MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELIMA SRBIJE: DOK POSTOJE SELA – ŽIVEĆE I REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA

Nastojaćemo da od iduće godine „Miholјski susreti sela“, pored sela Srbije, obuhvate i sela Republike Srpske

„Na pragu smo definisanja jasne političke volјe da Republika Srpska i Republika Srbija u narednom periodu nastupaju jedinstveno. Ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić. Tu smo da to u praksi realizujemo“, istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, prilikom zvaničnog susreta sa ministrom polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr  Savom Minićem, na zajedničkom sastanku sa ministrom polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije dr Aleksandrom Martinovićem, uoči Svesrpskog sabora.

Postignuta je saglasnost da programi Ministarstva za brigu o selu: revitalizacija i razvoj zadrugarstva, naselјavanje praznih seoskih kuća, rešavanje prevoza seoskog stanovništva, kao i već tradicionalni „Miholјski susreti sela“ budu na odgovarajući način primenjeni i u Republici Srpskoj.

Krkobabić se posebno osvrnuo na strateški značaj sela:

„Republika Srpska nije Belgija, koja praktično nema sela. Itekako ih ima, kao i Srbija. Tu je naš stav jasan: dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, postojaće i Republika Srpska i Republika Srbija!“ Govoreći o strategiji preporoda sela, naglasio je da „moramo da učinimo sve da očuvamo sela, da ih revitalizujemo, ali, naravno, ne sva, već samo ona koja mogu da budu gravitacione tačke koje ispunjavaju osnovne kriterijume za pristojan život na selu.“ Višegrad

Panorama Visegrada u Republici Srpskoj

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić podsetio je na više programa koje se uspešno relizuju u Republici Srbiji: već je dodelјeno 3.000 praznih seoskih kuća, a za svaku od njih država Srbija izdvaja do 10.000 evra, zatim  za mobilnost seoskog stanovništva u 78 lokalnih samouprava obezbeđeni su minibusevi za besplatan prevoz u 1500 sela. 

„Pre četiri godine sa lјudima iz Republike Srpske razgovarali smo o obnovi, revitalizaciji i unapređenju zadrugarstva kao jedinog pravog organizacionog oblika, kojim mala i usitnjena gazdinstva mogu da opstanu, primene savremene agrotehničke mere i postanu uspešni tržišni proizvođači“, podsetio je Krkobabić i poručio:

„Žitelјi Republike Srpske i Republike Srbije vole da se sreću i susreću i da se takmiče. Reč je o čuvenim „Miholјskim susretima sela“, manifestaciji koja se u Srbiji organizuje već četiri godine, a na čelu  Komisije za dodelu sredstava je naš najveći živi pesnik Ljubivoje Ršumović. Nastojaćemo da od iduće godine  „Miholјski susreti sela“, pored sela Srbije, obuhvate i sela Republike Srpske“.

„Nadam se da ovo nije samo početak razgovora, već početak akcije“, poručio je ministar Krkobabić. (B.G.)