PRIZNANJE ZLATNO PERO ŠTAJERSKE NA TELETEKSTU RADIO TELEVIZIJE SRBIJE


teletekst
Priznanja za pamćenje

Ovog oktobra na Šestoj konferenciji novinara i medija iz dijaspore i regiona, koja je održana 23. oktobra u Beogradu, Rade Bakračević, glavni i odgovorni urednik “Štajerskih novic” uručio je priznanja “Zlatno pero Štajerske” za 2014. godinu dvojici vrsnih novinara: Zorani Bokan i Bobanu Kovačeviću. To su zabeležili novinari RTS – a na teletekstu.

Зорана Бокан прима признање од Рада Бакрачевића

ЗОРАНА БОКАН 30 година ради веома успешно као новинар у Радио Београду. За то време уређивала је и водила низ емисија- Време радозналости, Магазин 439, Аргумент више, Југославијо добро јутро, јутарњи програм, Таласање-Шетња, У средишту пажње…Извештавала је за НОВОСТИ ДАНА и ДНЕВНИК Радио Београда1.

Емисију »Вечерас заједно« Радио Београда1  уређује и води од 2009-те године. Гесло њене емисије:  “И вечерас смо заједно због тога што смо заједно бољи”, настоји да у први план стави људе и догађаје који афирмишу повезаност Срба у дијаспори и региону са Србијом као са матицом и рад на очувању националног и културног идентитета далеко од домовине.

До сада је емисију: “Вечерас заједно”  реализовала  уживо из студија мађарског Радија Кошут и Радио Темишвара. Пре неколико месеци из студија Радио Марибор реализовала је уживо 60 минутну емисију са познатим словеначким и српским новинарима и јавним радницима Штајерске. Емисију је поред Радио Београда преносио и Радио Марибор за своје слушаоце са територије словеначке и аустријске Штајерске.

Због њеног досадашњег веома успешног новинарског рада  Комисија ШТАЈЕРСКИХ НОВОСТИ ЗОРАНИ БОКАН  ДОДЕЉУЈЕ “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ” за 2014 годину.

Раде Бакрачевић, председник комисије

Бобан Ковачевић и Раде Бакрачевић

Бобан Ковачевић је један од оних људи којима живот није баш показао своју најлепшу страну и осветлио пут у будућност. Напротив деведесете године прошлог века само су  узбуркале његов чак и превише емотивни људски склоп и трајно га усмериле ка тражењу одговора на питање: зашто? Из тог једног, суштинског, али метафизичког питања проистекла су многа друга на која Бобан покушава да одговори својим новинарским испитивањима међу Србима са свих пет континената а да  истовремено  своје гледаоце усмери ка неком, могло би се рећи, илузорном и бар за сада недохватном свету правде за све, хуманости и љубави међу људима.

Сваки његов текст се трансформише у реалност Срба који живе у разним деловима овог нашег напаћеног света. Зоран својим текстовима жели да дочара Србима из региона и дијаспоре један бољи и лепши свет за разлику од овог у којем влада нека чудна и нетрпељива атмосфера.

А Бобан је бунтовник у најбољем смислу те речи. Један од оних који би све учинио да свет буде идеално место за живот, колико год то утопистички изгледало и звучало.

Због његовог досадашњег веома успешног новинарског рада Комисија Штајерских новости му додељује “ЗЛАТО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ” (Златно перо Штајерске) за 2015. годину.

Раде Бакрачевић, председник комисије