Eпископ аустријско-швајцарски Андреј о светском Синоду бискупа о ”Призиву и мисији породице у Цркви и савременом свету”

3. Новембар 2015 – 9:07Под јаким утисицима светског Синода бискупа у Ватикану огласио се српски православни Епископ Андреј (Ћилерџић). Он је у својству госта узео учешће на овом светском Синоду. У разговору за Катпрес (“Kathpress”) Преосвећени Владика је, као представник Православља, похвално истакао чињеницу што су Папа и бискупи из читавог света издвојили три недеље ”за овако важну тему” . Многе од расправљаних тема дотичу се и Православне Цркве, додао је Владика Андреј.

”Секуларизација се не зауставља пред вратима Православља”, вели дословно Владика Андреј. Отуда су резултати рада Синода релевантни и за Православље. Уза то, на Преосвећеног Владику је оставила дубоки утисак култура општења и узајамног поштовања и респекта, и мимо заступаних различитих становишта бискупа о појединим питањима радног документа (Instrumentum laboris).

Он је као један од представника Православља прихватио позив не као пуки гест куртоазије, истиче Епископ: Како у пленуму, тако и у немачкој говорној групи (circulus germanicus) могао је да активно узима реч.

У немачкој групи он се вишеструко оглашавао да о појединим темама сведочи с православног гледишта. Тако, када је била реч о Спаситељевим речима о неразлучивости брака као заповести, али не и закону о којем се се не може расправљати. Православље воли да према онима који пате укаже милосрђе. Разуме се, Православља разликује први од другог брака. Отуда се приликом склапања другог брака не читају исте молитве; при венчању другобрачника оне имају много јачи покајнички нагласак. За три недеље боравка у Ватикану, вели Владика Андреј, његова се слика о Папи Фрањи изменила.

Примећује се да Франческо  није само поглавар Римокатоличке Цркве, већ, пре свега, ”Пастир заједнице у Риму”. Владика позитивно истиче и широко постављени синодални процес. А то да на крају ипак Папа о свему сам доноси коначне одлуке, није спојиво са православном еклисиологијом. Међутим, он верује да Синод уз учешће представника других хришћанских конфесија представља један корак унапред ка већем јединству Цркава.

Из извештаја агенције “Kathpress” припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен