MAJOR SA ČINOM PUKOVNIKA

major

IZLOŽBA , Narodnog muzeja iz Čačka u realizaciji Udruženja građana ,,KULTURA ĆIRILICE“ na Sajmu knjiga u Beogradu , O ČUVENOM VOJSKOVOĐI  DRAGUTINU GAVRILOVIĆU , verno prikazuje život , podvige , ratne strategije sa neprekidnim jurišima na čelu svojih saboraca , pohvalnice , priznanja , nagrade , Ordenje da ih vide i još jednom se obaveste sadašnje i buduće generacije.

Major Gavrilović se istakao u Balkanskim ratovima i u Prvom Svetskom ratu hrabrošću i neustrašivošću.

U borbama za odbranu Beograda , oktobra 1915 godine , Austrijska vojska se iskrcala kod položaja koje je držao Drugi bataljon Desetog kadrovsog puka kojim je komandovao Major Gavrilović.

Najpotresnije zvuče reči pred odlučujući juriš za odbranu Beograda protiv neuporedivo brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Zapovest Majora Gavrilovića oko 14 časova i 30 minuta:

,,Junaci ! Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišom , razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda , naše prestonice , ima da bude svetao.

Vojnici ! Junaci !

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja , naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine.

Vi nemate više , da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

Zato napred u slavu ! Za Kralja i Otadžbinu ! Živeo Kralj ! Živeo Beograd !“

Krenuli su u juriš i skoro svi  izginuli . Teško ranjen u vrat Major Gavrilović je smešten u Čačansku bolnicu iz koje je na svoju ruku izašao. Za zasluge na osvajanju Bugarskih položaja 1915 godine na Novom brdu kod Prištine odlikovan je Ordenom belog orla sa mačevima Trećeg reda . Povlačio se sa srpskim trupama preko Albanije. Za učešće u borbama 1916 odlikovan je Ordenom belog orla sa mačevima Petog reda. Sa borcima Jurišne čete Drugog bataljona Dvanaestog puka ,,Car Lazar“, lično u Prvom borbenom redu , zauzeo je Bugarske položaje na Istočnom i Zapadnom Veterniku , zbog čega je odlikovan Ordenom Belog orla sa mačevima Četvrtog reda i Francuskim Ratnim krstom.Posle Prvog Svetskog rata major Gavrilović je unapređen u čin pukovnika . Drugi Svetski rat je proveo u zarobljeništvu u Nemačkoj.Zarobili su ga u Sarajevu kao oficira Kraljevske vojske 16 aprila 1941 godine .

Rođen u Čačku , 19 jula 1882 godine , završio je vojnu Akademiju 1901 godine. Život je posvetio Otadžbini . Umro je 25 maja 1945 u Beogradu. Sahranjen je u odrpanoj uniformi Jugoslovenske Kraljevske vojske u grobnici svoje rođake na Novom groblju .

RADOSNA VEST : ,,Major Dragutin Gavrilović je zadužio srpski narod svojim herojstvom i zaslužuje da bude ne samo adekvatno sahranjen (Ja:U ALEJI VELIKANA , čime će biti ispravljena dugogodišnja istorijska nepravda) , već da se razmotri podizanje Spomenika njemu u čast „ –rekao je menadžer Beograda Goran Vesić .

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA !!!

PHOTO/INFO RATOMIR GAVRILOVIĆ Dopisnik iz Jugoistočne Evrope