednoj politici Nemačka – Jugoistočna Evropa.

Radionica za decu i mlade baviće se ćelijskom poljoprivredom – mesom iz laboratorije i učesnici radionice saznaće kako nastaju hamburger i šnicle u laboratoriji, koliko se razlikuju od mesa koje danas koristimo u ishrani, zašto će meso iz laboratorije biti važno u budućnosti i mnoge druge zanimljive stvari iz tzv. ćelijske poljoprivrede.

Tokom održavanaj sajma biće održana i konferencija o obnovljivim izvorima energije i održivoj poljoprivredi iz perspektive korisnika, a biće reči i o tome kako prebroditi sušnu godinu sa praktičnim savetima za uspešnu žetvu. Organizator ove konferencije je Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Institut od nacionalnog značaja za Srbiju.

Posebnu pažnju posetialca privlači i “Dan stočara” i planiran je uvodni sastanak EU tvining lajt projekta za sektor živinarstva, zatim panel “Stočarstvo od njive do trpeze”, kao i prezentacija programa za pčelarstvo koji organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Atrakciej sajma su i tovni bikovi simentalske rase stari po tri godien I eški po 1.500 kilograma. Jablan je bik Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog, a Robi – Dejana Takača iz Pačira. Izdvajaju se i belgijski hladnkrvni konji  odgajivača Nikole Đošovića iz Gračaca – Aron i Manga stari po dve godine  i teški svaki po 950 kilogama. Odgajuvači sun a sajmu izložili više stotina tovnih goveda – limuzin, angus, šarole, hereford rase,  kao i belgijsko plavo goveče. Posetioci mogu da vide i mlečna goveda simentalske i holštajn frizijske rasde. Tu su i domaći bivoli grla – autohtone rase. Posebno mesto na izložbi imaju i konji, a prikazani su najbolji primerci lipicinarea, kraljevskog holandskog toplokrvnjaka,  hrvatskog hladnokrvnog, belgijsklog hladnokrvnog konja. Tu su i bosanski konji domaćoih bvrdkih,kao i poni kaonjikao i domaći magarci. U genetičke resrse se svrstavaju bosanski konji i balkanski magarac. Odgajivači ovaca prikazali su i  del frans rasu, zatim vetermber, romanosku,safolk rasu kao i cigaju i bardoka – autohtoien rase ovaca. Kozari su dovezli najbolje primerke sanske, burske i rase francuska alpine. Na sajmu je pistna i živina, dok izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi i pčelarstvo i ribarstvo. Kao i prethodn nekoliko godina i ovogodišnja izložba prolazi bez svinja zbog potencijalne opasnosti koje preti od afričke kuge koja još vlada na ovim prostorima. Poljoprivredna mehjaniacuiaj u Srbiji ima oko 451.000 tkatora, ali većina njih je starija od svojih vlasnika. Mnogi su došli na sajam da vide  da li mogu da obnove mehanizaciju. Nauka predviđa da bi Srbija morala svake godine da staru mehanizaciju obnavlja sa 21.000 traktora. 

Posetioci sa inersovanjem su provg ana razlgedlai izlođbju sa oznakama geografskgo porekla tradicionalnih proizvoda Srboije gde je predstavljeno više desetina autohotnih prehramvenih proizvoda iz cele Srbije. Gurmane je privukla i izložba sa oznakom ,,Srpski kvalitet’’ koja ima nacionalnu oznaku višeg kvaliteta kojom se obeležavaju proizvodi od sirovina koja potiče isključivo s teritorije Republike Srbije.  Uz firme koje  predstavljaju ,,Srpski kvalitet’’  prikazane su i velike industrije mesa, a uz njih se odmah degustiraju piva od deset nezavisnih pivara u Srbiji. Biće predstavljen i početak EU projekta za otvaranje tržišta EU za izvoz svežeg mesa živine i jaja, a govoriće se i o značaju prerade mleka i mesa na malim poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini.

Sajam će biti održan u zatvorenom i otvorenom prostoru Novosadskog sajma, Kongresni centar “Master”, Evropska unija je partner Sajma, generalni sponzor Globos osiguranje, zlatni sponzor je Al Dahra, a banka partner je Banka Poštanska štedionica. U ovoj godini očekuje se da će agrarnu izložbu, navjeću u ovom dleu Balkana razgledati više od  130.000 posetilaca. (B. GULAN)